Oldal kiválasztása

Három kérdés, három válasz – Bajor Ádámmal, a Haunebu gitárosával Vasárnap a mai garázsrock különc, mégis emblematikus alakja, White Fence előtt játszik a nem létező magyar garázsszíntér élő és viruló zenekara, a súlyos koncertjeiről is ismert Haunebu. A koncert kapcsán tettünk fel néhány rövid kérdést a zenekar gitárosának, Bajor Ádámnak. 

20110917-haunebu-500.jpg

Legutóbbi kislemezetekkel mintha elindultatok volna a stoneres jegyeket is mutató garázsrock felől a ’60-as ’70-es évek fordulójának magyar pszichedelikus- és hard rockja felé. Tényleg volt egy ilyen cél, vagy csak én hallottam bele? És honnan jött az ötlet, hogy angol helyett magyar szövegek legyenek?

Az első lemeznél azon felül, hogy felvesszük azokat a számokat, amiket majdnem el is tudunk játszani, nem volt különösebb koncepció. Vagyis persze hangosat, nyerset, kiabálósat akartunk csinálni, de mondjuk az biztos, hogy én stonereset nem. A végeredmény amúgy elég egységes, talán még stoneres is lett, ennek elég sok oka van. A kislemeznél már volt koncepció. Én nagyon szeretem a korai Hungáriát, és el akartam egy zenekarral játszani a Három széplány éjszakáját. Hát ez a zenekar a Haunebu lett. Aztán kitaláltuk, hogy oké, vegyünk fel 3-4 számot ennek szellemében és írjunk magyar szövegeket erre a kislemezre.

Készültek-e mostanában a Haunebuval új számok? Milyenek lesznek ezek?

Készülnek új számok, vagyis nekiálltunk. Szeptember környékén akarunk egy új kislemezt. Amúgy kicsit másabbak is lesznek ezek, de még nem alakult ki a pontos koncepció.

Újabb zenekarok közül van olyan, ami befolyásolt titeket?

Én egész nap zenét hallgatok és igyekszem sok-sok új zenekart megismerni, szerintem ez fontos dolog, ha már egyszer zenélsz is. Biztos befolyásolnak ezek, de jól is van ez így. Amikor a zenekarból valaki belebotlik valami olyasmibe, ami haunebus, akkor azt meg is mutogatjuk egymásnak.

Vasárnap a White Fence előtt játszotok az A38 Hajón. Őt bírjátok? Ty Segall vagy ő?

Hát én egy időben ismertem meg őket, és igazából nekem egy polcon vannak, nagyon szeretem őket. Ty Segall Goodbye Breadje és a White Fence Is Growing Faithje is a 2011-es kedvencek között vannak, sokat hallgattam őket. Nagyon megörültem, hogy sikerült valakinek White Fence koncertet szervezni a Hajóra, és hogy mi vagyunk az előzenekar. Így még jegyet sem kell vennem, de amúgy vennék, mert szuper lesz. Szóval, köszi a szervezőknek, köszi, Hot Rats!

az interjút Lang Ádám készítette