Oldal kiválasztása

Anna Calvi megannyi helyről merítve alkotja meg összetéveszthetetlen, sejtelmesen izgalmas világát. A rockzene klasszikusai mellett ott van nála Morricone filmzenéinek atmoszférája, az operák túlcsorduló érzelmei, bátor ívei és a századelő díváinak eleganciája. A klasszikusok iránti rajongását ő maga sem szokta titkolni. Annyira nem, hogy koncertjein is rendre előkerül egy Elvis-átirat, egy Edith Piaf-dal, ha csak nem épp egy hendrixes gitárorgiával fejezi be a műsorát. Mi most ezek közül választottuk ki az öt kedvencünket, ami közelebb hozhat a művésznőhöz. Március 3-án Anna Calvi az A38 Hajón mutatja be legújabb, One Breath című stúdiólemezét.

198AFCA3926642D097E62E3EB10CC9E1.jpg

 

5. Wolf Like Me (TV On The Radio) Jó is, hogy ez a dal került ötödik helyre, így rögtön tisztázhatjuk, hogy Anna Calvi azért nem a múltban él, képben van az utóbbi idők popzenéjével is. Ez a festményekkel, mindenféle lim-lomokkal zsúfolt szobában készült egyik első demó felvételeinek körülményeibe nyújt bepillantást.

4. The Wall (The Invisible) Érdekes módon az Invisible zenekart nem szokták emlegetni Anna Calvi hatásai között, pedig ez azok között az átdolgozásai között van, ahol olyan nagyon nem is kellett belenyúlnia ahhoz, hogy a maga képére formálja.

3 . Surrender (Elvis Presley) Anna Calvi tipikusan olyan előadó, aki bármilyen számhoz nyúl, az úgy fog szólni, mintha a sajátja lenne. Így lehet, hogy az ő interpretációjában ez az Elvis-klasszikus inkább tűnik egy fejezetnek a Calvihoz közelebb álló Roy Orbison álomszerű világából. 

2. Naughty Girl (Beyoncé) Ahogy a legjobb humoristák, úgy a legjobb művészek sem esnek soha a szerepükből – legalábbis addig, amíg színpadon vannak. Anna Calvi itt Beyoncét játszik, nem hogy rezzenéstelen arccal, hanem egész egyszerűen katartikusan. 

 

1. Jezebel (Edith Piaf) Az ilyen, a popzene legfelső polcára tartozó, pillanataiban csak arra tudunk gondolni, hogy tényleg szuper és páratlan Anna Calvi két eddigi lemeze, de kvalitásait tekintetbe véve még nagyon is adós nekünk egy olyan művel, ami példaképei mellé emelheti saját jogon is.

 

szerz.: Lang Ádám