Oldal kiválasztása

Egyelőre csak három koncert erejéig állt össze a ’80-as évek ikonikus indie rockzenekara a Replacements. Az első ezek közül a torontói Riot Festen volt augusztus 25-én, ahol a zenekar egy bő egy órás best of műsorral állt színpadra.

replacements-2013.jpg

A Replacements rocktörténéti jelenlősége az, hogy tulajdonképpen nincsen kézzelfogható rocktörténelmi érdeme. Nem találtak fel semmit, nem voltak semmiben elsők, nem voltak világslágereik, botrányaik is inkább hülyeségek voltak, amikkel csak maguknak és népszerűségüknek ártottak. A Replacements épp a történelem melletti bohóckodásról szólt.

Bár a ’80-as évek végére a kamaszos street punktól a felnőttes rádió-rockig eljutó zenekarnak volt egy csomó jó száma, amivel többre is vihették volna, mégis inkább a megfoghatatlan, szenvedélyes attitűdjük miatt lettek megismételhetetlenek. Ha úgy tartotta kedvük, szinte csak kedvenc dalaik feldolgozásait játszották koncerten, de olyan is volt, hogy egy számot ismételgettek tök részegen, tízből egyszer pedig jobbak voltak bárkinél.

A ’80 évek végére aztán szép lassan széthullott ez a végtelenül szerethető, önsorsrontó zenekar Paul Westenberg frontember mellől, aki szólóban folytatta. Bár volt egypár jó lemeze, de az a nyughatatlan odaadás, ami a klasszikus Replaments-lemezeket jellemzi, már sajnos nem volt meg. Bobby Stinson gitáros 1995-ben meghalt az alkohol-problémáiból kifolyólag, így ő már nem lehetett ott a visszatérő koncerten. Ennek ellenére egy nagyon fontos visszatérőt köszönhetünk személyükben, reméljük, más nem, a pénz meggyőzi őket egy hosszabb turnéra.

szerz.: Lang Ádám