Oldal kiválasztása

Mindenki kedvenc és egyetlen art-fart pop zenekara, a Ricsárdgír  április 17-én az A38 Hajó Koncerttermét trash-fancy cirkusszá varázsolja. A frontemberrel, Mártondanival beszélgettünk decemberben debütált harmadik albumuk, a Rise of the Koala dalairól, tervekről és figyelemzavarról.

A Rise of the Koala kifejezetten táncos lemez, bulialbum, annyira, hogy a nyitószám lett az idei Fishing On Orfű himnusza. Hogyan kezdtetek neki a felkérés teljesítésének? Mennyiben volt más a munka, mintha szimplán az albumra írtatok volna egy dalt?
Azzal kezdtük, hogy győzködtük egymást, hogy félretárcsázott a Fishing, és valami sokkal jobb zenekart akartak erre felkérni, de véletlen minket kerestek meg. Annyiban volt csak más a munka, hogy egy sokkal poposabb dalt akartunk csinálni, mint amiket szoktunk, mind zenében, mind szövegben. Mi nehezen írunk dalt, mert mindannyian súlyos figyelemhiányosak vagyunk, ADHD a neve, belekezdünk valamibe, és már teljesen máson jár az agyunk, de lehet nincs is ilyen bajunk, csak hamar megunjuk magunkat. A jópofa ebben az, hogy a dal egyébként már egy éve megvolt, a szöveg pedig két éve csücsült a fiókomban, az ablak alatti íróasztalomban, az éplevelű gímpáfrányom mellett. Az akváriumtól jobbra, amiben egy műanyag zebradánió úszkál. Ennek a halnak amúgy vannak albínó, fátyolfarkú és hosszú úszójú fajtái, nagyon békés, kedves állat. Nekem ugye csak műanyag van, de azt mondják, békés és kedves.

A harmadik lemez sztárja már nem Ördögnóra vagy Palvinbarbi, hanem SzintisLaci. Nemcsak a Budapest TV-t idéző klip miatt, hanem mert elmondásotok szerint nem is Laciról, hanem a gíres közösségről szól. Hogyan született ez a szám?
Igen, ez a dal nekünk elsősorban tényleg a gíres közösségről, a koncertünkre járó csodálatos emberekről szól, ez a dal bukott ki belőlünk, mikor szerettünk volna köszönetet mondani nekik. A közönség egyébként már 4-5 éve skandálja koncerteken a SzintisLacit. Egyszer tavaly a Bánkitón kitaláltam, hogy egy ilyen dal is rajta lesz a lemezen, be is mondtam a mikrofonba, mindenki nagyon örült. Remélem a Tesco, Baumax és Cora nevek után lehet majd anyakönyveztetni a SzintisLacit is.

A SzintisLacihoz szóló óda azzal zárul, hogy a Ricsárdgír már nem zene. Akkor micsoda?
Na ezt egy fontos és jó kérdésnek tartom.

Keverednek az angol és a magyar szövegek az albumon. Mitől függ, hogy milyen nyelven énekeltek?
Flórának nagyon jól állnak az angol nyelvű dalok, a Ricsárdgírben és a Blue Tips-ben amit csinál, az egyértelműen világszínvonalú. A Blue Tips-re érdemes rákeresni, mert izgalmas világot teremtenek, és boldogan lehet benne elveszni. Tehát attól függ, milyen hosszú szövegrészt írok Flórának. Ha hosszabb, akkor lehet, hogy angol nyelvű lesz. Ha még hosszabb, akkor német.

Diszkózene, mulatós, rap, country, punk – a stíluspaletta is igen széles. Akár egy számon belül is váltotok, ilyen például a Temetés. Kihez íródott ez a dal?
A Temetés egy szerelmes szám, éppen ezért bárki, aki valamilyen érzelmi krízist él meg a párja mellett, boldogan énekelheti a Temetés sorait. Sírni nem ciki, mindig ezt mondom. Én sajnos csak nagyon ritkán tudok sírni, mert akkor elájulok. A kötőhártyám kehelysejtjeivel van bajom.

A Bulikrumpliban aktuálpolitikai sorok is elhangzanak – érkezett emiatt bármiféle támadás?
Nem, de szerintem nagyon kevesen hallgatták meg ezt a dalt, mert hosszú az intrója. A Mindenki boldog miatt számítottunk régebben arra, hogy megdorgál a hatalom, de nem tapasztaltunk semmit. A TV-be nem hívnak már azóta, a Mindenki boldog előtt voltunk kétszer, de akkor még csak a Palvinbarbiról kérdeztek. Egyszer kijött egy stáb felvenni hogyan karácsonyozunk. Szerintem nagyon érdekes műsor lett, sajnos nem megtekinthető már. Ha valakinek megvan, kérem küldje el: ricsardgirzenekar@gmail.com.

A dalok mellett a lemezborító is extra, hogyan kapcsolódik a vizuál a számokhoz?
Edina, a zenekar arculatfelelőse és plakátkészítője festette a borítónkat. Több oldalunkat is meg akartuk mutatni a lemezen, ezért azt a címet szántuk neki, hogy Rise of The Koala 3D, de sajnos mégsem tetszett nekünk. A borító viszont már 3D-s volt. Vörös és cián lencsék nélkül nem is lehet elolvasni a dalszövegeket, a belső füzetben. Ez szerintem jópofa. Ingyen adunk hozzá papír 3D szemüveget egyébként pont ezért. Edinában az a jó, hogy bármire képes.

Többször beszéltetek már Ricsárdgír filmről, ehhez állítólag létezik is már egy 90 oldalas forgatókönyv. Hogy halad a projekt?
Igazából már stábunk is lenne, szerintem, ha lenne pénzünk, hamar el tudnánk kezdeni forgatni. Most jön a kellemetlen része, amikor pénzt próbálunk szerezni. Februárban akartunk producert keresni, de ez már márciusra tolódik. A magyar eurolottó nyertes, ha ezt olvassa: nincs kedve esetleg kipróbálni milyen vidám dolog olyan filmet csinálni, amit nem fognak sokan megnézni? Ha ezt olvassa, kérem vegye fel a kapcsolatot velünk, hogy leforgathassuk a filmünket. Köszönöm szépen!