Oldal kiválasztása

17ea05ed.jpg

Björk tavaly szeptemberben ért legutolsó albuma, a 2011-ben megjelent Biophilia több mint kétéves turnéjának végére. A multimédiát mindig is aktívan és naprakészen használó énekesnő (a Biophilia is jóval több volt egy egyszerű lemeznél, inkább iPadon és iPadre készült app-albumnak nevezhetnénk) látványos koncertsorozatának egyik utolsó állomásán, a londoni Alexandra Palace-ban rögzített felvételeiből nemrég készült el a Biophilia Live című koncert- és animációs film. A Nick Fenton és Peter Strickland által rendezett 97 perces film ősbemutatója a Tribeca Filmfesztiválon lesz április 26-án. A38-as aktualitását pedig az adja, hogy a koncertfilmben – illetve az egész Biophilia-turnén – az a Manu Delago kíséri Björköt, aki május 2-án saját, Handmade nevű zenekarával lép fel az A38 Hajón.

A film társrendezője, Nick Fenton egyébként nem ismeretlen itthon, ő volt a tavalyelőtt a Titanic Filmfesztiválon bemutatott – és szintén az Alexandra Palace-ban felvett – Sigur Rós-koncertfilm, az Inna, illetve a most április 3-án a magyar mozikba kerülő Hasonmás című thriller vágója.

Az épphogy harmincéves osztrák ütős-zseni, Manu Delago pedig elsősorban a Hang nevű, egy svájci tervezőpáros által kifejlesztett speciális ütőhangszerről híresült el. Ez a leginkább két egymásra illesztet wokra emlékeztető instrumentum meglepően változatos és hajlékony hangképzésre képes, Manu Delago pedig valóban virtuóz módon kezeli. A kortárs zene és dzsessz legnagyobb sztárjai adogatják kézről kézre, és amellett, hogy közreműködött a Cinematic Orchestra vagy Bugge Wesseltoft felvételeiben, hogy játszott többek között az A38 Hajón is fellépett Esbjörn Svensson-, Tonbruket- és Ane Brun-bőgős Dan Berglunddal, egyúttal a London Symphony Orchestra szólistája is.

Emitt egy dokumentumfilm Manu Delagóról, amiből kiderül, hogy milyen sokoldalú zenészről is van szó:

Ez pedig Björk egy 2011-es fellépése Jools Holland műsorában. Mivel tévéfelvételről van szó, a színpadkép erősen lebutított a Biophilia koncertturnéjához képest, de nagyjából sejthető, milyen lesz a film. Az ütőhangszereken itt is Manu Delago játszik.