Oldal kiválasztása

Tripla lemezbemutatóra készül az Esti Kornél. Fotó: sinco

Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy tripla koncerttel mutatja be az új lemezét az A38 Hajón – ráadásul az Esti Kornél a dupla teltházat még a lemezük megjelenése előtt összehozta. Csütörtökön érkezik teljes hosszában a zenekar új albuma, amivel jó eséllyel pályáznak a harmadik teltházra is. Magyarország egyik legnagyobbra nőtt kortárs alt-rock zenekarát addig is az új lemez munkálatairól, annak hangulatáról és egyéb aktualitásokról kérdeztük.

Meséljetek az új anyagról! Mi inspirálta, mi a fő üzenete és kiknek szól?

Veres Imre: Ami a dalok mondanivalóját illeti, szerintem maradtunk abban a mederben, ami a zenekarra jellemzővé vált. Továbbra is az életünk keserédes valóságáról szólnak, legyenek azok közérzeti vagy privátabb indíttatásúak és mindenkinek szól, aki kíváncsi a mi olvasatunkra is. Zeneileg úgy gondolom, megint lesznek kisebb elmozdulások ahhoz képest, amilyennek az Esti Kornélt láttuk az Éjszaka van megjelenésekor. Az új lemezen például több fuzz pedál és kevesebb csúnya szó lesz, és olyan jellegű dalok is, amelyeket korábban sosem írtunk.

Bodor Áron: Előbb volt meg a lemez címe, mint a dalszövegek, szövegileg ez adta az Eltűnt idő koncepcióját. Az elsők között megszülető ’Sűrű köd van’ gondolatvilágát részben Proust ’Az eltűnt idő nyomában’ című regényfolyama inspirálta, és egymástól függetlenül Dodi szövegeiben is fontos motívum volt az, hogy mennyire relatívan érzékeljük az idő múlását. Nehéz életszakaszokban lelassul, ha pedig megszokásból folynak a napok, akkor szinte eltűnik a jelentősége. Azt fejtegetik a dalok, hogy milyen érzés ez a szürkeség, hogyan lehet onnan kitörni. Megfelelő sorrendbe állítva még a gyász 5 szakasza is ráhúzható a szövegekre.

Lázár Domokos: Érdekes dolog, hogy mindhármunk dalszövegeiben szinte egyszerre jelent meg az eddigieknél jóval nagyobb hangsúllyal az idő, illetve az idő múlásának, jó és rossz hatásainak motívuma. Én eddig ezen az egész témán nem pörögtem annyira, de az elmúlt két év nekem lelkileg is valami olyasmiről szólt, hogy felesleges annyi dolgon pluszban szorongani, hiszen sokkal komolyabb erők igazgatják itt az igazán fontos dolgokat, mint amelyekre nekünk, tökmag embereknek számottevő hatása lehetne.

Hogy nézett ki a lemezírási folyamat, hogyan született meg az Eltűnt idő?

VI: A mostani dalok picit másfajta metódus szerint formálódtak, mint mondjuk az utóbbi két lemez anyaga. A legtöbb dal zenei vázát Ágoston hozta, volt olyan, ahol csak egy-két riff vagy akkordkör volt meg, de volt, ahol gyakorlatilag az egészet feldemózta előre. A végleges formát ezúttal is közösen a kreatív próbák során raktuk össze. Igazából kiderült, hogy Ágónak van egy csomó fasza ötlete, amelyek tök jól beleillettek abba a hangulatba vagy irányba, amerre az új albumot vinni akartuk. Miután zeneileg megvoltunk, elkezdtünk a dalszövegeken dolgozni. Ezek nagy részét Dodi írta, illetve Áron és én is hoztunk szöveget.

BÁ: Nagyjából az összes zenei alap készen volt, mire a szövegeknek is nekiálltunk, és sokkal profibban, szinte kész demók formájában hoztuk – főleg Ágó – a zenei ötleteket. Először egy kicsit idegenkedtem is ettől a módszertől, hogy nem együtt alakítjuk ki a számokat, de végül annyit változtak még attól, hogy mindenki hozzátette a magáét, hogy teljesen autentikus, közös dalokká váltak.

LD: Ennek a folyamatnak szerintem is az volt az egyik legfontosabb része, hogy Ágoston teljesen kinyílt, mint kreatív zeneszerző. Az eddigi lemezekre is hozott már markáns ötleteket, de ezen az új lemezen nagyon sok zenei ötlet az övé és szerintem nagyon jól rá tudott kapcsolódni ezekre az egész zenekar. Ezt én speciel legerősebben akkor érzékeltem, amikor az énekdallamokon és a szövegeken elkezdtem dolgozni. Nagyon rövid idő alatt megszülettek végleges sorok, dallamok ezekre az alapokra és azt gondolom, ez egy jó fokmérője annak, mennyire magaménak éreztem azokat a zenei ötleteket is, amiket nem én hoztam, vagy nem közösen találtunk ki a próbákon. 

Az új dalaitokban (is) húzódó melankólia és pesszimizmus mennyire tükröz titeket, mint hétköznapi embereket?

LD: Nehezen tudok elképzelni olyan helyzetet, amikor egy dalszöveg nem tükrözi az alkotót, mint „hétköznapi” embert. Talán létezik ilyen, de ez tőlem nagyon távol áll. A saját gondolataim az énemet tükrözik, ami számomra – magától értetődően – nem válik szét „hétköznapi” és nem „hétköznapi” részekre. Amúgy meg nem gondolom nagyon pesszimistáknak a mostani szövegeinket. Sőt, ha már így mérlegre kell tenni, inkább azt gondolom, hogy kevésbé látjuk rettenetesnek az életet, mint mondjuk 7-8 évvel ezelőtt, noha sok tekintetben sokkal durvább lett a helyzet a minket körülvevő világban.

VI: A dalainkban igyekszünk azokról a dolgokról írni, amelyek a hétköznapokban is foglalkoztatnak minket. Hajlamosak vagyunk kritikusan szemlélni a minket körülvevő világot, de ugyanígy magunkat is. Ezek így birizgálnak belülről, és időnként tök inspiráló a dalszövegírás eszközeivel megragadni.  De szerencsére ez csak egy része a személyiségünknek, mert nagyon király dolog az is, amikor egy üveg borral kifekhetünk a Balaton-partra. De akkor csak szimplán iszunk és élvezzük a jó időt.

BÁ: Én nem gondolom, hogy melankolikusabbak lennénk az átlagnál, csak a boldogság olyan állapot, amin nincs mit megoldani, úgyhogy nem inspirál minket szövegírásra. Nekünk ez terápiás jellegű folyamat, megfogalmazzuk a dolgokat, amiktől rosszul érezzük magunkat, ezáltal szembe kell néznünk velük – így dolgozzuk fel őket. Ezért ilyen személyesek a szövegeink. A minden hepi jellegű szövegek mindig gyanúsak, mintha inkább elnyomni akarnák a negatív gondolatokat ahelyett, hogy megoldást kínálnának rájuk.

Személyesen mennyire vagytok elégedettek az anyaggal? Mekkora kihívás olyan lemezt írni, ami a rajongókat, és titeket is kielégít?

VI: Mikor elkezdünk új dalokon dolgozni, az egyetlen mérce, hogy tudunk-e továbbra is releváns dolgokat létrehozni úgy, hogy továbbmozdulunk onnan, ahova az előző lemezzel megérkeztünk. Szerintem az új anyag erős lett, és az is jót tett neki, hogy a stúdióban a hangszeres részeket egyszerre vettük fel, valamint a hangmernökünk, Vastag Gábor „Vasti” egy rendkívül inspiratív környezetet teremtett, menet közben még egy csomó extra dologgal tudtunk kísérletezni.

BÁ: A közönség dönt, úgyhogy nem merek előre ítélkezni, de bizakodó vagyok a lemezzel kapcsolatban. Nem volt semmi erőlködés a megírásával, könnyen kigördültek az ötletek, az ilyen dalok jól szoktak sikerülni. Mindig bíztunk abban, hogy ha minket kielégít, akkor a rajongókat is.

A budapesti koncert mellett világkörüli turnén is vagytok, nemrég jártatok Prágában, és az A38 előtt mentek Szabadkára is. Tervben vannak további magyarlakta területek is?

VI: Tavasszal szeretnénk újra ellátogatni Erdélybe, már voltunk párszor és nagyon menő bulik voltak. Csíkszeredában például egy komplett násznép esett be a koncertre a Boldogság te kurva előtt, majd a dal után kissé megszeppenve távoztak is. 🙂

BÁ: Nagyon szívesen megyünk magyarlakta területekre, csupa jó tapasztalataink vannak. Az ottani emberek még összetartanak a magyarságuk miatt, nem kell turbómagyarnak lenni ahhoz, hogy ez jól essen.

LD: Igen, mondjuk ebben biztosan közrejátszik az is, hogy a kinti magyarokat kevésbe osztja ketté olyan rettenetesen mélyre süllyedt közbeszéd, mint amit itthon tapasztalunk. Amúgy az a tapasztalat, hogy a kinti közönség nincsen annyira elárasztva koncertekkel, mint a nagyobb magyar városoké, így egy-egy koncertre olyanok is eljönnek, akik nem feltétlenül ismerik mélységében a zenekar dalait. Ez itthon kevésbé jellemző.

Nézz bele a zenekar 2016-os koncertjébe az A38 Vibes YouTube-csatornánkon!

Dodi, mostanában Ágostonnal közösen a Lázár-tesók produkcióval is aktívak vagytok. Ott várható lemezmegjelenés, vagy csak koncerteztek?

LD: Eléggé szeretjük csinálni, szóval – ha egyelőre nem is gondolkodunk lemezben – kifejezetten erre a formációra írt dalokon szívesen dolgoznánk.  Most az Esti Kornélra koncentrálunk, de a jövőben lehet olyan időszak, amikor komolyabban nekiülünk ennek az új projektnek is.

A tripla koncert jelent valamiben nehézséget is számotokra? Vagy simán lenyomjátok mindhárom estét, és örültök, hogy minden alkalommal több százan üvöltik a refréneket?

VI: Már nagyon várjuk, az új dalok miatt is, meg amiatt is, hogy ez az első alkalom, hogy három estén keresztül miénk a Hajó. Erőnléti szempontból szerintem sima lesz, sokszor van úgy, hogy két egymást követő napon is játszunk, ez sem lehet sokkal másabb.

BÁ: Én kizárólag izgatott vagyok, hogy nem csak egyszer élhetem át!

LD: Az nagyon klassz, hogy mostanra eljutottunk addig, hogy tripla lemezbemutatót tudunk csinálni az A38 hajón. És én is nagyon izgatott vagyok, de főleg azért, mert az új lemez dalait Budapesten először ezen a három estén fogjuk játszani.