Oldal kiválasztása

Kidal forgalmas utcáitól, egészen az ausztrál és az amerikai nemzetközi színpadokig fellépő Tamikrest egyszerre tiszteleg Tuareg öröksége és a kortárs rock műfajok előtt. A Szahara szívéből érkező “legnehezebb sivatagi rock” jelzővel illetett zenekar, június 2-án érkezik a Hajóra.

A Tamikrest a Mali sivatagjaiból származó, hipnotizáló zenei erőt képvisel. A zenekar neve a tamasheq nyelvben csomópontot, kapcsolatot, koalíciót jelent, ami utal a zenekar tagjainak különböző országokból (Mali, Niger, Algéria és Franciaország) származására. Tuareg identitásukat teljes mértékben vállalják, ése lázadás kifejezésére az Ishumar zenében fedezték fel eszköztárukat. A 2006-ban alakult zenei formáció a világzenei színtér kiemelkedő hangjaként tűnt fel, a hagyományos tuareg ritmusokat olyan modern hatásokkal megspékelve, mint a rock, a blues és a folk.

Zenei motívumkészletük tükrözi a nomád tuareg nép küzdelmeit és örömeit, akiknek a Szahara térségében politikai zavargásokkal, kitelepítésekkel és marginalizációval kellett szembenézniük. A gyakran tamashek nyelven énekelt dalszövegeiken keresztül a tuaregek száműzetéssel, identitással, valamint a békével és a szabadsággal kapcsolatos érzéseik kapnak megvilágítást.

Az énekes-gitáros Ousmane Ag Mossa vezette Tamikrest olyan hangzásvilágot teremt, mely egyszerre kísérteties és hipnotikus: zenéjüket bonyolult, Jimi Hendrixet és Led Zeppelint idéző gitárjáték, lüktető ritmusok és éteri dallamok jellemzik, amelyek a sivatag hatalmas, szélfútta tájaira repítik a hallgatót.

A 2010-es Adagh című debütáló albumuk óta a zenekar számos, a kritikusok által is elismert albumot adott ki, köztük a Toumastin, a Chatma, a Kidal és a legújabb Tamotai címűt. Minden egyes lemez a zenekar fejlődését és érését mutatja be, ahogy továbbra is új hangzásokkal kísérleteznek és feszegetik a műfajok határait.

A Tamikrest zenéje nemcsak a tuareg kultúra ünneplése, hanem egyben felhívás a szolidaritásra és a megértésre. Erőteljes előadásukkal és elgondolkodtató szövegeikkel a Tamasheq költészetet és kultúrát  szeretnék átélhetővé tenni a Szaharai-sivatagon kívüli világ lakói számára.