Oldal kiválasztása

Diszkópunk, csavarral: (halál;orgazmus)

Az A38 blogjának Lajstrom rovatában a hajón fellépő, aránylag frissen alakult zenekarokat mutatjuk be rövid villáminterjúkon keresztül. Ezúttal az egyszerre komoly és vicces, kompromisszummentes diszkópunkot játszó (halál;orgazmus) válaszolt a kérdéseinkre, akik augusztus tizenkettedikén játszanak majd a hajó tetőteraszán, a Siketfajd társaságában.

Kik?

Csank László (szociológus) – basszusgitár; Gressai Ferdinánd (összművész) – dob; Kocsis Szilveszter (matematikatanár) – szintetizátor; Pintér Gergő (matematikus) – ének.

Mit?

Ferdinánd: Eleinte diszkópunknak neveztük, mert diszkós lüktetésű dobtémákat játszottam, de végül inkább a punk irányába hajlottunk.

Gergő: A zene kompromisszummentes, eredeti, nincs finomkodás, nincsenek fölösleges körök és nincs túlgondolva se, egyszerre komoly és vicc: mindig is ilyenre vágytam. Egy dalszöveg nálam akkor jó, ha egy napig röhögök rajta, miután megírtam. Ez garantálja a minőséget.

Hogyan és mikor?

Gergő: 2012 tavasz. Ferdi mondta, amikor Csanky életéről készített filmet, hogy jók a szövegeim, kellene egy zenekar, ő majd dobol benne. Csanky ott volt kéznél, ő lett a basszusgitáros. Szláj másfél évvel később szállt be: amikor először eljött egy koncertünkre, annyira megtetszett neki, hogy csatlakozni akart. Az előzmények viszont messzire nyúlnak vissza: Csankyval volt egy zenekarunk még Salgótarjánban, oda jártunk gimnáziumba. Ez volt a Szuicid Gombócok. Később ő és Ferdi megcsinálták a Jolanát, majd Csanky és Szláj a Francis Begbiet, az után Szláj és Ferdi a Verőköltőt, ami jelenleg is működik, sőt, belekezdtek még egy zenekarba ketten, ez a Suprauniversum.

[bandcamp width=100% height=120 album=2355956559 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false artwork=small]

 

 Példaképek?

Szláj: Mr. Bungle, Michael Jackson.

Csanky: Saját jövőbeli énünk.

Kivel lépnétek fel az A38-on?

Szláj: Mohameddel, Jézussal vagy a Dalai Lámával zenélnék együtt. Nem lenne baj, ha kicsit ügyetlenek.

Gergő: A The Ex & Fendikát volt szerencsém meghallgatni Tű Fokán Fesztiválon, az hatalmas műsor, nem láttam még ehhez foghatót: velük szeretnék leginkább! Nagyon szeretünk a hozzánk hasonló fél-ismeretségű zenekarokkal is játszani: Búcsúkoncert, Csaknekedkislány, Tumo, Ricsárdgír, Országos Hiánycikk, Mi az ábra, Padkarozsda, Maciband, Demjén Hirst stb. A szentendrei vonal képviselőivel is szívesen: Sajnosbatár, ef.Zámbó HDB, Moha, Presszó Tangó Libidó. A Kampec Dolores is ideális lenne, annyira egy tőből gyökerezően más, mint mi.

Most pedig jelentkezett egy számunkra eddig ismeretlen zenekar, a Siketfajd, hogy játszanának előttünk az A38-on, ez is elég jól hangzik.

[bandcamp width=100% height=120 album=3075674194 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false artwork=small]

 

Tervek, álmok, rémálmok?

Ferdi: Tipikus pop karrier. Új klip, új lemez, fasza koncertek.

Gergő: Van néhány új hely és rendezvény, lényegében a semmiből létrejött kezdeményezések, amik köré számunkra kedves hangulatú és gondolkodású közösségek csoportosulnak: Gólya, Tű Fokán Fesztivál, ElevenKert, Ubik Eklektik stb. Nekem az az álmom, hogy ezek majd kinövik magukat, jelentős társadalomformáló hatásuk lesz, de nem a mai értelemben vett populárisság irányába fejlődnek. A (halál;orgazmus) ezeknek a folyamatoknak a része, és azt remélem, hogy ez a jövőben is így marad. Ez adja számomra a zenekar értelmét és célját.