Oldal kiválasztása

A jövőre huszonöt éves punk-musical-kabarétársulat, a Tiger Lillies ismét Magyarországra látogat. A „herélt horrormágus”, a hihetetlen falzettben éneklő Martyn Jacques kultikus zenekara ezúttal egy legnagyobb sikereiből összeállított koncertműsorral lép fel az A38 Hajón. Erről és sok minden másról kérdeztük Martynt egy péntek 13-i e-mailes blitz interjú keretein belül. Az interjú a hajtás után olvasható.

Martyn+Jacques+00000301.jpg

Slough városa, ahol felnőttél Anglia egyik legismertebb etnikailag vegyes, de ugyanakkor vallásilag konzervatív ipari központja. Mennyire hatott ez a közeg a művészetedre?

Körülbelül annyira, hogy végezni akartam magammal. Ezért is költöztem át Sohóba. Sokkal boldogabb lettem ott, punkok és go-go táncosnők környezetében.

A Tiger Lillies nem egy klasszikus értelemben vett zenekar. Saját bevallásotok szerint a legnagyobb hatással Bertold Brecht költészete, Kurt Weill zenéje és Hieronymus Bosch festészete volt rátok. Ennek fényében hogyan jellemeznéd a zenéteket?

A kedvenc kifejezésem erre a „death oompaa” – a death metal találkozása a polkával. Én magam sem vagyok egy átlagos rock n roll arc.

A Tiger Lillies egy nagyon termékeny zenekar. Az albumaitok és élő előadásaitok mindig egy koncepciót követnek. Mi a soron következő turnétok alapötlete?

Többnyire a legújabb lemezünk, a „Lulu – A Murder Ballad” anyagát fogjuk előadni. Ez egy Francis Wiedekind által szerzett darab, melyet speciális vizuálokkal kiegészítve januárban viszünk a színházakba. Nemrég gyűjtöttem össze pár száz saját szerzeményemet, egy szál gitárra írt dalokat, melyeket összegyűjtök és egy storyba ágyazom be. Zeneként is működik, de egy előadás is készülhet belőle.

A zenekar legfőképp underground körökben ismert, de ott komoly kultusza van. Ugyanakkor olyan neves követőitek is vannak, mint Matt Groening (a Simpson család szerzője), Marilyn Manson vagy David Byrne. Szokott-e még a rajongóitokkal kapcsolatosan bármi meglepetés érni titeket?

Van ilyen, igen. Mindig meglep, amikor egy tiszteletreméltó idősebb házaspár elkezdi aktívan követni a turnéjainkat. Én azt mondom, hogy soha ne ítélj első látásra.

Rengeteg neves zenekarral és zenésszel működtetek együtt, mint pl. a Symphony Orchestra of Norrlandsoperan, Alex Hacke (Einstürzende Neubauten), vagy a Magyarországon is elég népszerű orosz Leningrad zenekarral. Az élő vagy már elhunyt zenészek közül kivel vennél fel közös lemezt?

Olyan remek énekesnőkkel vennék fel egy Tiger Lillies albumot, mint Billy Holiday vagy Edith Piaf.

Egy korábbi interjúdban azt nyilatkoztad, hogy az utazásaid során mindig kialakulnak bizonyos helyi szokásaid. Milyen városokban, melyek a legkedvesebb szokásaid? Vannak-e Budapesthez kötődő szokásaid?

Minden városban megvannak a kedvenc bárjaim, vagy éttermeim, ahova igyekszem eljutni. Vannak városok, ahol egy színházi előadás, vagy egy sorozat keretein belül akár egy hónapot is eltöltöttem. Erre az időre, ezek a városok az otthonommá válnak. Ilyen városok voltak pl. Prága, Athén, San Francisco, Hamburg, New York, vagy Berlin. Vannak városok, ahova nagyon szeretek visszatérni, de soha sem sikerül hosszú távon kint maradnom. Ilyenek Moszkva, Szentpétervár és… Budapest.

Gyakran játszol színházakban. Van-e kedvenc koncert- vagy színház helyszíned?

Nincs, mivel én a változatosságot szeretem. Egyszerre szeretem a hamburgi cirkuszi sátrakat, a párizsi színházakat, vagy a francia-német határ mentén található pici borospincéket.

Budapesten az A38 Hajón fogtok játszani. Játszottatok-e már hajón és vannak-e kedvenc hajós dalaid?

Párizsban és Linzben játszottunk Hajókon. A tenger, a folyó és a víz témája meg állandóan visszatérő motívum a Tiger Lillies dalaiban, ebből nem tudok kiemelni egy dalt.

Vannak-e tabuk, dolgok, amikről soha sem énekelnél?

Igen, nem írok dalt a muzulmánokról. Nem akarom, hogy lemészároljanak…

Ha lenne egy saját rovatod bármelyik brit napilapban, miről szólna?

Arról írnék, hogy a brit kormány állítsa le az Easyjet és a Ryan Air légitársaságokat, melyek napi szinten rabolják ki az embereket.

És utolsó kérdésem. Vannak rémálmaid?

Nem, minden rémálmom a színpadon kel életre.