Oldal kiválasztása
 Mintha Grace Jones és Sade találkozna Ella Fitzgeralddal és Alicia Keyszel: Ester Rada

Mintha Grace Jones és Sade találkozna Ella Fitzgeralddal és Alicia Keysszel: Ester Rada

Izrael egyik legnagyobb sztárja, az etióp származású neo-soul díva, Ester Rada tavaly jelentette meg első lemezét. A modern r&b-t a klasszikus vokális jazzel, afrobeattel és közel-keleti hagyományokkal ötvöző zenéje, különleges színpadi személyisége rögtön a csúcsra katapultálta. Ester Rada november negyedikén lép fel az A38 Hajón. Ennek apropóján kérdeztük kulturális hagyományairól, az Izraelt érintő problémákról, külföldi bálványairól és még sok másról. Az interjú végén pedig Rada első nagylemeze is meghallgatható.

Etióp-zsidó származásod elég egyedinek mondható. Hogyan befolyásolja személyiségedet ez a kulturális örökség és az ortodox hagyományok szerinti neveltetésed?

Spirituális ember vagyok. Tinédzserkoromban elvesztettem a hitemet Istenben. Lázadtam minden ellen, amit ismertem. Pont ezen kellett keresztülmennem ahhoz, hogy az legyek, aki most vagyok. Hiszek Istenben, de nem a zsidó, muszlim vagy a keresztény Istenben, az én Istenem egy nagy adag szeretet, ami egy rajtunk kívül álló dolog. Amikor énekelek, neki énekelek.

Napról-napra egyre több izraeli előadónak sikerül nemzetközi sikereket elérni (csak hogy néhányat említsünk: Asaf Avidan, Boom Pam, Ouzo Bazooka vagy akár underground előadók, mint a Kruzenstern and Parohod). Mit gondolsz, mi lehet a sikerük titka?

Izraelben sok bevándorló él a világ minden tájáról. Csak az én együttesemben találkozhatunk jemeni, lengyel, marokkói és osztrák zenészekkel. Úgy hiszem, ez a multikulturális környezet az, ami a zenét gazdagabbá teszi.

Milyen izraeli és etióp előadókat hallgattál fiatal korodban, és kik voltak a külföldi bálványaid?

Fiatal koromban többször változott az érdeklődésem. Gyermekként otthon inkább tradicionális etióp zenét, házon kívül pedig zsidó vallási és tradicionális izraeli zenéket hallgattam. Később, amikor idősebb lettem, rátaláltam az izraeli rock zenére és az MTV-re, ahol nagyon sokat hallgattam Nina Simone, Stevie Wonder, Babyface, a Boyz II Men, Lauryn Hill, Erykah Badu, D’Angelo, Bob Marley, Michael Jackson és még sok más kiváló előadó zenéit…

Az egyik legerőszakosabb tüntetés Tel Aviv belvárosában májusban volt, ahol etióp zsidók százai tüntettek a rasszizmus és a rendőri túlkapás ellen. Milyen Izraelt érintő problémák nyugtalanítanak téged a legjobban?

Nagyon sok problémával állunk szemben mind világszerte, mind Izraelben. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az emberek félnek mindentől, ami különbözik tőlük. Amire szükségünk van, az csupán csak annyi, hogy megtanuljuk, hogy ez a gyönyörű az életben. Mindenki különleges és mindeki megérdemli az elfogadást és a szeretetet. 

Amikor 2014-ben felléptél a Santiago de Compostelában megrendezett WOMEX fesztiválon, baszk szeparatisták megpróbálták megakadályozni a fellépésedet. Te tökéletesen helyt álltál ebben a nehéz helyzetben. Mi volt a valaha történt legrosszabb színpadi élményed?

Amikor a színpadon állok, azért megyek fel, hogy szeretetet adjak. Semmi sem tud nehéz vagy rossz lenni, még az sem ha emberek azért jönnek, hogy ellenem tüntessenek. Ez csak még több erőt és szeretetet ad, amit aztán átadhatok.

Jelöltek az Eurovíziós dalfesztiválra is, de a várandósságod miatt visszaléptél. Mit gondolsz, mi volt a külföldi sikereid mérföldköve?

Volt egy fellépésem Eilatban a Jazz a Vörös-tengeren elnevezésű rendezvényen. Itt találkoztam az első programszervezőmmel, az amerikai Eric Addóval. Eric volt az első aki Izraelen kívül szervezett nekem fellépéseket. Onnantól fogva minden koncerten a következőt hirdettük, és mióta az internet világában élünk, minden sokkal könnyebb lett. A világ sokkal kisebb lett.

Színésznőként is tevékenykedsz. Milyen egyéb művészi tulajdonságokat használsz a színpadon?

Mindent kiadok magamból ami én vagyok, a színészet a részem.

Mik a jövőbeli terveid, következő lépések?

Hamarosan elkezdek dolgozni az új albumomon.

[bandcamp width=400 height=472 album=2476767303 size=large bgcol=ffffff linkcol=de270f artwork=small]