Oldal kiválasztása

18116.jpg

A közelgő The Veils koncert kapcsán az az ötletünk támadt, hogy versenyt hirdetünk a legmenőbb basszusgitáros csaj címéért. A versenyzők között szerepelnek például az A38 Hajón is fellépett Charlotte Cooper (The Subways), Sharin Foo (The Raveonettes), Jenny Lee Lindberg (Warpaint), vagy Dana Schechter (Bee And Flowers). Az A38 Hajó Facebook oldalán te is szavazhatsz a kedvencedre, a választók között pedig kisorsolunk egy páros jegyet a Veils április 19-i koncertjére. De nézzük a versenyzőket sorjában.

Melissa Auf der Maur (Hole, Smashing Pumpkins)

Melissa Auf Der Maur elsősorban kortárs festőművész és csak másodsorban basszusgitáros. 1994-ben váltotta fel a Hole basszusgitáros posztján az túladagolásban elhunyt Kristen Pfaffot, majd 1999 és 2000 között, a Machina turné során egy évre a Smashing Pumpkins tagja lett. Out of Our Minds című multimédia albuma egyszerre volt hanglemez, képregény és film.

Sophia Burn (The Veils)

A Holland OOR magazin nem csak a legszebb, de a legjobb női basszusgitárosnak nevezte Sophia Burnt. Az újzélandi-brit The Veils zenekar tagjaként április 19-én lép fel az A38 Hajón, így személyesen is meggyőződhetünk róla.

Charlotte Cooper (The Subways)

Az A38 Hajón és a Sziget fesztiválon is vendégeskedett The Subways törékeny és szerény basszusgitárosa igazi hurrikánként éled fel a színpadon. A listán szereplő zenészek közül talán őt láthattuk a legtöbbet hazai színpadon.

Kim Deal (Pixies, The Breeders)

Kim Deal, a Pixies basszusgitárosaként ismert elsősorban, de tagja a Breeders és a Amps zenekaroknak is. A Come On Pilgrim és Surfer Rosa albumokon Mrs. John Murphy művésznéven szerepel a kreditekben. 2004-ben, a Pixies újjáalakulásánál Kim visszatért a zenekarba, de 2013-ban újra kiszállt.

Gail Ann Dorsey (David Bowie)

Gail Ann Dorsey a listánk egyik legaktívabb session-zenésze. Olyan zenekarokkal és előadókkal turnézott, mint a Tears For Fears, Lenny Kravitz, Bryan Ferry, Boy George, vagy a Gang of Four. Leginkább azonban David Bowie oldalán ismerhettük meg, többek között Bowie 1997-es Szigetes koncertjén is ő volt a basszusgitáros, az I Dig Everything című dalban pedig klarinéton kísérte.

Sharin Foo (The Raveonettes)

Sharin Foo hol basszusgitáron, hol gitáron, hol pedig szimplán énekesnőként tűnik fel a dán Raveonettes zenekar színeiben. A mai napig azonnal felismerhető Raveonettes-stílus fő eleme az ötvenes-hatvanas évek rock and rolljának koszosabbik, „dirty” vonulata. Tavaly februárban az A38 Hajón erről személyesen is meggyőződhettünk.

Kim Gordon (Sonic Youth)

A lista bizonyosan legismertebb szereplője Kim Gordon, aki Melissa Auf Der Maurhoz hasonlóan a művészeti világból került át a rock ‘n’ rollba. Egykori férjével, Thurston Moore-ral 1981-ben alapította meg a Sonic Youth-t, Julia Cafritz-cal (Pussy Galore) pedig a Free Kittent. Producerként az első Hole lemeznél tűnt fel, és nem csupán basszusgitárosként, hanem szex-szimbólumként, énekesként, dalszerzőként, újságíróként, anyaként, divattervezőként is maradandót alkotott, első négy funkciójának eredménye például az általa készített LL Cool J-interjú utórezgése, a Kool Thing és annak felejthetetlen videóklipje. Jelenleg a japán zeneszerzővel, Ikue Morival dolgozik együtt.

Annie Holland (Elastica) 

Az Elastica rengeteg tagcsere után 1993-ra érte el végleges felállását, jelentős áttörést pedig csak 1995-ben ért el. A zenekar ama szerencsés helyzetben volt, hogy frontembere, Justine Frischmann előbb Brett Anderson (Suede), majd Damon Albarn (Blur) barátnője volt. Az Elastica első lemeze a leggyorsabban fogyó debütáló anyagként került a slágerlistákra. A zenekar hangzásában és dalfromálásában fontos szerepe volt a basszusgitáros Annie Hollandnak.

Fiona Kitschin (The Drones)

Fiona Kitschin a hazánkban kevésbé ismert The Drones nevű ausztrál garage rock zenekar basszusgitárosa, és a zenekar énekese, Gareth Liddiard párja. Az ausztrál négyes amúgy nem összetévesztendő a Paul Morley által gondozott manchesteri The Drones punk zenekarral.

Paz Lenchatin (A Perfect Circle, The Entrance Band) 

Paz Lenchatin neve egyszerre több zenekarhoz is köthető. A Perfect Circle és a ZWAN basszusgitárosának legaktívabb projektje mégis a kevésbé ismert pszichedelikus rockban utazó The Entrance Band, mely a Sonic Youth, Devendra Banhart, a Yeah Yeah Yeahs és Cat Power előzenekaraként keresztül-kasul beutazta az Egyesült Államokat. 2013 decemberében pedig Paz váltotta fel a Pixies rendíthetetlen basszusgitárosát, az e listán szintén szereplő Kim Dealt. 

Ailidh Lennon (Sons & Daughters)

A glasgow-i Sons & Daughters 2001 és 2012 között működött fiú-lány-fiú-lány felállásban. Ailidh Lennon a basszusokra építő zenekar alappillére volt, emlékezetes és fülbemászó játékstílusa a S&D védjegyének számított. Rövid szülési szabadsága alatt a Sons & Daughtersben, elnevezéséhez illőn, egy lány basszusgitárossal helyettesítették.

Jenny Lee Lindberg (Warpaint)

A Warpaint az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb all girl zenekaraként lépett színre a 2004 tájékán. Két évvel ezelőtt az A38 Hajón is fellépett. A kaliforniai négyes januárban adott ismét hírt magáról immár második stúdilemezével. A zenekar egyik alapító tagja, a basszusgitáros Jenny Lee Lindberg egyben a zenekar egyik szellemi motorja és szóvivője. 

               

Meshell Ndegocello

A listánk egyik legnevesebb basszusgitárosát már gyermekkorában Grammy-díjra nominálták, végtelenül széles zenei palettája pedig rengeteg tánczenei műfajt érint a funktól a hiphopig, a soultól az R&B-ig. A neo soul mozgalom egyik megalapítójaként, 1993 óta egy tucat stúdiólemezt adott ki. Vendégzenészként többek között a Rolling Stones, Alanis Morisette és Basement Jaxx lemezeken is szerepelt, és réges-régen fellépett az A38 Hajón is. Meshell Ndegocello a feminista író, Rebecca Walker társaként aktívan szólal fel a nők jogaiért.

Julia Ruzicka (Future Of The Left)

A Future Of The Left, Wales első számú noise rock zenekara hosszú ideig trióban üzemelt. A 2012-es The Plot Against Common Sense lemez felvételei előtt leigazolták a Million Dead londoni post hardcore zenekar basszusgitárosát, Julia Ruzickát. A cardiffi négyes koncertjei és lemezei azóta true örökösökként elevenítik fel az angol posztpunk szcéna legszebb pillanatait.

Dana Schechter (Bee And Flower, Angels Of Light)

Dana Schechter az egyetlen olyan basszusgitáros a listán, aki saját zenekarának, a Bee And Flower frontembereként vált ismertté. Pár évvel ezelőtt láthattuk is őt élőben az A38 Hajó Motorbárjában szervezett rendhagyó koncerten. Stílusa leginkább Carla Bozulich és PJ Harvey zenei világára emlékeztet. Nem csoda, hogy a Swans frontembere, Michael Gira leigazolta az Angels Of Light elnevezésű projektjébe.

Esperanza Spalding 

Esperanza Spalding tizenöt éves korában tűnt fel Portlandben egy idősebb muzsikusokból álló blues-zenekarral. Két év múlva a bostoni Berklee College of Music hallgatója lett, amit egy élesen felfelé ívelő zenei karrier követett. Esperanza inkább jazz-zenészként ismert, de sokat kísérletezik a jazzrockkal is, így ő sem maradhatott le a listánkról.

Iracema Trevisan (Cansei de Ser Sexy)

Iracema Trevisan divattervezőnek tanult és Alexandre Herchcovitch irodájában dolgozott asszisztensként, mikor belépett Brazília első számú new rave zenekarába, a Cansei de Ser Sexybe (más nevén CSS). 2008 óta viszont nem aktív zenész, Párizsban él és eredeti szakmájának hódol, mégis a top 20 közé emeltük.

Tina Weymouth (Talking Heads)

Tina Weymouth a minimalista art-punk hangzást szintetizálta a funk táncolható bassline-jaival, ezzel járulva hozzá a Talking Heads egyedi hangzásvilágához. 1981-ben, férjével és egyben a Talking Heads ex-dobosával, Chris Frantz-cal megalapította a Tom Tom Club new wave zenekart.

D’Arcy Wretzky (Smashing Pumpkins)

Ki ne emlékezne a Smashing Pumpkins szőke basszusgitárosára? D’Arcy Wretzky a grunge hullám egyik legemlékezetesebb lányzenésze, 1999-ig volt a „loccsantott tökök” tagja. Miután otthagyta Bill Corganékat, a kábítószereknek és az alkoholnak hódolt, megjárta a texasi és michigani börtönöket és szinte színpadképtelenné vált. A Smashing Pumpkins azóta is csajokkal próbálja helyettesíteni Darcy-t, most például Nicole Fiorentino felel a mélyekért.

Sean Yseult (White Zombie)

Sean Yseult a huszas listánk több szereplőjéhez hasonlóan is a képzőművészet oldaláról érkezett a zenébe. A grafikusként végzett Seannak már családi téren megvolt a kulturális kapcsolata, apukája ugyanis Ernest Hemingway egyik életrajzírója volt. 2010-ben I’m In The Band címmel ki is adott egy fotóalbumot, melyben a White Zombie-val töltött éveket eleveníti fel.

És szerinted ki a legmenőbb? Szavazz az A38 Hajó Facebook-oldalán!