Oldal kiválasztása

theoceandownunder.jpg

A kísérletező hangvételű, monumentális keményzenei hangzások szerelmeseinek aligha lehet ismeretlen a The Ocean neve, hiszen a kiadófőnökként is ismert Robin Staps zenekara már több ízben is bizonyított a fővárosi underground kisebb-nagyobb színterein. A május 1-jén az A38 Hajó fedélzetén koncertező zenekar friss lemezével, a Pelagiallal látogat három év után újra Budapestre a svéd Cult of Luna vendégeként, az április 29-én megjelenő hatodik nagylemezről pedig már a második dal vált meghallgathatóvá, amit a hajtás után mutatunk meg.

pelagial.jpgA svájci-német zenekar az eddigi kiadványaihoz hasonlóan most is koncepcióban gondolkodott, ám ennyire önmagából adódó témát még sosem választott. A legutóbbi két nagylemez, a párban hallgatandó Heliocentric és Anthropocentric (melyek hangzásban is épp annyira kiegészítik egymást, amennyire a másik ellentétét jelentik) példának okáért az emberiség történetét kísérte végig, de az azt megelőző Precambrian a Föld kortörténetét kísérte végig rétegről rétegre. A Pelagial a címéből adódóan is a világ óceánjainak mélységeit tárja fel a hallgató előtt, és a lemez egyre mélyebbre és mélyebbre kalauzolja mindazokat, akik részeseivé akarnak válni a The Ocean új albumának. Ennek köszönhetően az album végére érve egyre kevesebb a fény és a levegő is, a fojtogató légkört pedig az a 288 különálló hangsáv teremti meg, amiből Jens Bogren (Opeth, Katatonia, Witchcraft) kikeverhette a végső hangzást. A lemez egyaránt megjelenik instrumentálisan és énekkel is: ennek az az oka, hogy a banda frontembere, Loic Rossetti egészségügyi okok miatt távolmaradt az anyag megírásától, ám a felépülését követően egyöntetűen úgy érezték, hogy énektémákkal is igyekeznek új élményvilágot kölcsönözni a már befejezett daloknak.

A Pelagial a koncepciózus jellegen túl vizuális igényességben is követi az elődeit: a már-már legendás Seldon Hunt (Neurosis, Melvins, Isis) által készített bookletet Martin Kvamme (Mike Patton, Turbonegro) borítója fedi majd egy különleges, négyrétegű akrillborításban, amihez a lemezvásárló egy DVD-t is kap, melyen az A38-ra is elérő lemezbemutató turné exkluzív vetítésanyaga, a Converge-dzsel és a Nine Inch Nailsszel is együtt dolgozó Craig Murray filmje lesz látható. A  koncerten pedig – ami főképp az új lemez dalaira összpontosít majd – biztosan felcsendül majd az alább meghallgatható friss dal, a Bathyalpelagic III: Disequillibrated is, ami az alábbiakban vált meghallgathatóvá a Metal Blade Records jóvoltából: