Oldal kiválasztása

Hat év szünet után, szinte a semmiből érkezett áprilisban az új Korog-album, a Maybe Airlines. A magyar metál egyik legjobb zenekara alaposan meglepte a rajongókat – nem csak az új lemezzel, hanem azzal is, hogy szokásához híven ismét új frontemberrel áll fel. Az eddigi hörgős-morgós énekeseket, köztük Csihar Attilát ezúttal egy tiszta énekhang, a Turbo frontembere, Tanka Balázs váltotta fel. Az új album bemutatója június 7-én lesz az A38 Hajón. A közelgő koncertről és az új lemezről faggattuk a zenekar basszusgitárosát, Jeli Andrást.

korog_FAL_4192_k.jpg

Milyennek találjátok az új lemezt?

Egy sorlemez mindig azt mutatja, hol tart épp egy zenekar. A Korog most itt. Szeretjük ezt a lemezt. Pláne játszani.

A Korog zenéjében mindig megvolt egy bizonyos folytonosság, a hangzás leginkább az ének révén változott. Csihar Attila belépésével egy sokkal intenzívebb black metal felé hajló vokál kapott teret, míg Tanka Balázzsal egy letisztultabb progresszív hangzást vett a zenekar. Mennyiben határozza meg az ének és az énekes a zenéteket és milyen volt Tanka Balázzsal együtt dolgozni?

Mikor ezt az anyagot elkezdtük faragni épp nem volt énekes. Készültek a dalok, és szépen lassan kialakult, hogy milyen énekeket szeretnénk. Nyilván adta volna magát a hörgés, de mi nagy, az izgága riffeken átívelő énektémákat képzeltünk. Aztán Balázs képbe kerülésével, hirtelen minden nagyon egyértelművé vált. Kicsit olyan sorsszerű volt, ahogy szépen helyére kerültek a dolgok.

A Maybe Airlines digitálisan lesz elérhető és vinylen. Miért választottátok ezt a két formátumot a CD-vel ellentétben?

A digitálisat ma már nem választja az ember, iparági sztenderd lett, miután többnyire mobil eszközön vagy számítógépen hallgatnak zenét az emberek, úgyhogy ez adott volt, a bakelit vagy tudományos nevén vinyl meg mégiscsak a legmenőbb formátum. A CD szerintem halott, bár ebben például nincs egyetértés a zenekarban… szóval úgy tűnik, végül lesz majd CD is.

A YouTube-on már található két videó, a Song of Tenebris és a Shame of Love c. számokhoz. Az egyikben Orson Welles filmjeleneteket használtatok fel, a másikban pedig a hatvanas évek pszichohorrorjaiból és erotikus drámáiból válogattatok filmrészleteket. Mennyire kapcsolódik ez a Korog jelenlegi esztétikájához és mekkora szerepet vállal a zenekar arculatában a fotós Lukács Dávid?

A videókat a sima rajongás ihlette, nincs mögötte koncepció, talán max annyi, hogy a Korog sosem a járt utat választotta, így jó ötletnek tűnt két ilyen, nem szokványos klipet összerakni. De készülünk majd egy komolyabb klippel is, aminek a lemezbemutató után állunk neki, ha minden igaz. Reméljük úgy jön össze minden, ahogy tervezzük. Keresztrefeszítés mindenesetre lesz benne, és nyilván Dávid is aktívan közreműködik majd.

Volt hogy mitológiai állatjelmezekben és maszkokban léptetek fel, most készültök valami vizuállal a lemezbemutató kapcsán?

Bár a minap a házmester-metál stílus színpadi megjelenítésének ötlete kissé megosztotta a zenekart, bármi lehet még ezügyben.

Nekem mindig is az volt a legizgalmasabb a Korogban, ahogy a páratlan ritmusok találkoznak a direkt rock hangzással. Többen közületek nem szimplán a metál vonaláról érkeztek, Krisztián például aktívan játszik jazz és szabad improvizatív zenéket. Számotokra mennyire rokon a (black) metál és a free jazz szellemisége és miért?

Krisztián nagyszerű gitáros, és jelen van több színtéren is, ami fényes bizonyítéka lehet akár annak is, hogy bármi rokon bármivel. A zenében amúgyis az energia a legfontosabb szerintem, hogy azt egy black metal zenekartól vagy egy free jazz triótól kapod meg, az valószínüleg tökmindegy. Apropó páratlan: a Maybe Airlines-on számomra az az egyik legizgalmasabb dolog, hogy a páratlan riffekre Balázs simán énekel 4/4-es témákat, amitől alapos belehallgatáskor furcsán szédítően hat az egész.

Elég hosszú szünet után tértetek vissza, vannak-e hosszabb távra szóló terveitek az új lemezzel?

Szívesen megyünk Japán-turnéra a Maybe Airlinesszal is, ha hívnak.

Volt énekesetek Csihar Attila zenekara, a Mayhem nemrég adta ki legújabb lemezét. Ha hallottátok már, mi a véleményetek róla?

Még nem volt időnk meghallgatni, amit hallottunk róla, az fasza volt.

Ha a Korog zenekarnak, „kurátori szerepkörben” össze kellene állítania stílusoktól függetlenül egy 10 fellépőből álló fesztivált, akkor milyen fellépőkből, kikből állna össze ez az esemény?

Na az lenne a legráfizetésesebb fesztivál, azzal a sok halott előadóval! De színes is lenne, az biztos. Miért, lenne rá lehetőség?

És végül, álmodtatok makkal, most milyen álmaitok vannak?

Sosem álmodunk, olyan gyönyörű az életünk. Vagy azok nem mi vagyunk?