Oldal kiválasztása

Hazánk első számú dadaista jazz punk zenekara, a Tudósok május 8-án, az A38 Hajón mutatja be legújabb stúdiólemezét, A legszebb szerelmes dalokat. A lemez központi témájáról, a szerelemről és annak tudományos magyarázatáról beszélgettünk drMáriással és a zenekar új tagjával, az A38-on a Péterfy Bori & Love Banddel, valamint az átmenetileg pihenő Erik Sumo Banddel (még korábban az Amorf Ördögökkel) rengeteget koncertező Tövisházi Ambrussal. 

Tudósok 2012-small.jpg

A38: Először is engedjétek meg, hogy gratuláljak az új Tudósok-lemezhez, nagyon izgalmas lett. Hol és mikor rögzítették a hanganyagot?

drMáriás: A lemez anyagát a télen vettük fel Ambrus stúdiójában két szédült hétvégén, amikor a hidegtől és a sötétségtől fojtogatva próbáltunk előhozni magunkból valami olyasmit, ami megmentene a azonnali haláltól. Így születtek meg a közös improvizációkból ezek a dalok, amelyek szerelmi témákat kaptak, ami annyira szokatlanul és kreténül adta magát, hogy minden számnál hülyére röhögtük magunkat.

A38: Az előző Tudósok lemezekhez képest rengeteg mindenben változott a hangzás. Érezhető egy új tudós, Tövisházi Ambrus érkezése és a modern megszólaláshoz való nyitás. Mit tett hozzá a lemez hangzásvilágához Ambrus, illetve mennyiben változott a Tudósok az utóbbi években?

drMáriás: Ambrus sosem látott mértékű és mennyiségű életvidámságot, optimizmust és tudást hozott a bandába, így egy teljesen új Tudósokról beszélhetünk az ő érkezése óta. Vele alapjaiban újragondoltunk és újrakreáltuk a tudományt, így nyitottabb és szeretettelibb lett a működésünk neki köszönhetően. S ha pillanatokra egyes dolgokban különbözik is a véleményünk, mihelyt zenélni kezdünk, annak atavisztikus csodája rögvest kisimít minden kérdést.

A38: A lemez központi témája a szerelem. A Tudósok dalainak, valamint a drMáriás festmények és könyvek hősei fogyatékosok, hajléktalanok, politikusok és diákok. Mi a közös bennük és te szereted-e saját hőseidet?

drMáriás: Lehet, hogy azért ezek a főhőseim, mert én is egy kicsit ilyen vagyok, valamint azért, mert az elesettek és kirekesztettek nevében szólok olykor az önkény és a butaság ellen egy kívülálló hangján. Minden esetre tudtommal a mozgássérültek, hajléktalanok, díjbeszedők, hagyományőrzők, anarchisták, nyugdíjasok, kiábrándultak, termékbemutatók stb. nevében még nem írtak szerelmes dalt, így pótolni igyekeztünk ezt a hiányt, s megtettük. S ha Ambrus jóvoltából a számokat élvezni lehet, sőt, táncolni rájuk, akkor elérjük a célunkat, s valóban közösségi zenét hozunk létre. Én ebből úgy veszem ki a részemet, hogy miközben a tragikus valóról beszélek, mégis röhögni lehessen rajta, kicsit úgy, hogy rácsodálkozunk létünk és világunk kretén és mégis életvidám koordinátáira.

Tudósok – Vágd ki az ablakon (az anarchisták szerelmes dala)

A38: Ambrus, mikor találkoztál először a Tudósok zenéjével? Mióta zenéltek együtt és milyen a zenekar tagjának lenni?

Tövisházi Ambrus: 1992-ben vagy 93-ban hallottam először a Tudósokat, ezt egyébként Hajnóczy Csabának köszönhetem, aki odaadta nekem a Ne aggyad az agyad kazettát. Egyből rajongó lettem. Igazság szerint csak felületesen követtem az életútjukat és Máriás Béci Milosevic-könyvét elolvasva vált érthetővé a történet. Én ekkor kerestem meg a Bélát hogy e-mailben barátkozzunk, és valahogy ennek a folyománya volt az is, hogy először egy számot csináltunk közösen (Országalma néven jelent meg) aztán pedig tavaly tavasz óta a Tudósok teljes jogú tagja vagyok.

A38: Ambrus, elég jártas vagy a mai zenékben, aktívan követed a tendenciákat és zenekaraiddal sokat dolgozol a hangzáson. Milyen zenéket hallgatsz mostanában, valamint producerként mit gondolsz a mai magyar zenei színtérről? Mik a gyenge és erős tulajdonságai?

TA: Nem mondhatám hogy követem a tendenciákat. Próbálkozom és sokat hallgatok zenét de rendszerezni egyáltalán nem tudok. Aki azt állítja hogy követni tudja a mai zenét az hazudik. Azok a támpontok amelyek mentén fel lehet új zenéket fedezni, azokból nem sok tetszik. A Wire újságot járatom és ott megismerek sok új dolgot. Inkább a totál absztrakt dolgokat szeretem hallgatni, a popszámok közül meg az szokott lenni, hogy beakad egy-egy és akkor azt rommá hallgatom. A magyar zenei szcénát pedig nem tudom kívülről szemlélni, lévén hogy jócskán benne vagyok pár zenekarral. Azt látom hogy verseny van, ami jó, de valahogy nem megy el senki a végletes dolgokig.

A38: A Tudósok lemezen is érezhető a rendkívül izgalmas zenei kísérletezés. Milyen hangszereket és hangmintákat használtál a felvételek során?

TA: Obskurus hangminták nincsenek. Használtunk mű vonóst, mű marimbát és egyéb mű szintihangszíneket meg mobiltelefonos doromb applikációt. De inkább azt próbáltam meg elérni hogy a rendes hangszerek hangjai legyenek jó zsírosak, vastagok, és az énekek meg szólaljanak meg az űrből. Nagyon szeretem a zajt, igazából jobb lett volna még több zaj, ezek általában a kedvenc delay pluginemből szólnak (NastyDLAmkII). Az orgona pedig a koncerteken is használt Vermona Sandy.

A38: Mik a terveitek, álmaitok, rémálmaitok?

drMáriás: Szeretnénk Delhusa Gjonival és Bye Alex-szel egy közös Edda-feldolgozásokat felsorakoztató lemezt készíteni Biarritzban, a Svájci Éhezők Szakszervezetének a támogatásával teljesen környezetbarát körülmények között az albán hegyekben, ahol Zámbó Krisztián énekli majd a föld szeretetéről szóló dalunkat, amit majd a londoni Royal Festival Hallban előadva olyan zsíros bevételre teszünk szert, amelyből felépíthetünk majd egy bármikor ingyenesen igénybe vehető, Debrecentől Sopronig húzódó ToiToi sort, amivel a közeledő választásokat szeretnénk az Európai Unió elveit érvényesítve a minél demokratikusabb meder irányába terelve szeretetteli rafináltsággal befolyásolni.

TA: Halál komolyan elterveztük egyszer azt, hogy az Ezüst Hercegnőt Kiszel Tündének kellene énekelnie, ezt én még mindig nem vertem ki a fejemből.

Tudósok – Halhatatlanok (a politikusok szerelmes dala)

Tudósok lemezbemutató koncert: Május 8., szerda, 20:00

A Tudósok legújabb stúdiólemeze itt hallgatható meg.