Oldal kiválasztása

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: BoySetsFire, Cloud9+, Zombie Girlfriend, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Boom Voyage, Noise Flowers és Meztelen Diplomaták. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

Boysetsfire.jpg

Október 28. hétfő 00:20 (Duna TV) Zombie Girlfriend

A Zombie Girlfriend Szabó Benedek énekes-dalszerző szólóprojektjeként indult 2010 őszén, a Jesus and Mary Chain zajongását a Magnetic Fields fülbemászó popdalaival ötvözve. Az első lemez, a kedvező hazai és nemzetközi visszhangot kiváltó The Great Plain után a frontember Budapestre költözött, kialakult a Zombie Girlfriend zenekari felállása, a fél évvel később megjelent Music For Porn pedig már tradicionálisabb rockhangzással operált. Az ezt követő hazai és külföldi koncertek (Csehország, Szerbia) után Szabó újra stúdióba vonult, és 2012 júliusában két EP-t is megjelentetett: a Pink and Blue, illetve Gray című, egyenként négyszámos anyagok visszakanyarodnak az első album fátyolos, fülbemászó popdalaihoz. A ’Stories of You And Me’ című számot az egyik legnagyobb hazai zenecsatorna nézői is gyakran hallhatták, az idén őszre tervezett harmadik nagylemez pedig egészen új hangzásokkal kísérletezik majd. A dalait egyedül rögzítő Szabó mellett élőben Nagy Gergely (gitár), a Somersault Boy frontembereként is ismert Sallai László (basszusgitár) és Kádár Eszter (dobok) alkotja a zenekart.

Október 29. kedd 01:20 (Duna TV) Cloud 9+ 

A Cloud 9+ – első nagy slágerének címével élve – szupernóvaként tűnt fel a budapesti klubéletben. A 2012-ben alapított, majd később a két frontemberrel kiegészült együttes a modern elektronikus zenék és a hip-hop ötvözetéből kovácsol magával ragadó és lendületes zenét, amiből azért nem hiányzik a gitárzúzás, de a nagyívű refrének sem. Az énekes Szivák Zsolt tavaly megnyerte a VOLT Fesztivál Hangja versenyt, a nigériai származású MC, Kayode Ábel pedig remekül egészíti ki rapjével a produkciót. A Cloud 9+ (az amerikai szlengből vett kifejezés nagyjából „a legfelhőtlenebb boldogságot” jelenti) első klipje, a Supernova hatalmas sikert hozott az együttesnek, az azóta elkészült legfrissebb, Breathe In című videóból pedig látványosan lejön a produkciót jellemző elementáris dinamika.

Október 30. szerda 00:00 (Duna TV) Boom Voyage

A négytagú, jazz-zel, komoly- és népzenével, valamint kísérleti elektronikával foglalkozó zenészeket tömörítő Boom Voyage tagjait a hazai experimentális szcéna már majdnem összeérő formációinak izgága mozgása adta ki. Az eredmény: flegma elektropunk és freejazz termékeny találkozása, kortárs kísérlet – komolyzenei tisztánlátással. És bár a formáció debütálásáról van szó a koncertfelvételen, mégis időtlen és mélyen gyökerező egymásra hangoltságot láthatunk és hallhatunk. “Kíméletlen bio-elektronikus szövetek kapnak a már-már spirituális jazz improvizáció szárnyaira, messzire kilökve a hallgatót a zenei mélyűrbe, ahol a legdurvább vákuum és téridő görbület közepette mintha a saját emlékeink 100 éves rádióadásába ütköznénk” – mondják a muzsikusok e különleges produkcióról, amelyben az improvizatív részek formai kereteit – a szabad zenei jártasság ellenére – a résztvevők külön erre a helyszínre komponálták.

Október 31. csütörtök 01:40 (Duna TV), Noise Flowers

A Noise Flowers együttest a hazai kísérleti szcéna derékhada alkotja: a Bizottság ismert festőművész-zenészperformere Wahorn András, a költő-zenész-szerkesztő-zajművész Sőrés Zsolt és a jelenleg Budapesten élő, Eddie Prévosttal is dolgozó brit vibrafonos, Oli Mayne. A trió metazenéjében az akusztikus és elektronikus hangforrások organikus kapcsolatából kibomló improvizációk, zörejstruktúrák, pszichedelikus hangfelhők többszintű zenei egységgé állnak össze. Zenéjükre a sztochasztikus folyékonyság és a hirtelen átmenetek, az instabil akusztikus rendszerek és a hangökonómia jellemző. Mindezt mégis könnyeddé és befogadhatóvá teszi az egészet átszövő szarkazmus és humor.

November 1. péntek 02:10 (Duna TV) Az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar kortárszenei koncertsorozata III.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Első zeneigazgatójuk Sándor Frigyes, a Zeneakadémia legendás professzora volt, akinek a halála után, 1979-ben, Rolla János kiváló hegedűművész vette át a zenekar irányítását. Közel fél évszázados működésük során nemzetközi hírnévre tettek szert, több mint ötven országban adtak koncertet, és felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, a párizsi Théatre de la Ville-ben, valamint az amszterdami Concertgebouw-ban is. Rendszeresen hangversenyeznek Európa szinte minden országában: felléptek többek között Ascona, Besançon, Edinburgh, Flandria, Helsinki, Luzern, Montreux, Prades, Salzburg, Santander és Moritzburg, Menton híres fesztiváljain. Többször is meghívták az együttest az Egyesült Államokba és Japánba, de eljutottak Dél-Amerikába (melynek során többek között Buenos Aires és Sao Paulo hangversenytermeiben játszottak nagy sikerrel), Indiába és Kínába is. Koncertjeiken és lemezeiken olyan kiváló szólistákkal muzsikáltak együtt, mint Szvjatoszlav Richter, Yehudi Menuhin, Jean-Pierre Rampal, David Ojsztrah, Henryk Szeryng, Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics, Vadim Repin, Maxim Vengerov, Kocsis Zoltán, Maurice André, Martha Argerich, Pierre Fournier, Heinz Holliger, Schiff András, Pauk György, Frankl Péter, Hansjörg Schellenberger, Starker János, Midori vagy a Laredo Trio. Repertoárjuk a zeneirodalom igen széles skáláját fogja át a barokktól a klasszikus és romantikus darabokon át a kortárs művekig. A zenekar eddig több mint 200 hanglemezfelvételt készített a Hungaroton, az Erato, a Teldec, az EMI, a Quintana és a CBS-Sony Classic kiadókkal. Legtöbb felvételük a Hungarotonnal készült, ahol Ferencsik János után másodikként vehették át az egymillió példányszám után járó emlékplakettet. Párizsban három alkalommal nyerték el a francia Académie du Disque nagydíját és Magyarországon több felvételük kiérdemelte az Év Hanglemeze címet. Ezúttal a fennállásuk 50. évfordulójára rendezett ünnepi koncertsorozatukból láthatunk részleteket. Műsoron: Kodály Zoltán: Szerenád, Szentpáli Roland: Clarinet rhapsody – octet, Kerék Gabor: Suite a la baroque.

November 2. szombat 01:45 (Duna TV) BoySetsFire

A New York-i hardcore szcéna olyan nagyjai után, mint a Madball vagy az Agnostic Front, ezúttal az ifjabb generáció kulcszenekara érkezett az A38 Hajóra. A Boysetsfire-t 2000 környékén, első, After the Eulogy című lemezük megjelenését követően kapta szárnyára a világhír. Jellegzetes, punkon edződött játékmódjuk, az énekes Gray expresszív előadásmódja és dühös, politikus szövegeik hamar tisztes rajongótábort hoztak a zenekarnak. „A hazafiság valódi formája a tiltakozás” – e mondat tökéletesen leírja a Boysetsfire hitvallását. A hardcore színtér egyik legképzettebb énekesét, Nathan Gray-t soraiban tudó zenekar az ezredforduló táján vált az egyik leginkább közkedvelt zenekarrá, hiszen a post-hardcore és helyenként emocore elemeket is ötvöző zenekar évről évre szállította az intenzív üzenettel teletűzdelt.

November 3. vasárnap 01:30 (Duna TV) Meztelen Diplomaták                                                 

A meztelen Diplomaták egy nagyon laza beach pop társulás, az állandó napsütés miatt megereszkedő gitárhúrokkal, sugárzó beat-hangzással, vicces szövegekkel, jó adag mod életérzéssel. Az öttagú zenekar idén tavasszal jelentette meg első nagylemezét, a félreérthetetlen Sellő Grand Hotel címmel, a magyar kacatpop-király, Tövisházi Ambrus produceri közreműködésével. Garantált a jó hangulat és az üdítő lazaság a Meztelen Diplomaták koncertjén.