Oldal kiválasztása

Rupaszov Tamás basszusgitáros, zenekarvezető, kiadó és élő legenda. A nyolcvanas évek punk szcénájának fontos személyisége, a kilencvenes évek meghatározó lemezkiadója, az egyik legaktívabban turnézó magyar zenész. Majdnem 30 éve vezeti a Trottelt, és az idén 30. jubileumát ünneplő Ozric Tentacles zenekar előtt lép fel október 21-én az A38 Hajón. Ezzel kapcsolatosan készítettünk vele interjút, ami a hajtás után olvasható.

2012-09-11 17.51.22.jpg

A38blog: Zenészként és kiadóként aktív szereplője voltál a hazai és nemzetközi underground szcénának. Most mintha egy picit visszahúzódtál volna, mi történik most veled/veletek?

Rupaszov Tamás: Hú hát ha így eltűntem, akkor mindenképp kell szereznem egy piros propelleres sapkát,hogy jobban látható lehessek. Egyébként tényleg volt a Trottelnek egy kétéves kihagyása 2011-2012-ben. Ezalatt néhány társammal szerveztem egy népzenei és világzenei versenyt Folkbeats néven, ami egy amerikai turné fődíjért zajlott… Ez felemésztette gyakorlatilag az összes agyam és energiám. Furcsa is volt, eleinte azt gondoltam, hogy 10 évente belefér egy kis pihenő. Aztán egy idő múlva elkezdtek hiányozni a kilóméterek, az ismerősök, barátok mindenfele. Be is pánikoltam kicsit, hogy úristen, ez nem én vagyok, mit csinálok én itt ennyi ideig egy helyben. Közben azért kiadtunk a dolog eredményeképpen 10 debütáló albumot, igaz, ebben az esetben a Folkbeats név működött labelként, ezért lehet, hogy a Trottel Records, mint kiadó nem volt annyira látható a dolog mögött. Közrejátszott még az is, hogy ezalatt az időszak alatt a Trottel felállása nem volt egy túlzottan mozogni szerető formáció. Aztán tavalyi év végén egy skóciai turné lehetőségnek köszönhetően csináltunk egy gyors reagálású formációt PaprikaPaprika néven és elkezdtem bepótolni a kihagyott kilómétereket. Szóval azóta a Trottel is és a másik formáció is játszik, összesen kb 40 koncertet, ami nem rossz manapság. Közben a 2010 -ben megjelent utolsó Trottel stúdió album után tavaly megjelent a zenekar első koncert dvd-je. Mindent egybevéve elég aktívnak gondolom magam, de persze mindig minden lehetne jobb és több:)

A38blog: Hogyan látod, mennyiben változott a zenei miliő Magyarországon az utóbbi 10 évben?

RP: Megnyekkentek a klubok, a zenei újságok, kis kiadók, boltok, terjesztők. Ellepték az országot a bor, pálinka és gasztrofesztiválok tömkelegével. Én ezt egy totál ingerszegény környezetnek tartom. Persze ha volna rá igény biztos lenne más is. Nem lennék most induló zenekar, annyi szent.

A38blog: Sokszor látlak koncerteken, a Szigeten is szoktál dolgozni. Még mindig kíváncsi vagy az új dolgokra? Vannak-e kedvenc fiatal magyar és külföldi zenekaraid?

RP: Kíváncsinak kíváncsi vagyok, de nem sok zenekar köti le a figyelmem hosszútávon…. Ettől függetlenül időről időre szeretek megnézni régieket is, hogy miket csinálnak mostanság, meg újabbakat is viszont sajnos elég pocsék közönség vagyok, de így legalább nem hibáztathatom a nagyközönséget.

A38blog: Egy személyes beszélgetésünk során, mondtad, hogy a legnagyobb baj az, hogy a közönség kivonult az underground mögül. Véleményed szerint ennek mi lehet az oka?

RP: A közöny talán? Ha nagyon negatív akarok lenni, akkor azt mondhatnám, hogy egyszerűen nem trendi manapság az underground és ennyi. Az undergroundban elvileg nem szolgáltatás zajlik, hanem a szereplők, a szervezők és a közönség együtt hoz létre valamit, amit mindannyian szeretnének. Egy párhuzamos kultúrát. Ettől működött az egész, amikor működött.

A38blog: Október 21-én léptek fel az Ozric Tentacles előtt. A zenekar nagy hatással volt a hazai instrumentális pszichedeliks szcénára, illetve a goa világából is sokan követnek titeket. Mennyire volt hatással az Ozric Tentacles a Trottelre?

RP: Engem az Ozric hangulata ragad meg leginkább, a kalandozás és ezen belül az a zenei kalandozás, amit ők is művelnek, az közel áll hozzám kivéve persze a gitárnyúzást, ami nem az én világom.

A38blog: A Trottel most milyen felállásban érkezik a Hajóra? Mennyiben változott a zenekar az előző formációkhoz képest?

RP: Mindenképp érdekesség, hogy a történelem folyamán a Trottelnek hegedű, basszusgitár,dob felállása még nem volt. Azt gondolom, hogy izgalmas kísérletekben vagyunk és a jövőre megjelenő új Trottel lemez szokás szerint nagyon eltérő lesz a többitől. A formáció a nyáron debütált a S.U.N. fesztiválon és a tagok az Úzgin Űverből és a Navrangból érkeztek. Ez talán utal a dolog jellegére…egyébként a társaim Fekete Inci elektromos hegedűn és Almási Krisztián dobokon.

A38blog: Legendák övezik a turnéjaitokat, az egyik legjobban koncertező zenekar volt a Trottel. Melyik turnétok volt a legemlékezetesebb számodra és miért?

RP: Az első élmények mindig meghatározóak, így én is emlékszem a legeslegelső turnéinkra, de egyrészt rengeteg a több. mint 1 millió kilóméter és az ehhez tartozó élmény mennyisége, másrészt mindig az aktuálisra vagyok ‘kihegyezve’…várom a 23.-án kezdődő turnénkat, aminek a végcélja Szicília másrészt pedig a karácsony harmadnapján induló franciaországi utunkat. Ráadásul ez lesz az első szilveszteri külföldi turném.

A38blog: Punk zenészként mit szólsz ahhoz, hogy Angela Merkel és a CDU Die Toten Hosen számra ünnepelte választási győzelmét?

RP: Ugyanazt szólom, mint amikor azt látom, hogy magyar nacionalisták rajonganak Jello Biafráért aki a Dead Kennedys ‘Nazi Punks Fuck Off’ című számát írta:)

A38blog: Több olyan zenésszel készítettünk az A38 blogjára interjút, akik tevékenyek társadalmi vagy politikai szinten. Szerinted miért fontos a zenész és művész társadalmi szerepvállalása? Akár Magyarországon.

RP: Hadd mondjam azt, hogy nem csak a zenészé fontos, hanem mindenkié valamilyen szinten. Ellenkező esetben oda jutunk, ahol most vagyunk. Minket lenéző és semmibe vevő, arcátlanul a pofánkba röhögő semmirekellők játékszerei leszünk, akik laboratóriumi egereknek néznek minket.

A38blog: Kiadóként több magyar zenekar lemezét adtad ki. Melyik kiadványodra vagy legbüszkébb?

RP: A kis kiadó helyzetéből adódóan általában debütáló albumokat ad ki. A Trottel Records az elmúlt 20 évben ebből gyakorlatilag sportot űzött és meg kell, hogy mondjam, hogy sok kiadványra vagyok nagyon büszke. De mint a koncerteknél is, a kiadványok esetében is az aktuális izgat leginkább. Mostanában jelenik majd meg 3 érdekes lemez: Az első, Madhuwanti címmel Burns Kati islamabad-i látogatása során felvett anyag, magyar és pakisztáni zene fúziója ottani zenészekkel. Guessous Mesi magyar-marokkói előadó (aki egyébként a Folkbeats amerikai turnéjának népzenei gyöztese volt) második lemeze a magyar-török és marokkói zenét elegyíti, novemberben jelenik meg. Nagy büszkeséggel tölt el az is, hogy a Szimpla Kert által menedzselt új Kampec Dolores album is a Trottel Records forgalmazásában lát napvilágot.

A38blog: És végül milyennek látod a jelenlegi lemezpiacot? Mi kell ahhoz, hogy új impulzusokat kapjon a lemezgyűjtés?

RP: Biztos meg lehetne oldani állami megrendelésekkel, amit aztán bekötnek bőrkötésbe és mindenkivel vetetnek egyet..Persze önkéntes alapon. Kérdés, hogy mit tennénk rá… de szerintem pikk-pakk gyorsan kitalálnák azt is…

OKTÓBER 21., HÉTFŐ. 20:00

OZRIC TENTACLES (UK) 30. JUBILEUMI TURNÉ, TROTTEL STEREODREAM EXPERIENCE

jegyvásárlás: http://www.a38.hu/hu/program/ozric-tentacles-uk-trottel-stereodream-experience-hu

facebook event: https://www.facebook.com/events/670010196343047/

Ozric Tentacles live at Pongmasters Ball: