Oldal kiválasztása

A38 Hajó a TV-ben: Eleven Hold, C.A.F.B., The Hostages Went Home, Indigó Utca, Dizzy Effort,The Moog

2013. 10. 07.

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között kivételesen csak magyar zenekar lesznek láthatók és hallhatók: Eleven Hold, C.A.F.B., The Hostages Went Home, Indigó Utca, Dizzy Effort és a The Moog. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

MOOG.jpg

 

október 7.,hétfő, 00:35 (Duna TV), Eleven Hold

Az Eleven Hold elnevezés alkimista jelkép, mely az emberi élet céljának, a tökéletességnek, Arany illetve Nap – emberségének szinonimája. A balladisztikus rock-dalokat és lendületes pop sanzonokat játszó zenekar első, azonos című albuma 2000 márciusában jelent meg, melyet egy országos turné követett. 2001 februárjában elnyerték a Wigwam Rock Club Arany Nyíl-díját az Év felfedezettje és az Év videoklipje („Hiábavaló”) kategóriában. 2011-ben egy nagyobb lélegzetvételű szünet után új lemezzel tért vissza az Eleven Hold. A friss anyag mellett új felállással és új énekessel, akik nagy sikerrel mutatkoztak be a Hajón.

október 8. kedd 00:15 (Duna TV), C.A.F.B.

A C.A.F.B. a magyar zenei szintér egyik meghatározó punk-zenekara, amely a ’90-es évek punk hulláma idején vált ismertté. A műfaji besorolását illetően gyakran vitatott formáció (zenéjét gyakran independent rock műfajnak nevezték) alapvetően a hazai punk zene egyik neves képviselőjeként van nyilvántartva. A kultikussá vált zenekar 1993 és 1999 között érte el legnagyobb sikereit, majd 1999-ben az utolsó alapító tag, Szakácsi Gábor távozása után átszervezett felállással folytatta tevékenységét.

október 9. szerda 00:30 (Duna TV), The Hostages Went Home

Az utóbbi évek egyik legkitartóbb hazai post-rock zenekara, a Képzelt Város eddig két oldalhajtással büszkélkedhet: a Sergei 2/6-ban csellóalapú, ambient-kicsengésű lebegtetésre, a The Hostages Went Home esetében pedig markáns hangulatvilágú progresszív rockzenére lehet számítani, ami számtalan műfaji hatásból formál jellegzetes arculatot. Itt a post-rock törékeny mivolta csak hangulatszínező elemként van jelen: a dalok gitárcentrikussága teljesen más lendületet és atmoszférát teremt meg, amit alkalmi légiességében így is talán az Anathemához érdemes hasonlítani, ám a végeredmény mégis tömörebb, vibrálóbb annál. Ehhez a lendülethez nagyban hozzátesz Susana G. de Quirós énekesnő orgánuma is, aki gondoskodik arról, hogy igazán nagy potenciál lehessen az eddig egy EP-t (Up in a Tower), és egy bemutatkozó nagylemezt (Birdkin) jegyző formációban.

október 11., péntek, 01:40 (Duna TV), Indigó Utca

Az Indigó utca 2007-ben egyszemélyes zenekarként alakult: az alapító, Kovács István, gitáros-énekes kezdetben társak híján sokáig csak egy szál gitáros koncerteket adott. 2009-ben csatlakozott Roza Tamás gitáros, 2010-ben pedig Kungl Mátyás dobos-ütőhangszeres, majd Gyalus Márk, aki gitárral erősíti a bandát. A formáció a nevét egy ugyancsak fehérvári együttes, az Eleven Hold egyik dalának címétől kölcsönözte. Stílusa akusztikus jellegű, szövegcentrikus gitárzene, néhol hip-hop elemekkel. Legfontosabb előképüknek a Hiperkarmát és a brit gitárpopot tartják. Első publikus szerzeményük a 2007-ben online közzétett Varázsló című dal volt. Az MR2-Petőfi rádióban hallható Pont, pont, pont és Kital-Álom című dalaik társelőadója az ugyancsak székesfehérvári rapper, Fluor, aki a zenekaralapító középiskolai osztálytársa volt, s akivel már korábban is készítettek közös felvételt.

október 12., szombat, 00:40 (Duna TV), Dizzy Effort

A Dizzy Effort egy remek, fiatalos, lendületes rock-együttes. Az első hanghordozóján dolgozó csapat munkásságán érezni az Offspring és a Red Hot Chili Peppers valamint a Guns N’Roses hatását, illetve a ’90-es évek második felében hirtelen népszerűvé vált, sokak által ma is kedvelt, vérbő, kemény rockos zenei alapokat. Egy igazi ifjú buli-zenekarról van szó, akik saját környezetükben és országos szinten is egyre több szimpatizánsra tesznek szert.

október 13., vasárnap, 01:40 (Duna TV), The Moog

Amikor a Moog 2004-ben megalakult a tagok valószínűleg nem sejtették, hogy néhány év leforgása alatt olyan eredményeket érnek majd el, ami igen kevés más magyar zenekarnak adatott meg. Álmodni sem mertek volna amerikai kiadóról, turnékról és menő stúdiókról, ám 2007-2008 során ez mind-mind valóra vált a budapesti zenekar számára. A zenekart egy gimnáziumi formáció vázára építette fel a kezdeti trió, Szabó Tamás – Tonyo (ének, billentyűs hangszerek), Bajor Ádám (gitár) és Dorozsmai Gergő (dob), akikhez egy szigetes koncert alatti beszélgetés után csatlakozott Szabó Csaba basszusgitáron. 2007 őszén György Gergő – Miguel, gitáros belépésével alakult ki a The Moog mai felállása. A tagság zenei háttere igen sokszínű, hiszen a Strokes és a Hives mellett, amelyek rögvest érezhetőek, David Bowie és a Ramones mellett a Nirvana, a Sonic Youth, a Smiths és Roxy Music ugyanúgy fontos szerepet kapott a Moog hangzásának kialakításában, mint a Sonics, a Beatles vagy épp a Bauhaus. Az együttes két eddigi lemezén hallhatóak is ezek a hatások, melyekből a Moog ügyesen kreál valami sajátot, ami jól ötvözi a punk, a goth, az indie, a garage és a popzene elemeit. Bár a dalszövegek – elsősorban a zenekart ért hatásoknak köszönhetően – angolul íródnak, mégis felfedezhető egyfajta kelet-európai sötét „íz” a The Moog zenéjében.