Oldal kiválasztása

A napokban jelenik meg a Gallon Drunk, kultikus angol swamp rock zenekar legújabb lemeze, a Soul Of The Hour. A hajtás után kiderül miért tilos lemaradni a zenekar budapesti koncertjéről, valamint bemutatjuk az új lemez két dalához készült videóklipet.

6033_0.jpg

Mindenki, aki szereti Nick Cave zord zenei világát, Lydia Lunch brutalitását, a The Stooges punk attitűdjét és a John Spencer Blues Explosion gitárhangzását, azoknak kihagyhatatlan lesz a március 30-i Gallon Drunk lemezbemutató koncert az A38 Hajón.  A zenekar-alapító frontember és majdnem mindenes James Johnston játszott a Nick Cave and the Bad Seeds-ben, a Faust-ban, Lydia Lunch Big Sexy Noise-ában, de fellépett PJ Harvey-val is. Johnstont már az Abattoir Blues/The Lyre Of Orpheus dupla album turnéján is láthattuk Budapesten, a Szigeten 2005-ben, majd – Mick Harvey Two Of Diamonds lemezén való közreműködése után – ismét visszatért Cave mellé a Dig, Lazarus, Dig!!! albumhoz és annak koncertkörútjához, miközben saját zenekarával, a Gallon Drunk gitáros-énekeseként is végig aktív volt, akikkel most végre ellátogat a Hajóra.

Az 1966-os születésű James Johnston még a nyolcvanas évek végén alakította együttesét, az elborult rockzenéjét bluesos, dzsesszes elemekkel és punkos egzaltáltsággal keverő Gallon Drunkot, mellyel hamar felhívta magára a figyelmet, még Morrissey-ét is, akinek előzenekaraként rendre hatalmas koncerthelyszíneken játszhattak. Hangzásuk valahol a The Stooges, James Chance és a John Spencer Blues Explosion határain mozog. James a nagy példaképének számító Nick Cave-vel is összebarátkozott, és már a kilencvenes első felében is besegített néhány Bad Seeds-koncerten, de csak Blixa Bargeld 2003-as távozása után lett fix tag (a soknemzetiségű zenekar egyetlen brit tagja), igaz, nem kifejezetten gitárosi, hanem elsősorban orgonista szerepkörben. 2008-ban a Gallon Drunk tagjai, kiegészülve Lydia Lunch-al, létrehozták a Big Sexy Noise projektet, mellyel két igazán ütős stúdiólemezt adtak ki.  

A Gallon Drunk igazi terepe persze a koncertszínpad, ahol a magát főleg gitáron, néha billentyűkön kísérő frontember és ritmusszekciója (Ian White dobos és Simon Wring basszista) mellett a nagynevű Terry Edwards szaxofonos-orgonista is hathatósan gondoskodik a zenei elszállásról. 

A zenekar hangzásában az igazi áttörést a két évvel ezelőtti The Road Gets Darker From Here lemez okozta. A koszos garage rock és rockabilly hangzásvilág helyett, a 2012-es stúdiólemez már hozta a hamburgi Clouds Hill kiadó-stúdióra oly jellegzetes basszusokban és térben gazdag megszólalását. Hamarosan kiderült, hogy a Faust, Bosnian Rainbows és Chris Garneau lemezeket is gondozó label egyik legsikeresebb kiadványa lett. A Soul Of The Hour méltó folytatása két évvel ezelőtti lemeznek, amit élőben is élvezhetünk március 30-án, az A38 Hajón.

Addig is a Gallon Drunk Soul Of the Hour albuma előrendelhető a Deep lemezboltban.