Oldal kiválasztása

Dupla single bemutatót tart az A38 Hajón az Elefánt október 19-20-án

Sanzonszerű dalokkal kezdték, jól állt nekik, átváltottak darkos, már-már tébolyult hangulatú világra, még jobban áll nekik. A magyar underground egyik legfontosabb zenekara jelenleg az Elefánt. Nemrég jelent meg negyedik nagylemezük első morzsájaként egy új daluk, amit az A38 Hajón játsszanak el először élőben. Ennek kapcsán készítettünk villáminterjút Szendrői Csaba énekessel.

A dal fő fókusza az elcseszettség hangulata. Elmeséled, milyen élmények szülték?

Hm… elcseszettség… végülis igen. Bár egészen szépen párba lehet állítani a Zen ‘ önvaló ‘ jellegét is. Miszerint semmi sem abszolút értékű. Nincs, vagy kevés olyan igazság van, amihez az ember igazából mérhetné magát. A ki vagyok kérdés ennek a rendezett káosznak a fejtegetése. De lehetne a kérdés akár az is, hogy ‘ mi ez ‘ – ha már. Persze az is lehet, hogy a dalt egy csúnyán tudatmódosult ember elcseszett zavartsága ihlette. Ki tudja!? Ugye…

És a klipet? Ti is ott vagytok annak a srácnak a helyében, akivel zuhan a lift?

A zuhanás egy számomra kedves költői kép. Is. Hiszen a zuhanás végülis repülés, amíg nem ér végét. A semmiből a semmibe tartó utazás. Mi mind zuhanunk. Mindenki eldöntheti, hogy ez jó vagy rossz. Én szeretek zuhanni.

A dal a nyári alkotótáborotokban készült, ahol az új lemezetek írásával foglalkoztatok. Mikor jön a következő Elefánt-album?

Jövőre.

Elárulod, hogy milyen irányokba mentek tovább a negyedik lemezen? A kezdeti sanzon-hangulat után jött a darkos „alter”, ezt viszitek tovább, vagy más következik?

Folytatjuk a káoszt. Ebben vagyunk jók. Ha ez irány, akkor ez az irány.

A zenekaron kívül mostanában láthatunk téged slam poetry versenyek zsűrijében is. Mesélj erről az oldaladról – dalszövegíróként működsz minden esetben, vagy jszámíthatunk zenementes Szendrői-szövegek megjelenésére is?

Igen ez még néha nekem is furcsa, hogy számítok néha, mint szövegíró. Örülök, hogy ez úgy alakult így, hogy sosem volt presztízs a számomra, így én is könnyebben veszem komolyan magam. Persze ez nem megy a komolytalanság rovására, igyekszem felnőni önmagamhoz, haha. Épp szerkesztés alatt áll az első ilyen kis bármi. Versek prózák kötet.

Ha már dalszövegek: neked kik az itthoni kedvenceid?

AkkezdetPhiai, SlowVillage, Kispál és a Borz a kedvenceim, vannak jó Szabó Benedek és Galaxisok-dalszövegek is, de sok hazai zenekart felsorolhatnék még, akiknek van számomra kedves szövegük. Esti Kornél, Hiperkarma…  de régi klasszikusok is, mint a Seres Rezső dalok.

Melegítsetek a koncertre az Elefánt korábbi hajós koncertfelvételeivel! Az A38 Vibes YouTube-csatornánkra pont most került fel a legutóbbi, 2017-es fellépésük.