Oldal kiválasztása

Idén hetedik alkalommal rendezi meg a Diákhitel Központ a KÉPZŐ-t, a középiskolások és egyetemisták számára nyitott festészeti, grafikai és fotóművészeti pályázatát. Mi ismét a technikai lebonyolításban veszünk részt, valamint nálunk lesznek láthatók a győztes pályaművek november 19-étől – az alábbi interjúban Imre Zita, a Diákhitel marketing és kommunikációs igazgatója segítségével mutatjuk be nektek, hogy mit érdemes tudni az idei pályázatról és annak témájáról.

A Diákhitel Központ alapvetően egy pénzügyi szolgáltató. Miért fontos számára, hogy olyan társadalmi-kulturális kezdeményezéseket indítson és támogasson, mint a Képző?

A Diákhitel Központ mindig is nagy hangsúlyt fektetett a társadalmi felelősségvállalásra, melynek középpontjában az edukáció és a tehetséggondozás áll. Ennek jegyében társaságunk kiemelten fontosnak tartja, hogy támogassa a feltörekvő tehetségeket. A KÉPZŐ pályázaton keresztül lehetőséget biztosítsunk a fiataloknak arra, hogy markáns véleményt fogalmazzanak meg ezen speciális önkifejezési formákon keresztül, a társadalmunkat érintő legfontosabb kérdésekben.

Immáron hetedik alkalommal rendezitek meg a Képzőt. Mik a legfontosabb tapasztalataitok a korábbi pályamunkák alapján? Mit tudtatok meg ezáltal a célcsoportotokról?

A legfontosabb tapasztalatunk talán az – bár közhelynek hangzik – hogy a képzelőerőnek valóban nincs határa.

Nagyon sokszor kaptunk meghökkentő, ugyanakkor már-már katartikus képeket, amiket látva tényleg nincs szükség szavakra, mert a színek és a formák mindent elmondanak egy adott témáról.

Mindig inspiráló látni, hogyan gondolkodnak a mai gimnazisták és egyetemisták, hiszen elgondolkodtató, felkavaró és izgalmas válaszokat kapunk az általunk felvetett témákra.

Hogyan választottátok ki az idei tematikát?

Az idei évben kifejezetten sokat gondolkodtunk azon, hogy mi legyen a pályázat témája. Három-négy ötletünk is volt, amelyeket több körben véleményeztünk, végül így született meg a szerep-modell, mint tematika.

Nem túl széles merítés egy versenyben indítani elsős gimiseket és huszonéves egyetemistákat? Az előző évek tapasztalatai alapján hogyan oszlanak meg a jelentkezések?

Egyáltalán nem jelentett ez problémát eddig, hiszen ezek a fiatalok korban nagyon közel vannak egymáshoz. Többségében egyetemistáktól érkeznek pályamunkák, de nagy öröm számunkra, hogy a középiskolások is aktívak, minden évben szép számmal képviseltetik magukat a KÉPZŐ-n.

Festménnyel, grafikával és fotóval is lehet pályázni a Képzőre. Melyek a legnépszerűbb formátumok?

Az a jellemző, hogy a diákok főleg fotóval pályáznak. Ugyanakkor nagy öröm számunkra, amikor festmények is érkeznek a felhívásunkra, ugyanis ezek mindig nagyon magas minőséget képviselnek.

Hogyan tudtok közelebb kerülni a diáksághoz a versenyen keresztül?

Évről-évre igyekszünk olyan témákat találni, amik közel állnak a fiatalokhoz, így  megfogalmazhatják a gondolataikat és véleményt alkothatnak a képeiken, festményeiken keresztül.

Szerintetek melyek a mai középiskolás és egyetemista fiatalság legnagyobb kihívásai a különböző szerepek felvállalásakor? Milyen tematikája pályaművekre számítatok?

Nagy kihívásnak tartom ebben az életkorban az önállóságot.

Biztos vagyok benne, hogy a felnőtté válás során ma sem könnyű elszakadni a szülői háztól: akár érzelmileg, akár anyagilag, de tartogat nehézséget az önállóvá válás. A másik nagy kérdés az online világ, a közösségi oldalak, vagyis a szerkesztett valóság szerepei a mai fiatalok életében. Úgy gondolom, hogy idén is meglepnek majd minket a pályázók színvonalasabbnál színvonalasabb munkákkal.

Van előzetes elképzelésetek arról, hogy milyen üzenetet szeretnétek látni a pályamunkákban? Melyek a fő szempontok az elbírálásnál?

Nincs előzetesen elképzelésünk. Nagyon fontosnak tartjuk a kreativitást, a szárnyaló gondolatokat és az egyediséget. Véleményem szerint a pályázat témája már ad egy keretet a diákoknak, ennél több elképzelést, elvárást nem szeretnénk megfogalmazni feléjük.

Gondolkodtok azon, hogy a jövőben más művészeti ágakkal is bővítsétek a pályázatot, vagy nomen est omen a képzőművészetre fog épülni a kiírás a jövőben is?

Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jól működő pályázat és egyelőre maradunk a képzőművészetnél. A diákok szeretik KÉPZŐ-t, évről-évre nagyon sok pályamű érkezik a felhívásra, minket pedig örömmel tölt el, hogy ennyi tehetséges fiatal munkáját láthatjuk.

Középiskolások, egyetemisták, pályázzatok október 28-ig a! Ehhez minden részletet itt találtok.