Oldal kiválasztása

A38 Hajó a TV-ben: Gallows, Сonny Bauer & Trevor Watts duó, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Rubik Ernő Zoltán & André Vida duó, Chris Devil Trió, ETA, The Pills, Rotten Halbinger Of Deathly Bloom,

2013. 10. 21.

Az „A38 Hajó a TV-ben” eheti ajánlatai között ezen a héten a jazz dominál. Első körben az idei Újbuda Jazz fesztivál fellépőit mutatjuk be. Köztük a legendás Conny Bauer és Trevor Watts először játszanak duóban, a Talentometer tehetségkutató idei jazz kategóriájának nyertes zenekara, a Chris Devil Trió is bemutatkozik, valamint Budapest egyik legérdekesebb sorozata a Jazzaj showcase keretein belül fellépő Rubik Ernő Zoltán – André Vida duó és a Rotten Halbinger of Deathly Bloom formáció koncertjeit is levetítjük. Ezen kívül teret kap a punk (Gallows) és a rock (ETA, The Pills) zene is.  Szerdán pedig a Liszt Ferenc Kamarazenekar 50. évfordulójának alkalmából szervezett koncertsorozat 4. állomását mutatjuk be. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

01_11_09 Konrad Conny Bauer Foto Georg Krause.jpg

 

Október 21., hétfő, 23:50 (Duna TV) ETA, The Pills

A The Pills zenekar 2006-ban alakult gimnáziumi társakból. A lendületes rockzenét játszó zenekar stílusát leginkább a brit-pop és a 60-70-es évekbeli garage rock, illetve beat stílus határozta meg. Kedvenceik a The Beatles, a The Kooks, a The Subways,az MGMT, az Arctic Monkeys, a Wombats, a Hot Hot Heat, a The Killers és a Kings of Leon. A banda koncertezett már Budapest nevesebb szórakozó helyein, de a média sem hagyta figyelmen kívül a zenekar ténykedéseit, így több interjú készült már a zenekarral, valamint újságcikkek jelentek meg, amelyekben kedvező kritikákat kaptak a fiúk. október 22., kedd, 23:55 (Duna TV) Rotten Halbinger Of Deathly Bloom

Október 22., kedd, 00:00 (Duna TV) Rotten Halbinger Of Deathly Bloom

Az improvizatív kísérleti zene sajátos nevű és sajátos felfogású képviselője a Rotten Halbinger of Deathly Bloom nevű kvartett, melynek hangzásában sötét tónusú drone ambient és black metál, filozófiájában nyers free jazz, ritmusában pedig az elektronikus zene teljes legutóbbi évtizede érezteti a hatását. Az új-zélandi születésű, Magyarországon élő multi-instrumentalista, Matthew Mitchell huszonhat éve kísérletezik hangokkal, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszere révén több mint harminc ország kreatív művészeivel dolgozott már együtt. Ezúttal kedvenc magyar dobosa, Sárvári Kovács Zsolt és az impulzív Ajtai Péter mellett a fiatal tehetség, Birtalan Áron működik közre koncertjükön.

Október 23., szerda, 00:15 (Duna TV) Az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar kortárszenei koncertsorozata II.    

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Első zeneigazgatójuk Sándor Frigyes, a Zeneakadémia legendás professzora volt, akinek a halála után, 1979-ben, Rolla János kiváló hegedűművész vette át a zenekar irányítását. Közel fél évszázados működésük során nemzetközi hírnévre tettek szert, több mint ötven országban adtak koncertet. A zenekar eddig több mint 200 hanglemezfelvételt készített a Hungaroton, az Erato, a Teldec, az EMI, a Quintana és a CBS-Sony Classic kiadókkal. Legtöbb felvételük a Hungarotonnal készült, ahol Ferencsik János után másodikként vehették át az egymillió példányszám után járó emlékplakettet. Párizsban három alkalommal nyerték el a francia Académie du Disque nagydíját és Magyarországon több felvételük kiérdemelte az Év Hanglemeze címet. Ezúttal a fennállásuk 50. évfordulójára rendezett ünnepi koncertsorozatukból láthatunk részleteket. Műsoron: Vajda János: 4. vonósnégyes, Orbán György: Bálzene Rasumovszkij grófnak.

Október 24., csütörtök, 01:35 (Duna TV) Chris Devil Trió  

A Chris Devil Trió 2011-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakos hallgatóiból. Repertoárjuk egyedi felfogásban játszott standardekből, illetve saját szerzeményekből áll. Céljuk kísérletezés, a harmónia hangszer nélküli felállás lehetőségeinek feszegetése, a hagyományos vagy fúziós jazz, olykor a szabad zene eszközeivel. A zenekar az idei Talentométer jazz kategóriájának zsűri által választott győztese.Felállás: Ördög Krisztián: szaxofon, Paczári Viktor: basszusgitár és Serei Dániel: dob.

Október 25., péntek, 01:15 (Duna TV) Gallows    

A neves Gallows punk-zenekar maximális rock’n’roll szellemiségben játssza melodikus hardcore/punk szerzeményeit, zenéjük tehát a legteljesebb mértékig idomul a tagok egyéniségéhez. Nem mellesleg ez a csapat a legjobb példa arra, hogy egy zenekar életében olykor nem feltétlenül károsak a többéves pihenők vagy a tagcserék, hiszen visszatérő turnéjukon az új tagokkal megújult felállás újult erővel szerezte magának számos új rajongóját. A 2005-ben alakult zenekart – amely ma egykori felállásánál jóval karcosabb és nyersebb zenében utazik – tárt karokkal várta a Hajón is közönségük. Májusi Grey Britain korongjuk méltó folytatása a debütáló Orchestra of Wolvesnak, amely a tengerentúlon nagyobb sikert ért el, mint Angliában. Azóta a srácok rengeteg nagy fesztiválon vettek részt, idén nyáron például a Van’s Warped Touron kergették őrületbe az oda kilátogatókat.

október 26., szombat, 01:10 (Duna TV) Rubik Ernő Zoltán & André Vida duó                                                

A két előadót az köti össze, hogy nem húznak határt zenei és nem zenei dolgok között: bármi a játék részévé válhat. A koncertszituáció színházi aspektusainak tudatos kezelése éppúgy természetes mindkettőjük számára, mint a test, a fizikalitás használata a zenei kompozíciókban. Az amerikai születésű, magyar szárazású André Vida a berlini szcéna sokoldalú alakja. Kompozíciós projektjeiben a műfaji határok átlépése, a performansz, a videó, a multimédia, a mozgó grafikus kották, installációk lehetőségei izgatják. A zeneszerző és zongorista Rubik Ernő Zoltánnak jazztanulmányai után a kortárs improvizatív zene vált fő alkotói területévé. A rubik.erno.quintettel tavaly tavasszal jelentette meg Plasms című bemutatkozó lemezét. Színházi és táncszínházi munkái (Krétakör, Koma, Tünet Együttes) hatására a zene mellett a performansz világában érzi otthon magát. A vokális- és kórusimprovizációval is kísérletezik, kedvelt “hangszere” a beatbox. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakának végzős hallgatója. 2011-től a Papp Zoltánnal közösen szervezett JazzaJ koncertsorozat házigazdája.

Október 27., vasárnap, 02:30 (Duna TV), Conny Bauer & Trevor Watts duó                                                   

A kortárs európai szabad improvizációs zene két nagy alakjának fellépését láthatjuk ezen az estén. Konrad, azaz ahogy mindenki ismeri, Conny Bauer szintén harsonás testvérével Johannesszel már fellépett korábban az A38-on az egykori NDK legjobb free jazz formációja, a Doppelmoppel tagjaként. A német jazz egyik legnagyobb tekintélye fantasztikus életművet tudhat maga mögött. A szaxofonos Trevor Watts a hatvanas évektől kezdve komoly szerepet játszott a brit kísérleti jazzben, létrehozta többek között a Spontaneous Music Ensemble-t és az Amalgam együttest. A nyolcvanas évektől egyre inkább az afrikai és afrikai gyökerű zenék kifejezésformái kezdték érdekelni, ezért alapította meg a sok dobossal felálló, bonyolult ritmusképletekkel operáló Moiré Music zenekart, és annak legkülönbözőbb formációit. A duó koncertje túlzás nélkül a 9. Újbuda Jazz Fesztivál egyik legkiemelkedőbb eseménye volt.