Oldal kiválasztása
Blahalouisiana

Lemezbemutató előtt: Blahalouisiana

November 3-án mutatja be az A38 Hajón, már telt házas koncerten, a Felső Tízezer társaságában Alagutak, fények, nagymamád jegenyéi című új lemezét a Blahalouisiana. Schoblocher Barbara énekesnővel beszélgettünk élete legfontosabb zenéiről és zenéhez kapcsolódó pillanatairól. A friss lemezt pedig az interjú végén meg is lehet hallgatni.

Életed zenészei és lemezei, akik és amelyek miatt énekelni kezdtél és dalokat írsz?

Mivel elég kicsi voltam, amikor rájöttem milyen jó egész nap kornyikálni, ezért az első erős hatás elkerülhetetlenül a 90-es évek pop dalai voltak, főleg Britney Spears. Az első lemez, amit megkaptam, Justin Timberlake Future Sex Love Sounds című albuma, amit a mai napig imádok. Ezután ismerkedtem meg a Fleetwood Mac Rumoursával bakeliten. Akkor még nem sejtettem, de visszatekintve egyértelmű, hogy nagyon meghatározta a zenei ízlésemet. A kamaszkorom a pop-soul énekesnőkről szólt és közben szépen lassan elkezdtem a gitárzene felé venni az irányt, és ezáltal felderíteni a rocktörténelmet. Kooks, Strokes, Kings of Leon, Led Zeppelin, Eagles, Rolling Stones, Beatles. Nekem minden idők lemeze az első Doors, és a legmeghatározóbb számomra a Kings of Leon Come Around Sundown című albuma.

Dalok, melyeket bárcsak te írtál/énekeltél volna?

Elton Johntól a Tiny Dancer, de lehetne bármelyik Simon and Garfunkel-, vagy Paul Simon-dal.

Melyik az a korszak a popban, ahova, ha lenne időgéped, kérdés nélkül visszarepülnél?

Most nagyon rákattantam a 80-as évekre, de inkább az 50-60-70-es évek rock zenekarait nézném meg élőben.

Ki az az öt kortárs popzenész, akivel boldogan énekelnél duettet, és ki az az öt szerző, akinek a daláért – mármint egy olyanért, amit neked ír – „ölni tudnál”? És van olyan producer, aki, ha azt mondaná, „ugorj a kútba”, te beleugranál?

Ismét inkább a rock-színtérről választanék, abból pedig nagyon sokat tudnék mondani, de, ha pop, akkor Miley Cyrus. Valószínűleg ha Paul Simon, Sting, Caleb Followill, Brittany Howard vagy Lovasi András bekopogtatna az ajtómon, hogy írt nekem egy dalt, lehidalnék. A producer, akiben vakon megbízom, az Ligeti György!

Mi volt az az első pillanat, vagy azok az első pillanatok, amikor azt érezted: igen ez már több, mint vágyálom, tényleg zenész leszek/vagyok?

Talán sosem volt egy konkrét pillanat. Elvégeztem a jazz-főiskolát és kaptam egy papírt arról, hogy előadóművész vagyok, de ettől még nem éreztem magam annak. Ez egy lassú folyamat és nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy azzal foglalkozhatok, amit a legjobban szeretek.

Koncertek, amiket sosem felejtesz el?

A legelső lemezbemutatónkat, az első nagyszínpados koncertünket és a Kings of Leon 2014-es wieseni koncertjét.

Koncertek, amelyek bárcsak sosem értek volna véget?

Az Oroszlánkirály Broadway show Londonban. Igaz ez nem koncert, hanem egy színházi előadás, mégis eszméletlen zenei élmény volt.

Blahalouisiana-pillanatok, melyek bárcsak sosem történtek volna meg, de ma már nevetni tudtok rajtuk?

Rengeteg kis apróság van. Televíziós élő műsorok, interjúk, hosszú feszült hazautak.

Milyen volt a tavalyi éved és milyen lesz az idei, mik a tervek, célok, vágyak?

Ez volt a zenekar eddigi legzsúfoltabb nyara, főleg, hogy lemezt is írtunk a fesztivál szezon kellős közepén, de iszonyatosan élveztük és reméljük a következő is hasonlóképpen fog alakulni. Az új lemezt szeretnénk minél több vidéki városban bemutatni, úgyhogy már novemberben elkezdjük a klubturnét. Az elmúlt időszakban pedig egyre több külföldi megkeresést kaptunk, és mivel az új albumon is van három angol dal, nem titkolt célunk, hogy ezeket a lehetőségeket keressük és a legjobban kihasználjuk.

A cikk elkészülését a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programja támogatta.

Hangfoglaló Program       nka_hu