Oldal kiválasztása

A lo-fi, synthpop és kísérleti zene egyedi mixtúrájáról ismert amerikai zenész, énekes és dalszerző július 27-én a először tesz látogatást az A38-on.

John Maus tinédzserként kezdte zenei pályafutását, kezdetben punk rockkal kísérletezett, mielőtt az elektronikus zene felé fordult. Egyedi hangzása az avantgárd pop, post-punk, dreampop és chillwave műfajok ötvözete, bariton vokálokkal és filozófiai dalszövegekkel megspékelve. Zenéjét gyakran retró-futurisztikusnak nevezik a 80-as évek dobgépei és szintetizátor hangjai miatt, mégis személyesebb, mint amit a nosztalgikus újragondolás sugallna. Filmszerű dalaiban a feszesen felfűzött basszusok és atmoszférikus dallamok adják a tökéletes hátteret Maus rezonáló, visszhangokkal átitatott énekének.

Az előadó személyes akademikus karrierje ugyanolyan lenyűgöző, mint zenei pályája. Tudományos fokozatott szerzett filozófia terén az European Graduate School-ban, ami mély hatást gyakorolt munkájára is. Dalszövegeiben sokszor megjeleníti az egzisztencializmus alaptémáit, ezen belül az emberi léttel, társadalmi konstrukciókkal és a valóság természetével kapcsolatos, intellektuálisan is ösztönző gondolatokkal foglalkozik.

2011-ben Maus kiadta a széles körben dicsért We Must Become The Pitiless Censors Of Ourselves című albumát, amely villámcsapásként hatott karrierjére. A mára már kísérleti pop klasszikusként számon tartott lemez jelentős áttörést jelentett Maus számára, és korábbi munkáinak (2006-os Songs és 2007-es Love is Real albumok) újraértékeléséhez vezetett. A We Must Become the Pitiless Censors of Ourselves albumának nyersebb, minimalistább és változatosabb érzelmi hangulatával szemben, a 2017-es Screen Memories kidolgozottabb, sűrűbb, rétegzett moduláris szintetizátorokkal és sötétebb, introspektívabb tematikával. Az egy évvel később megjelent Addendum című albuma pedig egyfajta könnyedebb kiterjesztése a Screen Memoriesnak.

John Maust olyan zenei ikonok inspirálták, mint Syd Barrett, Kurt Cobain és Jim Morrison, valamint a barokk zene. Fellépései intenzív előadásmódjáról híresek, amelyeket kimeríthetetlen energia, karizmatikus hang és szenvedélyes mozdulatok jellemeznek. Akademikus műveltsége átszövi zenéjének minden dimenzióját, amit július 27-én a Hajó közönsége is átélhet.