Oldal kiválasztása

A március 15-ei kitüntetettek között az A38 Hajó egyik alapító-munkatársa is szerepelt: drMáriás festőművész Munkácsy Mihály-díjat vehetett át, a méltatás szerint „A magyar kortárs képzőművészet megújításáért”. Kitüntetése a Hajó számára is kitüntetés, egyben jó alkalom arra, hogy visszagondoljunk arra, hány szálon is fonódott össze a Hajó és drMáriás tevékenysége, amely idáig vezetett.

Bognár Attila, az A38 Hajó alapító-kapitánya még a messzi 1992-es évben figyelt fel drMáriás és Bada Dada munkásságára, s kezdett számukra lemezkészítési, fellépési és kiállítási lehetőségeket biztosítani az egykori A. E. Bizottság meghatározó tagjaival, feLugossy Lászlóval és Wahorn Andrással egyetemben.

Sikeres kiállításaik, lemez- és albumkiadványaik, valamint az irántuk tanúsított érdeklődés olyan bátorítást adott, hogy ezután együtt álmodtak meg egy saját galériát is, amely később a Horánszky utcai hatalmas polgári lakásban mára legendássá vált K. Petrys Galériaként valósult meg és működött. drMáriásnak is itt voltak évente kiállításai, s egyik legkorábbi és legjelentősebb politikusportréinak a bemutatása Válassz! címen. A galéria számos rokonlelkű művésznek rendezett kiállítást, melyeknek megnyitói igazi nagy és bensőséges események voltak komoly megnyitószövegekkel, performanszokkal, koncertekkel és rengeteg örömmel és izgalommal a magyar kortárs művészeti és underground szcéna legfontosabb művészeivel.

Amikor később, 2003-ban sikerült megnyitni az A38 Hajót, a hatalmas öröm mellett, hogy világszínvonalú koncerttermünk lett, azonnal jött a vágy, hogy legyen mellé, egy vele szervesen egybefüggő és azonos színvonalú kiállítótér is, ami 2010-ben meg is valósult: vízre bocsájtották, majd a Hajó oldalához csatlakoztatták a város legszebb panorámájú üvegfalas kiállítóhelyét.

drMáriás itt rendezett 2015-ös Kék Duna keringő című kiállítása volt a művész számára az első igazán nagy, áttörő siker, amelyet a kritikusan megfestett politikusok közül többen is meglátogattak, köztük volt többek között André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségét vezető diplomatája is.

2016-ban itt rendeztek Bada Dadának emlékkiállítást, melynek albumát Bognár Attila gyűjteményéből Szombathy Bálint írt és szerkesztett, s melynek kiállítását drMáriás rendezte és nyitotta meg.

Máriás festménysorozatainak évről-évre történő bemutatásai között mérföldkövet jelentett Fábry Sándorral közösen alkotott Etűdök rókafűrészre című albumuk bemutató-kiállítása 2018-ban, majd számos izgalmas kiállítás után a 2021-ben, az A38 Hajó Kiállítóhely utolsó kiállítása, ahol három egymást követő napon át tartott beszédekkel, zenével, találkozókkal egybekötött Művészeti konzultáció című albumának a bemutatója volt Karácsony Gergellyel, L. Simon Lászlóval, Rockenbauer Zoltánnal, Till Attilával és másokkal.

De annyi közös kiállítás, koncert, élmény volt még! A Bahia kiadóval számos vidéki városban összművészeti fesztivál, a My City sorozatban európai városokban rendezett bemutatkozás, s még hosszan sorolhatnánk. S mindezek a felszínen zajló, látható, hallható örömesemények mögött a mélyben a sok-sok közös munka.

Örülünk, hogy drMáriás színes, kreatív, komoly munkabírású egyénisége ma is gazdagítja az A38 Hajó életét, s reméljük, különösen így, az A38 Hajó 20. születésnapja táján, hogy még sokáig, akár még húsz évig lesz együtt azzal a csapattal, amelynek közkedvelt tagja!

Addig is még sok jó festményt, koncertet, izgalmat, élményt, kitartást és jó egészséget kívánunk a Mesternek!