Oldal kiválasztása

43576.jpgA kaliforniai dance-punk zenekar, a !!! (az előtte két nappal fellépő Juniphoz hasonlóan) az A38 Hajón indította friss lemezének bemutató turnéját. A lemezről itt írtunk, a koncert pedig elég lendületesre sikeredett, elsősorban a frontember, Nic Offer produkciójának köszönhetően. A rém kínos rövidgatyákat a !!! élén már jó tizenöt éve divatba hozó Offer ezúttal sem tagadta meg önmagát, táncolt egy derekasat a bárpulton, leöntötte magát sörrel, és úgy általában remek hangulatot teremtett. A koncertről a hétvégén két kritika is megemlékezett (a Quart cikkírójaaz utóbbi idők legjobb koncertjének” nevezte, a Lángoló Gitárokfanyalgó kritikusa pedig átment !!!-rajongóba„), és egyik sem mulasztotta el kiemelni Nic Offer fellépőruháját, kár, hogy egyikük sem ismerte fel, mit is ábrázol a főhős csinos boxere. „Arcképes tesinadrág„, illetve „fejekkel telerajzolt tornanadrág” – ez így önmagában nagyon keveset mond arról, hogy mit is viselt valójában Nic Offer. Tovább után leleplezzük a titkot.

A !!! frontemberének „fejekkel telerajzolt” shortján ugyanis a rockzene történetének egyik leghíresebb lemezborító-képe, a Rolling Stones Some Girls albumának grafikája díszelgett. A Peter Corriston és Hubert Kretzschmar által tervezett borító két okból is nagyon híres: egyrészt a Stones egyik legrafkósabb, papírkivágásokkal elegánsan operáló darabja a hét évvel korábbi, Andy Warhol ötletéből született cipzáras, „bakelitgyilkos” Sticky Fingers-farmergatya után. Másrészt a Some Girls borítója jókora botrányt kavart, és újra is kellett gyártani, ugyanis a tokon megjelenő sztárok (például a mára már elfeledett Lucilla Ball, és nyomában Raquel Welch, Liza Minnelli, Farrah Fawcett, illetve Marilyn Monroe örökösei) komoly perekkel fenyegetőzve érték el, hogy ne szerepeljenek rajta. Az újragyártott borítón (pontosabban az alatta megbújó betétlapon, aminek részletei a borító kivágásain át látszottak) a fent nevezett hírességek arca helyén már csak színes foltok voltak – ahogy Nic Offer naciján is látszik.

43567.jpgA tok artworkjét egyébként a mai napig a legjobb Stones-borítók között tartják számon, ami sikerrel ötvözte a zenekar első nagy korszakával egyidőben zajló pop art stílusjegyeit a lemez megjelenésekor Angliában tomboló punk-esztétikával, és nagyban hozzájárult, hogy az együttes blues/rock-dinoszauruszból újra menő banda lett. Nic Offer nacija pedig nyilvánvalóan üzenetértékű: a Stones zenéje éppen ezen a lemezen nyit új irányok, mindenekelőtt a nyers, fésületlen diszkófunk felé, ami a !!! védjegye is. A Some Girls-nek egyébként a borítótól függetlenül is elég magas az A38-együtthatója, ugyanis a lemez nyitószámában és egyben legnagyobb slágerében, a Miss You-ban a hajón többször is nagy sikerrel fellépett Sugar Blue szájharmonikázik, aki aztán később a Stones több lemezén is közreműködött. Nic Offer csodás és hitvallásszerű gatyóját pedig hamarosan a televízióban is megcsodálhatjuk, ugyanis a koncertről tévéfelvétel készült.

rolling_stones_somegirls_50.jpgA Some Girls eredeti borítója (a nem színezett verzió), a Stones tagjainak fotói között még a később perelő hírességek arcképeivel (forrás: Sleeveage)

Aki pedig ellenállhatatlan vágyat érez egy hasonló gatya birtoklására nos, pont ilyet nem találtunk, de egy nagyon hasonlót még árulnak az e-Bayen, potom harminc dollárért.