Oldal kiválasztása

Pop Ivan elaludt, de a kutyája igen éber és úgy hívják, hogy Gentry Sultan. A zenekar a legendás Pop Ivan mítosz szellemiségét idéző, és annak alapító-tagjaiból szerveződött friss hajtás. A Hevesi Nándor-Horváth László-Vereb Szabolcs-Kovács Gergely négyesfogat avantgarde-ja szélesre tárja kapuit az ambient, a punk, a népek zenéje, a sramli, és a noise előtt is és továbbra is belső törvényszerűségeinek engedelmeskedve zenél az örökkévalóságnak. Hétfői koncertjük kapcsán beszélgettünk Horváth Lacival, a zenekar trombitás effektmanipulátorával. Interjú a hajtás után.

gentry sultan gyal1_2.jpg

A38blog: Mi történt a Pop Ivánnal és a Chakra Hacker zenekarokkal és mi késztetett titeket arra, hogy új formációt hozzatok létre Gentry Sultan néven?

Horváth Laci: A Pop Ivan kb.14 évet prosperált, hol keresztül süvítettünk Európán, hol az itthoni zenei szcénában bukdácsoltunk, ugyanis a hazai viszonyok tartósan soha nem teremtettek olyan légkört, bűvkört körénk, amelyek az előemésztett zenei ügyekhez szokott tágabb közönséget motiválták volna valami új, speciálisan kozmopolita zenei vonal befogadásában. Éveken át hiába játszottunk többször is vájtfülű közönségeknek, egyszerűen a magyar koncertszervező uralkodó osztály prüdériából nem merte/akarta a zenekarnak megadni azt a hátszelet, ami nélkül itthon lehetetlen a „futottak még” kategóriából kikerülni. Persze,egyrészt tisztában vagyunk, hogy mindig is rétegzenét játszottunk, a szokatlantól a magyar meg fél, ráadásul, ha rendszeresen fejlett kis botrányok kísérik a fellépéseket, még jobban… maguk a botrányok jó része pedig azokra a személyi konfliktusokra vezethetőek vissza, melyek a Chakra Hacker indulása előtt már körvonalazódtak . A Pop Ivan-t megalakulásunk idején egységesen a kollektív belső törvényszerűségek irányította dada/anarchia vezérelte. A Gentry Sultan pedig a Pop Ivan láncos kutyája. Immár érettebben létrehoztunk egy olyan csapatot, mely megpróbálja a korábbiakban kifejtett konfliktusokat azonnal és helyben kezelni, az egyéni érdek, a közösségi fölé nem kerülhet, viszont a zenélés folyamán ha egy dolog is derogál valakinek, azt letisztázzuk – kicsit nagyképűen kifejezve- a szociálisan, ízlésben kevésbé deformálódott lelkekből gyúrtunk egy friss, ütős, fordulékony együttest. A bőrünkből kibújni nem tudunk, s nem is akarunk, nyilván – mind a témákat, mind a kifejezésmódot- tekintve, vannak hasonlóságok a korábbi formációkkal, de kvartetként nagyon termékenyek vagyunk, gyorsabban váltunk irányt és hangulatot.

A38blog: Miben más a Gentry Sultan?

HL: A Gentry Sultan a mai kor gyereke. Megtartotta elődeinek hagyományait, a korai free-jazz, bebop stb. hatásokat, viszont gátlástalanul vág át minden polgári beidegződést, a zajokat s a zenei roncsolást speciálisabban építi be, mint a korábbi formációk. Olyan kis szelíd, zenei terminátor… meg vicces is. Részben lehet utódzenekara a Pop Ivannak, ugyanis a kivált tagok, mind magukkal vittek egy kis “repeszdarabot”, melyek kisebb –nagyobb formációkban zenei/stílusbeli motívumként megjelennek. Szétszórtuk a magot.

A38blog: Nem egy underground zenésznek tettük már fel ezt a kérdést, de hogy lehet egy működőképes független zenekart ma jól üzemeltetni Magyarországon? Mi a véleményed a hazai színtérről, összehasonlítva mondjuk azzal az időszakkal, amikor a Pop Iván indult?

HL: Független zenekart működtetni itthon, csak szerelemből lehet. Több recept is létezik, de szerintem legfontosabb, hogy anyagilag függetlenítsd magad a zenétől. Ez azért is jó, mert kialakítja az egyes zenészben azt az önképet, hogy bármiféle anyagiakban kivetülő megbecsülés csak következménye lehet egy sikeres, jól eltalált produkciónak, és nem fordítva, így a hakni jellege a dolognak kizárt. Ugyanakkor gáz is, ha nincs a zenédnek, költségvetési-, kulturális- stb. –megbecsültsége, mert a sznob kulturális-művészeti szcéna úgy tartja, hogy az értékes egyben drága is. Ami sokkal fontosabb negatívum, hogy Magyarba’ az alulról jövő kezdeményezések teljesen el tudnak lehetetlenülni, amikor mondjuk több éven keresztül, értékes energiákat kitolva magadból, a fórumok hiánya s minősíthetetlen volta miatt egyszerűen belefásulsz a kilátástalanságba. Mi itt nem tartunk, s remélem nem is fogunk, még a Pop Ivan idején is azok a turnék, koncertsorozatok lódítottak a zenekaron morálisan, amikor láttad, hogy ugyanaz a dolog, ami Magyarba’ vegetál, mekkora sikerrel s lelkesedéssel manifesztálódik külföldön (főleg nyugaton). Egyszerűen máshogy szocializálódtak ott az emberek, s nem félnek az új befogadásától. Persze jelenleg ott is dögrováson a zeneipar, de az ottani „halál” működőképesebb mint az itthoni mérsékelt klub-siker. A hazai színtérről annyit (persze esetünkben egy induló csapatról van szó), hogy, ha nagy nehézségek árán betúrod a produkciódat valami rom-kocsmában reinkarnálódott kulturális rendezvényre, a gázsid kb. fele, mint 10 évvel ezelőtt. A nagy nemzeti kulturális intézmények többsége pedig a celebek kebelén nevelkedett „műanyagos”, már többször megrágott és kiköpött konzumprodukciókra összpontosít – legalábbis könnyű/kortárszenei téren- s szór el rájuk milliókat.

A38blog: Nándival komoly filmes múltatok és jelenetek van, mi történik veletek ezen a pályán?

HL: Mint tudjuk, az új éra itthon nemigen kedvez az alternatív, nem betagozódott műfajoknak. Hál’ Istennek ezt eddig is tudtuk, így hát a Buharovok valahogy megtalálják azt a kis rést, fórumot, magán-agymenést, ahol álmaikat/álmainkat dekódoljuk valamilyen nyersanyagba, főleg a már-már anakronisztikus keskenyfilmes világba.Ez védjegy, az már más “tészta”, hogy a jelenleg készülő filmek büdzséje a külföldi díjak anyagi elismeréséből áll össze..no comment. Mindenesetre az elmúlt 20 év aktivitása hozott annyit a konyhára, hogy legalább a külföldi filmes/művészeti szcéna számon tartja, értékeli és követi a Buharovok megnyilvánulásait.

A38blog: A filmen kívül nagyon aktívak vagytok a képzőművészetben is. A Pop Iván és a Chakra Hacker számomra mindig is az A.E. Bizottság és a Tudósok által is képviselt audio-vizuális összművészeti fúzió világát képviselték, ahol a képzőművészet és a zene egy közös egységként értelmezhető. Nálatok mondjuk nincsenek szövegek. Ti hogy látjátok ezt, valamint mennyiben követi ezt az utat a Gentry Sultan?

HL: A Gentry Sultan négyesfogatából ketten is képzőművészek vagyunk, úgyhogy személyiségünk s ízlésünk szerves részei a zenénknek, ahogy a többi tagoké is. Ha őszinte vagy magadhoz, s társaidhoz, másként nem is megy. Ami lecsapódik a “buta kis agyunkban” az előbb-utóbb megjelenik a zenénkben is, akár a színpadi megjelenést/habitust nézzük, akár egyes szövegekben, melyek megihletnek nap mint nap. Ez ennyi. A Gentry Sultan is mi magunk vagyunk…

A38blog: Mi az ami ma művészeti téren jelenleg érdekel titeket, legyen az zene, film vagy képzőművészet? Honnan szerzitek a szellemi táplálékot?

HL: Nincs olyan, hogy legjobban..ahogy a humán rassz többsége, nyilván a világot szeretnénk bekebelezni! Szeretünk mindent, ami innovatív, ami szürreális és az 5 érzékszerven túli szinopszis-pályákat hackeli, vagy legalábbis elgondolkodtat.. a többi része a dolognak csak műfaji különbségek. A szellemi táplálék az meg dől belőlünk jó esetben, rossz esetben belül darál. A lényeg nem annyira az út, ami valami kitűzött/kitűzetlen cél fele hajt bennünket, hanem a közös nevezőn alapuló produkció.

A38blog: Nemsokára indultok egy háromhetes európai turnéra. Hogyan tudtatok egy még itthon is alig ismert új zenekarnak ennyi koncertet szervezni és mik a terveitek a jövőre nézve? Mikor hallhatjuk az első Gentry Sultan lemezt?

HL: Az európai populizmusról, s Magyarország abban betöltött szerepéről készített dokumentumfilmet egy kisebb holland filmes csapat. A Buharov-filmek kapcsán megismerték azokat a filmzenéket, melyeket mi magunk készítettünk. Nagy hatást gyakoroltak rájuk e zenék és eldöntötték, hogy velünk szeretnék performatikus módon, élő zenei kísérettel bemutatni filmjüket. Ez egyfajta workshop, 1 heti felkészülés és előadások/vetítések,… nyilván megörültünk a fölkérésnek, s mivel a Gentry Sultan a szellemi örököse a korábbi film-zenéknek is, adekvát, hogy ebben a formációban megyünk. A többi koncertet a korábbi Pop Ivan-os turnék alatt összegyűlt személyes kontaktok alapján szerveztük, remélhetőleg így áll össze a 8-10 állomásos turné..nagyon ránk fér… Eldöntöttük, hogy, ha már oly sokáig ott leszünk összezárva vidáman, akkor végre fölvesszük az első, már beérett Gentry Sultan lemezt..sok legyet egy csapásra, reméljük, hogy sokat markolunk és nem keveset fogunk.. Talán az év végére, jövő év elejére kihozzuk a lemezt.

OKTÓBER 14., HÉTFŐ, 19.30

JOE MORRIS – PÁNDI BALÁZS – BENKŐ RÓBERT TRIÓ

jegyvásárlás: http://www.a38.hu/hu/program/joe-morris-pandi-balazs-benko-robert-trio-us  

facebook event: https://www.facebook.com/events/479256475507001/