Oldal kiválasztása

A38 Hajó a TV-ben: Akua Naru, Terakaft, Evil Men Have No Songs, Éjfény, Burkina Electric, Zseton Pityú and the cash, Fekete Jenő és Barátai, Keith Richards rock’n’roll cirkusz

2013. 10. 14.

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Akua Naru, Terakaft, Evil Men Have No Songs, Éjfény, Burkina Electric, Zseton Pityú and the cash, Fekete Jenő és barátai, Keith Richards rock’n’roll cirkusz. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

akua_naru_pannaliz.png

Október 14., hétfő, 00:00 (Duna TV), Burkina Electric

Az A38 Hajó történetének első Burkina Faso-i zenekarát köszönthette a Burkina Elektric fellépésén, de jellemző módon – mint a Földön mindennek – e távoli kultúrából érkezett együttesnek is van magyar vonatkozása. A Burkina Elektric egyik alapítója Lukas Ligeti a neves magyar származású zeneszerző, Ligeti György fia. Lukas maga is jó hírű komponista és ütőhangszeres, darabjait pedig a Kronos Quartet vagy az Amadinda is játssza. Az afrikai zenét nagy lelkesedéssel kutató zeneszerző pár évvel ezelőtt találkozott Burkina Faso egyik legelismertebb énekes-előadójával, Maï Linganival, és együtt hozták létre egészen különleges és összetett, nem mindennapi komplexitású produkciójukat. A Burkina Electric már nevével sem árul zsákbamacskát: Nyugat-Afrika egyik legizgalmasabb zenei hagyománya találkozik a kortárs elektronikával. És ha a változatos ritmikai világ, a technológia és a tradíció pusztán zenei találkozása nem lenne elég, a zenéhez látványos színpadi produkció, hagyományos táncokkal és komplex audiovizuális élménnyel gazdagon fűszerezett akció társul. A Burkina Electric túllép a world music megszokott kliséin, egészen új szintre emelve a hagyomány és lelemény háziasítását.

Október 15., kedd, 00:30 (Duna TV), Zseton Pityú and the cash

A hazai legújabb hullámú punk-zenekarok közül egyéni stílusával, eredetiségével, kiemelkedő Zseton Pityú and the cash a punk attitűd zabolátlanságát, szabadságát, felszabadító erejét a népművészet közvetlenségével, az utcai művészet graffiti-frissességű, valamint alkalmi és megismételhetetlen ad-hoc költészeti hozzállásával ötvözi, kicsit úgy, mintha Rejtő Jenő alapított volna punk-zenekart, de olyat, amely persze egyáltalán nem az, amit angol cimkéje fedne. Mert Zseton Pityu nevettet, ráolvas, kioktat és viccel, önkritikája és társadalomkritikája egyaránt kedvesen éles, miközben nevettető penge rigmusai akár a skanzenben is nagy sikert aratnának.

Október 16., szerda, 23:55 (Duna TV), Akua Naru

A kegyetlenül fiatal, New Havenből elszármazott, jelenleg Kölnben élő világpolgár, a Nyugat-Afrikát, Kínát és Franciaországot keresztül-kasul bejárt Akua Naru a Lauryn Hill vagy Erykah Badu által fémjelzett erősen soulos-funkos-jazzes hiphop egyik legjobb ifjú képviselője. Az okos és szenvedélyes szövegekkel operáló, helyenként a spoken worddel kacérkodó, afrikai gyökereire is büszke Naru két évvel ezelőtt jelentette meg első lemezét. Az albumnak már a címe is sokatmondó: A Journey Aflame, azaz Lángoló utazás pontosan jellemzi az énekesnő világlátását. Felfedezője, a Fela Kuti-zenekarban elhíresült afro-beat dobos, Tony Allen azt mondta róla: „ő a megtestesült cool”, mindenekelőtt azért, mert a forró funk-alapok fölött hűvösen lebeg Naru hangja és gyönyörű, lendületes flow-ja. Csodálatos orgánuma már sokak figyelmét felkeltette, nem véletlenül kérte fel közreműködésre a már említett Tony Allenen túl a rá sokban hasonlító Ursula Rucker vagy Wax Tailor, Ty, a francia afrobeat-királynő, Angélique Kidjo vagy a Roots. Költészet, ritmus, zene – Akua Naru a kortárs neo-soul egyik legnagyobb tehetsége.

Október 17., csütörtök, 01:35 (Duna TV), Evil Men Have No Songs & Éjfény

A hazai „hálószoba zaj-pop” mozgalom egyik előfutárának tekinthető Evil Men Have No Songs egyszemélyes projekt, amelynek története 2009 végén kezdődött, és Szarvas Árpi (EZ Basic, Models Can’t Fuck) nevéhez fűződik, aki egy unalmas téli hétvégén felvett néhány dalt, amit (egy Nietzsche idézet után) Evil Men Have No Songs néven tett ingyenese letölthetővé. A két és három perc közötti, cipőbámulós gitárokkal, és az 50-es évek popdallamaival teletűzdelt számok (amelyek közül néhány a francia Beko DSL digitális kiadónál jelent meg, illetve a legújabb, „Where We Come From” című EP az amerikai Minor Sphere kiadónál) élőben zajosabb, karcosabb formát öltenek, és erről Árpi mellett Mező (dob, Sleeping Machine, Gustave Tiger), Brigi (csörgő), és Dénes (basszusgitár) gondoskodnak.

Október 18., péntek, 01:55 (Duna TV) Keith Richards rock’n’roll cirkusz

A Keith Richards rock’n’roll cirkusz egy kiváló magyar alkalmi formáció, mely annak kapcsán állt össze és adott fantasztikus koncertet, hogy 2013-ban ünnepeltük a Rolling Stones fennállásának 50. évfordulóját. Erre a szinte hihetetlen jubileumra emlékezik a Keith Richards rock’n’roll cirkussz, melynek tagjai jobbnál-jobb hazai zenészek, nevezetesen Jókay Árpád-ének, gitár, Pribil György-gitár, Szakál Péter-ének, Zsíros Csaba-dob, Tóth „Chubby” Csaba-basszusgitár és Bacsa Gyula-billentyűk.

Október 19., szombat, 01:25 (Duna TV) Terakaft

Az észak-mali tuareg vidék, Azavad a mára már-már fogalommá vált, úgynevezett „sivatagi blues” őshazája. A műfaj két leghíresebb előadója, Ali Farka Touré és a Tinariwen már régóta a világzenei fesztiválok legnagyobb fellépői közé tartozik. Ez utóbbi egyik alapító tagja, Diara hozta létre a sivatagi blues „második generációjának” vezető együttesét, a Terakaftot, aminek különös, feszes, a tuareg zenei hagyományokat recsegős elektromos gitárral ötvöző monoton és kemény blues-zenéje sokban emlékeztet a Tinariwenre. Azavadban – Mali északi, algériai határ melletti, a Szaharába mélyen benyúló vidékén – nem egyszerű zenélni. A függetlenségét tavaly kikiáltó területen az erős iszlámista befolyás miatt lényegében tiltott mindenfajta „nyugati” zene, és az üldöztetések elől menekülő zenészek jelenleg Algériában kerestek menedéket. A Terakaft (melynek neve karavánt jelent) tulajdonképpen folyamatosan úton van, tagjai azon „szerencsések”, akik turnézásba menekültek a helyi polgárháború elől. Zenéje – hasonlóan a Tinariwenéhez – rengeteget hordoz a megpróbáltatásokból, ugyanakkor valami különös, emelkedett spiritualitás is jellemzi.

Október 20., vasárnap, 01:35 (Duna TV), Fekete Jenő és barátai: George Harrison emlékére

2013-ban lett volna a legendás Beatles együttes tagja, George Harrison 70 éves. A legendás zenész előtt való tisztelgés jegyében álltak össze a hazai színtér kiválóságai, hogy felidézzék az elhunyt mester kiváló számait és azt a kort, amely megszülte a rockzenét. A szupergruppot Fekete Jenő legendás blues-gitáros (Palermo Boogie Gang, Muddy Shoes) hozta létre a közelmúltban. A zenekar tagjai: Fekete Jenő-ének,gitár, Molnár Gábor „Medve Úr”-gitár, Zsoldos Tamás-basszusgitár, Gyenge Lajos-dob, Bacsa Gyula-billentyűk, Monori Gabi-vokál, Kutzora Edina-vokál, Abbas Murád-pozán. Ugyanezen az esten lépett színpadra a Rolling Stones fennállásának 50. évfordulójára emlékező Keith Richards Rock ‘n’Roll Circus, melynek tagjai: Jókay Árpád-ének, gitár, Pribil György-gitár, Szakál Péter-ének, Zsíros Csaba-dob, Tóth „Chubby” Csaba-basszusgitár, Bacsa Gyula-billentyűk.