Oldal kiválasztása

A kávéházi cigányzenei hagyományoknak újra életet adó Budapest Bár zenekara ezúttal új kezdeményezésbe fog: az Ínyenceknek című, kifejezetten éttermi műsorban a cigányság gasztronómiai hagyományai ötvöződnek a zenei tradíciókkal. Az A38 Hajó tizedik születésnapján, április 30-án induló orfeumszerű esteken nem pusztán a muzsika és a vacsora jelenti az élményt, hanem a szórakoztató átkötő konferálások is, amik segítenek eligazodni a klasszikus cigányzenészek anekdotákkal teli világában. A Budapest Bár zenészeit és énekeseit ezúttal külföldi gasztronómiai élményeikről, kedvenc ételeikről és a legjobb vacsorához szóló zenékről faggattuk. 

NÉMETH JUCI (NEMJUCI)

nemethjucismall.jpg

1. Kedvenc ételed: Azt hiszem a Daal chapatival. Indiai lencse, vagy rántott szejtán. Sajnos én nem tudok már elvonatkoztatni attól, hogy amit eszek az egészséges is e. Sokkal jobban örülök sokszor egy egészséges ételnek, mert tudom hogy jó nekem, mint egy nagyon finom, de egészségtelennek. Persze eszem mindent, de ha én főzök, akkor annak mindig tudatos az átgondolása. Nem kell megijedni, elég jó a Jucikonyha:)

2. Legemlékezetesebb külföldi gasztroélményed: Most Brazíliában a napérlelte gyümölcsök, olyanok is, amiket még sosem láttam. Kedvenc gyümölcslevem most onnan az Acai, eperrel turmixolva. Az Acai íze itthon semmihez sem hasonlítható, egy észak-brazil pálmagyümölcs. Mélylila.

3. Anyu legjobb főztje: Bármi. Nagyon jól főz anyukám. A Nemjuci tagjai ha csak Kapuvár körzetében vannak, jönnek hozzánk enni. Épp most töltött paprikát ettem ebédre itthon, mert épp itthon vagyok a családnál, de legendás anyukám sütőben sült-párolt rizse, a nem égettre sütött, hanem csodás színű és omlós rántott husa, és a húslevese is gasztrocsúcs. De még sorolhatnám.

4. Legjobb zene egy jó vacsorához: Vmi trip-hop vagy csak szimplán a rádió, tilos rádió.

RUTKAI BORI (RUTKAI BORI ÉS A SPECKO JEDNO)

rutkaiborismall.jpg

1.Kedvenc ételed: Milka csoki

2. Legemlékezetesebb külföldi gasztroélményed: Leningràdi ostyakosàrkàkba töltött kaviàr krémek

3. Anyu legjobb főztje: karamellizàlt Vanília puding

4. Legjobb zene egy jó vacsorához: Rutkai Bori és a Specko Jedno zenekar gasztroszàmai: Előételhez: a „Kóstoló”, a leveshez: „Húsgyàri randevú”, főételhez: Örökölt Zsebpörkölt”, desszert utàn: ” Kutyàval leöntött Kàvé” c. szàmok

LOVASI ANDRÁS (KISCSILLAG)

kispalandrassmall.jpg1. Kedvenc ételed: Hal bárhogy, kivéve a ruszli

2. Legemlékezetesebb külföldi gasztroélményed: Thaiföld -rovarevés

3. Anyu legjobb főztje: zöldbabfőzelék

4. Legjobb zene egy jó vacsorához: mindegy, csak ne énekeljenek benne

__

__

KISS TIBI (QUIMBY)

kisstiborsmall.jpg

1.Kedvenc ételed: Egy rántotta is lehet mennyei és siralmas, vagyis a hogyanon van inkább a hangsúly, mint a min. Nem vagyok táplálék specifikus. A csirkekarmon, a varjúcsőrön és a békanyálon kívül szinte mindent szeretek.

2. Legemlékezetesebb külföldi gasztroélményed: Életem első mangója 30 fokban januárban.

3. Anyu legjobb főztje: Csirkecomb, krumpli sali.

4. Legjobb zene egy jó vacsorához: Nekem ok ha a Robi húzza a fülembe. (mármint a Farkas )

KELETI ANDRÁS (COLORSTAR)

keletiandrassmall.jpg1. Kedvenc ételed: Mostanában a lazac, ha jól van elkészítve.

2. Legemlékezetesebb külföldi gasztroélményed: Amikor először kóstoltam erős édes belga sört Belgiumbam, mert nem tudtam, hogy van ilyen.

3. Anyu legjobb főztje: Édesanyám mindent a legjobban főz, de a spenótja olyan, hogy az unokatesóm például, aki egyébként utálta a spenótot, az anyukámét kifejezetten megszerette.

4. Legjobb zene egy jó vacsorához: Majdnem bármi jöhet, ha eszem, mert olyankor a rágás miatt úgysem hallom olyan jól… Lehetőleg ne legyen gagyi. Zenével kapcsolatban egyébként sincs más elvárásom.

FARKAS MIHÁLY (BUDAPEST BÁR)

farkasmihalysmall.jpg

1. Kedvenc ételed: Töltött dagadó, tepsiben sült burgonya és csemege uborka

2. Legemlékezetesebb külföldi gasztroélményed: gulyásleves Brazíliában

3. Anyu legjobb főztje:Lásd első pont.

4. Legjobb zene egy jó vacsorához: Michael Bublé, Diana Krall

__

__

__

KISVÁRI FERENC (BUDAPEST BÁR)

kisvariferencsmall.jpg1. Kedvenc ételed: Kedvenc ételem a kislányom, mert annyira aranyos hogy mindig megzabálom. Amúgy sokféle kedvencem van. Például a halak.

2. Legemlékezetesebb külföldi gasztroélményed: Milánóban ettem 23 éve egy különösen rossz milánóit. Viszont Isztambulban 10 éve lesétáltam a tengerpartra és egy ringatózó hajóból adták kézbe a nyílt tűzön sütött tengeri halat, egyfajta fish-dog formában. A parton egy félgömbben volt hozzá hagyma. Most is elindulnék gyalog, hogy egyek egyet.

3. Anyu legjobb főztje: Anyukám már kevesebbet főz, ezért mindent amit még csinál, egyre finomabbnak találok. Főleg a leveseit.

4. Legjobb zene egy jó vacsorához: Annyi zene szólt a füleimnek és a fejemben az évek alatt, hogy csendben szeretek enni.

SZŰCS KRISZTIÁN (HEAVEN STREET SEVEN)

szucskrisztiansmall.jpg1. Kedvenc ételed: Szinte minden kivéve a paradicsomos káposztát. Mostanában például a borjúmájat imádom, meg a főtt marhahúst szindbádi szintű garnírunggal, mártásokkal. De közben persze lelkiismeretfurdalásom van az ártatlan kis boci miatt.

2. Legemlékezetesebb külföldi gasztroélményed: Toscanában ettem olyan vaddisznóragut, hogy beszélgetni lehetett vele. Ezenkívűl nekem még mindig élmény, ha tengerparton jól elkészített, friss herkentyűkhöz jutok. A Pekingben megkóstolt medúzasaláta azért már nálam is kiverte a biztosítékot, nem beszélve a húspiacon árult pörkölt, egész kutyáról (az utóbbi csak vizuális élmény volt!).

3. Anyu legjobb főztje: Nálam a húsleves mindennek az alfája és omegája, aminek az imádata természetesen anyám húslevesétől datálható.

4. Legjobb zene egy jó vacsorához: Ahogy zenélés közben sem szeretem nézni, ahogy mások esznek, úgy nem vagyok oda az evés alatti zenéért sem. Persze egy jó Risár Kléjdermann besztof lemez mindig könnyíti az enésztést.

FARKAS RÓBERT (BUDAPEST BÁR)

farkasrobismall.jpg1.Kedvenc ételed: Töltött káposzta és a fehér csoki

2.Legemlékezetesebb külföldi gasztroélményed: Brazíliában egy japán származású barátom meghívott a lakásukra vacsorára, és elborzadtam, amikor láttam, hogy nyers halat (azaz sushit) rendelt. Azon gondolkoztam, mit fogok enni, biztos voltam benne, hogy éhen maradok. Nagyon megtetszett viszont a szertartás – a pálcika, a szójaszósz és a wasabi a kistányérban – így megkóstoltam. Úgy rákaptam, hogy két hétig minden nap csak azt ettem.

3.Anyu legjobb főztje: Mivel lisztérzékeny vagyok, anyukám megtanult speciális sütiket, pogácsákat sütni nekem. A mogyorótortáját nagyon szeretem.

4.Legjobb zene egy jó vacsorához: Nem szeretek evés közben zenét hallgatni. Általában semmi mást nem szeretek csinálni, ha zenét hallgatok, mert nagyon leköti a figyelmemet a zene. Étteremben sokszor kifejezetten idegesít a háttérzene. Ezért szervezzük mi is úgy a vacsorás estünket, hogy a koncert alatt szüneteljen az ételfelszolgálás. Így oda tudnak figyelni a zenére az emberek.