Oldal kiválasztása

Az ősz garantáltan megrengeti az A38 színpadait. Október és november folyamán a black, death, és alternatív metál legmélyebb bugyraiból érkeznek különböző fellépők, melyek közül az október 3-i és 16-i koncertekre kedvezményes kombinált jegyet is lehet vásárolni.

Batushka (PL), VLTIMAS, God Dethroned (NL) – Október 3.

A lengyel black metál ikon a műfajra jellemző extremitást egyedülállóan építi élő fellépéseibe. Zenéjükben a pravoszláv egyházi rítusokat és énekeket kombinálják a black metál halálhörgésekkel teli hangzásvilágával. Debütáló Litourgiya című albumukban, a hagyományos ortodox liturgikus énekekre építenek, melyeket blastbeat-ekkel, súlyos riffekkel és epikus kórusokkal egészítenek ki, élő produkciójuk pedig egyenesen egy szakrális szertartáshoz hasonlítható. A zenekar egy rendkívül mozgalmas 2023-as koncertév után 2024 első hónapjait egy új lemez készítésével töltötte, őszi turnéjukra így új dalokkal, új külsővel és új show-val érkeznek.

A VLTIMAS a death és black metál nagyágyúiból áll össze. A zenekar tagjai között találjuk a norvég Rune Eriksen-t (ex-Mayhem), az amerikai David Vincentet (ex-Morbid Angel), valamint Flo Mounier-t, a kanadai Cryptopsy dobosát. Hangzásuk súlyos, technikás és tele van erőteljes akkordokkal, amelyek méltón reprezentálják a műfajt jellemző intenzitást. A Something Wicked Marches In című debütáló albumuk elképesztő sikerét követően 2023-as EPIC c. lemezük  még egy lapáttal rátett a zenekar nyers hangzásvilágára és provokatív dalszövegeire. 

A holland God Dethroned több mint három évtizede meghatározó alakja a death metál színtérnek. Henri Sattler énekes-gitáros vezetésével a banda az évek során olyan klasszikus albumokat adott ki, mint a The Grand Grimoire és a Ravenousi. A  zenekar zenéje a brutalitás és a dallamok egyedi fúzióját nyújtja, történelmi és vallási tematikákból építi fel dalait. 

Ellende (AT), Groza (DE), Servant (DE) – Október 16.

Az Ellende egy atmoszférikus black metál formáció, amelyet 2011-ben hozott létre Lukas Gosch szólóként Ausztriában. A projekt kezdetben csak stúdiómunka volt, de 2012-től élő fellépéseken is megjelent, session zenészek kíséretében. Nevük a középfelnémet számkivetettség kifejezésből ered. A banda erőteljes, atmoszferikus black metálban utazik, amiben Gosch a dalszerzésért, a stúdiómunkákért és a vizuális elemekért is felel, míg a többi zenész az élő fellépésekben működik közre.

A szintén német black metál Groza zenei spektruma a brutalisztikus gitárszólamoktól kezdve az üvöltő dobpergésen keresztül a halálhörgésig elég sok sötét elemet magába szív mindenféle hangzásbeli megalkuvás nélkül. 2021-ben megjelent The Redemptive End albumuk a nemzetközi műfaji élvonalba emelte őket. 

A Servant egy viszonylag friss német black metál zenekar, amely 2021-ben alakult Alsó-Szászországban, és már debütáló albumukkal, Blessed By The Light Of A Thousand Stars, jelentős visszhangot keltettek a műfaj rajongói körében. Zenéjük tisztelgés a skandináv black metál legendák előtt, ám saját, dühödt, mégis grandiózus stílusukkal sikerült újat hozniuk a színtérre. A Servant zenéje egyszerre feszült és epikus, tele érzelmi kitörésekkel és dinamikus hangszereléssel.

Chelsea Wolfe (US), Mary Jane Dunphe (US) – November 16.

Chelsea Wolfe az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb művészévé vált a sötét zenei műfajok terén. A gothic, a folk, a drone és a metál elemeinek összefonódásával olyan egyedülálló, baljós hangzást teremtett, amit nehéz egyetlen műfaji keretbe szorítani. A Trónok harcában felcsendülő Feral Love hozta meg számára az áttörést, amelyet John Congleton Grammy-díjas producerrel való együttműködése követett. Ez vezetett az Abyss album megszületéséhez, amely Wolfe zenei világának egy mélyebb rétegét tárta fel, és nemzetközileg is új szintre emelte karrierjét. Az énekesnő mára már kultikus követőtábort alakított ki a alternatív zenei színtér rajongói körében.

Mary Jane Dunphe költőként formálja történeteit, amelyek érzések, álom szekvenciák és emlékfoszlányok révén kelnek életre. Korábbi zenekarai, mint a Vexx és a Gen Pop, a punk nyers energiáját testesítik meg, míg más projektjei, mint a CCFX és CC Dust, egyfajta minimalista álompop hangulatra, valamint a The County Liners country-rock dallamaira épülnek. Dunphe ezúttal karrierjében új szakaszt jelentő, debütáló szólóalbumával, a Stage of Love-val érkezik a színpadra, amely az eddigi stílusainak kombinációiból született.