Oldal kiválasztása

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Tudósok, Heaven Street Seven, Amatorski, Egy Kiss Erzsi Zene, Anja Djordjevic & Svetlana Maras.

hs7.jpg

Február 24., hétfő, 23:40 (M2), Tudósok

A Tudósok napjaink legkedvesebb avantgárd-underground szuper-gruppja: a mikrofonnál kegyetlen írónk és festőnk, a zenekar-alapító drMáriás énekel és fúj, jobbján Tövisházi Ambrus, a Péterfy Bori and Love Band kitűnő vezetője játszik billentyűs hangszereken, balján a Brains kiváló basszusgitárosa, Endrei Dávid nyomja a szédítő futamokat, míg a doboknál Jeli Gergely, a Duna-kanyar legjobb dobosa zúzza a bőröket. A Tudósok olyan stílusteremtő zenekar, amely a megszokott zenei irányzatokat kikerülve, közhelyeit kiforgatva egy vérbeli kelet-európai kritikus, szórakoztató és katarzis-produktív zenei nyelvet alakított ki, amely egyszerre jazz és underground, funk és punk, világzene és avantgárd. Vidáman tragikus dalszövegeik és semmihez sem hasonlítható sodró zenéjük napról-napra egyre több bölcs és naiv rajongót nyer az ember felszabadítása és az értelmes túlélés ügyének. A Tudósoknak Budapest mellett Londonban, Moszkvában és Ljubljanában is kiadták egy-egy lemezét, emellett számos nemzetközi turnéjukon felléptek olyan patinás klubokban, mint a New York-i Knitting Factory, az amszterdami Paradiso, a moszkvai Dom, a berlini Supamolly, a londoni Bull’n’Gate, a párizsi Instants Chavirés, a ljubljanai Cankarjev Dom és még sok más.

Február 25., kedd, 23.35 (M2), Heaven Street Seven

Sajnálom, Hol van az a krézi srác, Dél-Amerika, Ez a szerelem, Szia – ugye tudjuk, kiről van szó? Az 1995-ben alakult Heaven Street Seven klasszikus hazai gitárpop-zenekar. Az új lemezeit nagyjából kétéves periódusokban prezentáló, kezdetben angol nyelven éneklő öttagú együttes 2000-ben jelentetett meg első ízben teljes egészében magyar nyelvű számokból álló dalcsokrot (Cukor), azóta pedig sorozatban szállítja az albumonként két-három közismert slágert produkáló magyar nyelvű albumokat. Szűcs Krisztiánék időközben több világsztárral – REM, Radiohead – is léptek fel egy színpadon, s nyertek hazai (Fonogram) és nemzetközi díjat (European Breakthrough Award). A zenekar – mely Jazz című 2008-as sorlemezét ingyen letölthető formátumban is kiadta – tizenötödik születésnapját két új dalt tartalmazó válogatáslemezzel (Dunabeat) és jubileumi koncerttel ünnepelte.

Február 26., szerda, 23.35 (M2), Amatorski

A nevét a zseniális Kieslowski-film, Az amatőr címéről választó belga kvartett, az Amatorski alig három éve jelentette meg első EP-jét, amivel szinte azonnali és meglepetésszerű sikert aratott. Az akkori lo-fi rock-hullám tetőpontján a zenekar melankolikus, csilingelő, szándékoltan minimalista szobazene-számaival tökéletesen illeszkedett a trendbe, és szólalt meg egyedi hangon. Nagyon finom, nagyon személyes és nagyon meghitt: ez az Amatorski varázsa és bája. Mindez elsősorban az énekesnőnek, Inne Eysermansnak köszönhető, akinek törékeny, sebezhető személyisége a színpadon – és a felvételeken is – különleges élménnyé varázsolja az Amatorski produkcióját. Magával ragadó melankólia, mély személyesség, finom, törékeny hangulatok a belga közönségkedvenc, az Amatorski első magyarországi fellépésén.

Február 27., csütörtök, 23.35 (M2), Egy Kiss Erzsi Zene

„Az Egy Kiss Erzsi Zene új lemeze olyan, mint ahol valaki valamikor ottfelejtett egy bekapcsolt zsebrádiót, amelyből egy kivételesen változatos kínálatú zenei adó műsora szól.” Az Egy Kiss Erzsi Zene nem imitálja a világ egyetlen létező népének tradicionális zenéjét sem, mégis a hatások tetten érhetőek az arab zenei világtól a meghatározó bluesig. Hol balkános, hol andalítóan sanzonos, hol éteri, hol szélsőségek felé mozdul vagy elbeszélő, balladisztikus. A sokféleség a népiestől akár a rockosabb ’70-es éveket is jelenti. Mindezek közvetítője ez a sajátságos éneknyelv, szövegtelen szöveg, ’Egyedi, virtuális világzene’, ahogy Jávorszky Béla Szilárd, kritikus fogalmazott róluk.

Március 2., vasárnap, 23:15 (M2), Anja Djordjevic & Svetlana Maras „Canzone Distorte”                                  

Anja Djordjevic neves és elismert szerbiai zeneszerző, aki legfőképpen az opera és a zenei színház médiumában tevékenykedik, míg Svetlana Maras szerteágazó tevékenysége mindenekelőtt a kortárs élő elektronikus zene és a hangművészet területén összpontosul. Mindketten már hosszú évek óta meghatározó személyiségei a szerb kortárs-zenei szcénának, ahol leggyakrabban különböző ismert zenei fesztiválokon és koncerttermekben mutatják be műveiket, de számos nemzetközi bemutatkozásuk során jelentős külföldi sikereket is elértek. A Canzone distorte, vagyis Eltorzított ének című projektjük megalkotására a Belgrádi Rádiótól kaptak felkérést. Ez a zenemű számos zenei stílus és technika szimbiózisa, a hangjátéktól a kortárs-zenei kompozíción át a populáris zenei elemekig, énekekig és élő elektronikus rögtönzésig. Miközben beszélnek, a mai elektronikus zene nyelvezetét használják, valamint zenei színházat rögtönöznek hang-kollázsaikkal, amelyek az opera, az ambient zene és a gyűjtött hang és zene eszközeivel operál. Mindeközben bejárják az élet nyújtotta lépcsőfokokat a komolytól a banálisig, a tragikustól a komikusig.