Oldal kiválasztása

Akkreditált hangmesterképzéssel indul az Akadémia38, az A38 Hajó technikai iskolája. Az ország legjobban felszerelt koncerthelyszínén július 30-ig várják a jelentkezéseket.

Az A38 Hajó – a tíz év alatt felhalmozódott szakmai tapasztalatot, hozzáértést és nem utolsósorban az A38 technikai berendezéseit felhasználva – államilag akkreditált hangmesteri szakképzést indít. Az Akadémia38 – Az élő zene iskolája nagyon alapos, 500 órás, kifejezetten koncert- és rendezvényhangosítói szakképzéssel indul, és siker esetén középtávon tevékenysége fénytechnikai képzéssel is bővül.

A tanfolyamról az Akadémia képzésvezetőjével, Váczi Kristóffal beszélgettünk:

 a38_akademiasmall.jpg

 

Az A38 Hajó évről évre bővíti a szolgáltatásait. Most mivel?

Az A38 Hajó egy igazi közösségi hely. A hangmesterképzés beindításával a már vállalt minőségi kulturális központ (zene, képzőművészet, gasztronómia) szerep kiegészül a minőségi oktatás funkcióval. Így egyedülállóan sokszínű és valóban létező társadalmi igényekre épülő helyszínné válik az A38.

Honnan jött a képzésindítás ötlete, és hogy alakult ki az elképzelés, hogy az A38 Hajón iskola is legyen?

Az Akadémia 38 indítása egy nagyon természetes folyamat eredménye. Régen sem iskolákban tanulták meg egy-egy szakma csínját-bínját, hanem pár évre egy mester műhelyében tanultak, a tapasztalt szakember közelében az ő szerszámaival. Az A38 koncertjeinek megszólalása referenciaértékűnek számít az országban. Ezért egy hangmesterképzés indítása ezen a helyszínen valóban hitelesnek számít. Itt, a vízen ringatózva igazán tűzközelben lesznek a tanítványok, nem csak életszerűek lesznek a felmerülő technikai problémák, hanem maga az élet.

Az Akadémia 38 honlapja szerint jó szakembereket akartok képezni. Milyen egy jó hangmester?

A jó hangmester jól használható gyakorlati tudással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a várhatóan előforduló feladatokra és problémákra gyors, szakszerű lépésekkel képes reagálni, hiszen már találkozott ezekkel, és tudja a megoldásukat. A gyakorlati tudás mellett biztos elméleti tudással is rendelkezik, és aktuális elméleti tudását persze kamatoztatni is képes. Ez szükséges ahhoz, hogy ne csak egy „betanított munkás” módjára, „én húsz éve mindig ezt az effektbeállítást használom gitárra, és még sosem volt rá panasz!” válaszokat adjon a zenészeknek, hanem friss ismeretei által képes legyen a folyamatos megújulásra.

Mennyi elfoglaltságot jelent a képzés?

A képzés 3 féléves. Azért, hogy akár munka mellett is végezhető legyen a képzés, az órák hetente egy hétvégi napon lesznek.

Miben lesz más az Akadémia 38, mint a többi hangmesterképzés?

Ahhoz hogy egy megtanult dolog hasznosítható tudássá váljon, nem elég egyszer hallani vagy kipróbálni. Sokszor kell alkalmazni, mire rutinszerűvé válik. Tehát rövid képzés keretein belül nem keletkezik tudás, csak egy papír, hogy na ezt is elvégeztem. A képzések zömében 150-200 órás tanfolyamok, 80% elmélet, 20% gyakorlat aránnyal. Sajnos ilyen kevés gyakorlati óraszámmal az iskolák szinte kivétel nélkül olyan „szakembereket” termelnek, akik önálló munkavégzésre alkalmatlanok. Az Akadémia 38 képzése viszont 300 óra elméleti és 200 óra gyakorlati órát nyújt. Ennek köszönhetően mód nyílik tényleges szakemberképzésre, használható szaktudás átadására.

Hol lesz a képzés? Az elmélet is a hajón?

Igen, az elméleti és a gyakorlati oktatások is az A38 Hajón lesznek.

Milyen előnyei vannak annak, hogy a képzés helyszíne az A38 Hajó?

Az ország egyik legjobban felszerelt koncerttermében tölthetnek 200 tematikus gyakorlati órát, ahol minden olyan eszközzel találkozhatnak, amivel egyébkén Európa bármely nagy koncerttermében. Emellett a tanulók rezidensként részt vesznek a helyszínen szervezett koncertek hangosításában is.

Kik oktatnak majd? Mi alapján választottátok ki az oktatókat?

A felkért oktatók mindegyike saját területének kiválósága és egyben megszállottja. Így naprakész és igazán használható tudást tud megszerezni a tanuló. Gondolom, elég, ha csak pár nevet emelek ki: Arató Éva tanít majd akusztikát, Jákó Péter digitális technikát, Dávid Gyula, az ELTE Atomfizika Tanszékének adjunktusa matematikát, Kuti Sándor, a Magyar Rádió hangmérnöke hangtechnikai alapismereteket.

Mi mindent lehet majd megtanulni?

Az egész tananyagot nyilván nem tudom felsorolni. A képzés elvégzése után tanítványaink képesek lesznek szinte bármilyen stílusú produkció igényes megszólaltatására, monitorkeverési feladatok, színpadtechnikusi feladatok ellátására. Jártasak lesznek analóg és digitális keverőpultok kezelésében, Pro Tools kezelésében, fesztivál jellegű események hangtechnikai igényeinek kialakításában és lebonyolításában. Átfogó képük lesz különböző mikrofontípusokról és azok megfelelő használatáról.

Mit ajánlasz azoknak, akiknek a cikket olvasva felcsillant a szemük?

Egyet ajánlok: jelentkezzenek! Éljenek ezzel a lehetőséggel, és bátran vágjanak bele! De csak akkor, ha nem csupán egy papír megszerzése a cél, hanem tényleg a hangok világát akarják megismerni. Rajtunk nem múlik! Honlapunkon minden infó megtalálható a jelentkezésről: http://akademia.a38.hu/ 

KAPCSOLAT:

honlap: http://akademia.a38.hu/ 

felvilágosítás / e-mail: akademia@a38.hu