Oldal kiválasztása

h2o_toby_max.jpg

Bár általában ritkaságszámba megy, ha egy roadnak legalább annyi mondanivalója van, mint annak a zenekarnak, amelyiknek segédkezik a be- és kipakolásban, a hardcore/punk világában ez korántsem egyedülálló dolog. Ian MacKaye, a Minor Threat frontembere például a Dag Nasty tagjaival dolgozott, mielőtt megalapította volna a méltán kultikus Embrace-t, de az American Nightmare, vagy a 25 Ta Life is mind-mind korábbi roadok zenei vágyaiból nyertek létjogosultságot. Azt azonban senki sem gondolhatta a kilencvenes évek közepén New York keleti oldalán, hogy a Sick Of It All pakolóembere, a most vasárnap az A38 Hajón koncertező Toby Morse a zenén és a hardcore/punk üzenetén túl a családkép szempontjából is mintaadó példaképpé válik azok számára is, akik nem feltétlenül érzik magukénak ezt a szubkultúrát.

h2o_1.pngToby mindezt annak köszönheti, hogy a H2O dalszövegek őszinteségén túl szívügyének érzi azt, hogy a nyolcvanas évek pozitív tartása mindmáig fennmaradhasson: ez a PMA, a positive mental attitude üzenete, ami a Bad Brains klasszikusából, az Attitude című dalból ered, és az alábbi gondolat adott alapot annak, hogy az énekes aktivistaként járja Amerika iskoláit, hogy ott előadást tartson a kisebb-nagyobb diákoknak arról, hogy az életük érték, és igyekezzenek azt megóvni a szenvedélybetegségektől. Ez a tartás korántsem véletlen: a nyolcvanas évek youth crew-inak világnézete alapjaiban határozza meg Toby pozitív életfelfogását, és ennek köszönhető az is, hogy mennyi energia és életerő van az H2O dalaiban is. A mozgalom – ami egy H2O szerzemény címe is – a One Life One Chance névre hallgat, és aki kétkedne abban, hogy egy hardcore/punk énekes mit tudhat arról, hogy a jövő generációira mennyire kell vigyázni, az keressen utána annak, hogy az idén tízéves Max Morse hogyan vette le a lábáról a műfaj szerelmeseit. Max életét ma már jóformán végigkísérhetjük a webkettő segítségével, ám a tengerentúli közönség már korábban is megismerhette Toby fiát: ott lehettek, amikor először stagedivingolt, átélhették, amikor először felkonferálta édesapjának zenekarát, először mutatta meg dobtudását, és még énekelni is hallhatták őt azok, akik számára az H2O egyet jelent a magabiztos, pozitív, őszinte és tiszta életvitellel.

Persze nem Toby az egyetlen családcentrikus punk: 2011-ben egy független dokumentarista, Andrea Blaugrund Nevins önálló filmet rendezett The Other F Word címmel, amiben olyan oldalról igyekszik bemutatni punklegendákat, melybe korábban senki sem nyerhetett bepillantást. A több mint másfél órás filmben olyan előadók szólalnak meg, mint Fat Mike (NOFX), Matt Freeman (Rancid), Tim McIlrath (Rise Against), Ron Reyes (Black Flag), vagy épp Jim Lindberg a Pennywise-ból. A megjelenési évében az SXSW-en díjazott alkotás kedvcsinálója az alábbiakban tekinthető meg:

A fentebb említett H2O-dalhoz, a One Life, One Chance-hez pedig az alábbi videoklip tartozik: