Oldal kiválasztása

Idén is megrendezik Kelet-Európa egyik legizgalmasabb, legaktuálisabb felhozatalú fesztiválját, a lengyel OFF-ot. Idén mi is kint leszünk és Twitteren, illetve Instagramon beszámolunk majd a tapasztalatainkról, de addig is, pár név, akinek a fellépését biztos nem hagyjuk ki!

Dean Blunt egészen sajátos kapcsot hozott létre az elmúlt években a kísérleti elektronika és a popzenei érzékenység között. Inga Copelanddel közös Hype Williams projektje a 2010-es évek elejének kultikus duója volt a dub, a hiphop, a DIY-elektronika és a bizarr popzenei hangminták hibridjével. Élő fellépéseik felejthetetlenek és lehengerlőek voltak, mint ahogy Dean Blunt szóló színpadi produkciói is azok. Dean Blunt közelebb került a balladákhoz, de zenei megoldásai továbbra is kiszámíthatatlanok: a korai Spike Lee-filmek melankolikus aláfestő zenéi, a drone, az r&b, a ritmikus és repetitív zörejek mind szerves részeit adják dalainak. Élőben egy szaxofonost és egy gitárost hoz magával.

A Run The Jewels lényegében El-P és Killer Mike duója: előbbi az ezredfordulós indie hip-hop egyik legegyedibb, legmeghatározóbb alakja, utóbbi pedig napjaink egyik legkarizmatikusabb rappere. Ketten együtt pedig nem csak kirabolják a hip-hopot (amire az LL Cool J által inspirált név is utal), hanem a feje tetejére is állítják, kölcsönösen kihozva egymásból a legjobbat. A producerre jellemző gyors, basszusorientált alapok, a figyelmet végig lekötő, okos és szellemes szövegek, a két MC egymást jól kiegészítő stílusa és az egészből áradó energia – olyan érzés, mintha egy Molotov-koktélt dobnának a hallójáratainkra. Nem kérdés, hogy melyik koncert után akarunk majd kukákat felgyújtani, politikusokat széttépni és úgy általában, mindenkinek megmondani a magunkét.

A SUNN O))) változó felállású formációt 1998-ben alapította Los Angeles-ben a két azóta is egyetlen állandó tag, Stephen O’Malley és Greg Anderson. Együttműködésük eredményeként egy különlegesen erőteljes hatású, egyéni és egyedülálló, tág kisérleti zenei és multimédia hangzástér jött létre, amelynek origójában az elsöprő elektromos gitárhangzás áll.Lehengerlő hangzásvilágukat igencsak nehéz szavakkal körülírni, hiszen az részben a black, a death és a doom metálra húz, másrészt olyan pszichedelikus világot alkot, amelyben a mindent átitató erőteljes zúgás a kísérleti, underground világ minimalista/maximalista nyelvén szól olyan gitárhangok által, amelyek sötét, drámai, merengő tartalmakat hoznak, egyszerre jelenítve meg az életet és a halált a létező legsúlyosabb gitárhangzások által, amelyeknek mély hangja és lassú játéka meditatív és szertartásszerű jelleget ad. Különleges élmény lesz.

A saját bevallása szerint a Szaturnuszról származó Sun Ra az afrofuturizmus és a jazz egyik legfontosabb alakja, költő, zongorista és egy olyan művész, aki jócskán megelőzte a korát. Ugyan már jó ideje nincs velünk, zenekara, élén az ötvenes évek óta vele fújó szaxofonossal, Marshall Allennel, még mindig ápolja az emlékét és tovább tágítja a jazz határait. Ugyanis akárcsak a névadó művész, ők is ellenállnak mindenféle besorolásnak: játszanak sztenderdeket és free jazzt is, volt fúziós és elektronikus korszakuk,