Oldal kiválasztása

Remek ma esti Mikulás-programot kínálunk azoknak, akik véletlenül Londonban vannak, vagy most ülnek repülőre: nem máshol lehet ugyanis partizni, mint a frissen felújított Tate Britainben, a kortárs és kevésbé kortárs Anglia képzőművészetének egyik legpatinásabb bemutatóhelyén. Ráadásul az esemény A38-együtthatója is elég magas, hiszen a Warp Records által szervezett WARP x TATE résztvevői között ott van a tavalyelőtti Sziget A38 színpadának egyik fellépője, Hudson Mohawke, az A38 Hajón remek élő szettet adó Darkstar, és a már sokszor hívott, de fellépéseit valahogy mindig lemondó Rustie is. Az est különlegessége pedig, hogy – bár az A38 Kiállítóterében is lehet időnként kortárs műtárgyak között partizni-koncertet nézni, azért a Tate Britainnel nem versenyezhetünk – Rustie szettjére-installációjára például a világhírű Turner-gyűjteményben kerül sor, azaz abban a teremben, ahol a világon a legnagyobb a nagyszerű angol romantikus-preimpresszionista festő, Willaim Turner képsűrűsége. Úgyhogy itt a soha vissza nem térő alkalom százmilliós festmények között lengetni a neonrudakat.

Az esemény egyébként az évekig tartó felújítás után ismét teljes pompájában ragyogó Tate Britain rendkívül nyitott kultúrpolitikájának köszönhető. A múzeum folyamatosan keresi a lehetőségeket, hogy újabb és újabb közönségrétegeket vonzzon be, ennek egy formája a Late at Tate Britain elnevezésű sorozat. Az ingyenes (!), de regisztrációhoz kötött rendezvényeken késő estébe nyúlón DJ-k, videóművészek, filmesek és zenészek mutatnak be akciókat, perfromanszokat és installációkat, mindig a múzeum egy-egy aktuális műtárgyához kapcsolódva. A december 6-i program kurátora és szervezője a Warp Records, ami most a Turner Prize-tulajdonos Jeremy Deller The History of The World című koncept-munkájához tette hozzá ötleteit.

P78412_10.jpg

Az 1998-ban készített, a Tate-be 2001-ben került mű egyébként egyfajta, a 80-90-es évek brit ifjúsági-zenei-kulturális jelenségeit összefüggő rendszerbe illesztő folyamatábra. A fellépők is ebből indultak ki, Rustie installációja/szettje a rave mozgalom előtt tiszteleg, Hudson Mohawke pedig – programjának címe, illetve a lentebb linkelt beharangozó videó alapján – az 1988-89-es nagy acid house felvirágzásnak, a Second Summer of Love-nak kíván emléket állítani. Maga Deller pedig egy acid brass fúvószenekar élén ad koncertet. Midezek (és a Darkstar koncertje) mellett lesznek még filmvetítések, istallációk és előadások, melyek központi eleme lesz a – persze, mi más? – Roland TR-808, a modern elektronikus tánczenék alapvető kütyüje.

Akit ennyi nem győzőtt meg, annak emitt a beharangozó videósorozat, az elsőben rögtön láthatjuk is, hogy milyen móka a Turner-gyűjtemény közepén szeletelni és neonrudakkal hadonászni:

Ez pedig – az előző klipe is jegyző – Rollo Jackson dokumentum-installációja, Hudson Mohawke zenéjével: