Oldal kiválasztása
Sóley

Tökéletesre csiszolt dreampop: Sóley

Az izlandi art-pop Björk utáni generációjának egyik legtehetségesebbje, Sóley három éve már fellépett az A38 Hajón. Akkor a finom hangulatok törékeny művésznője első lemezét mutatta be. Második nagylemeze alig néhány hónapja jelent meg – jelenleg is ezzel turnézik –, de Sóley máris új anyaggal állt elő. Október 30-án jelent meg friss, ötszámos EP-je, a Don’t Ever Listen. A lemez három dala alant meghallgatható – és persze valószínűleg majd élőben is, december 4-én az A38 Hajón.

A törékeny izlandi énekesnő és multiinstrumentalista, Sóley Stefánsdóttir a 2011-es év egyik legnagyobb felfedezettje volt. Björkből, Zola Jesusból, Laurie Andersonból összegyúrt finom elektronikája, elmélyült, befelé űrhajózós, melankolikus hangulatú, de mindig felemelő zenéje, érett hangja villámgyorsan rengeteg rajongót szerzett neki.

Három évvel ezelőtt, első lemezének turnéján az egykori Soundkitchen jóvoltából Budapestre is eljutott – akkori együttesének, a Seabearnek másik tagjával, Sin Fanggel. Ez a belassult, kicsit hálószoba- és dreampopos, de tökéletesre csiszolt, végtelen aprólékossággal megkomponált, makulátlan hangzású elektronikus világ, a szomorkás dalok és Sóley csodálatos egyénisége itthon is sok-sok embert győzött és hatott meg.

Hosszúnak tűnő, négyéves hallgatás után 2015-ben Sóley nem csak új nagylemezt adott ki (Ask the Deep), hanem pár hónappal később máris új anyagot jelentetett meg. Október 30-án jött ki a Don’t Ever Listen, amiről három számot itt meg is leeht hallgatni.

[bandcamp width=400 height=307 album=1711565560 size=large bgcol=ffffff linkcol=de270f artwork=small]

 

Ez pedig a májusban megjelent Ask the Deep lemezanyaga.

[bandcamp width=400 height=472 album=4178642246 size=large bgcol=ffffff linkcol=de270f artwork=small]