Oldal kiválasztása

deathrattle_x.jpg

Akik nyitottak a kísérleti elektronikára, feltehetően már találkoztak a brit Death Rattle nevével, hiszen Helen Hamiltonék zenekara nagyon kis idő alatt találta meg az utat ahhoz, hogy kitörhessenek a brit undergroundból. Ehhez az erőteljes vizualitás, valamint a performance értékű táncok mellett nyilván magukra az erős dalokra is szükség volt, és abban sincs hiány: akik kíváncsiak Emika, a Depeche Mode, és Fever Ray metszéspontjára, azok május 8-án már teljes tagsággal, egy gitáros-billentyűssel kiegészülve tekinthetik meg az A38 Hajó tetőteraszán az európai fesztiválélet egyik feltörekvő arcát: mi pedig a hajtás után megmutatjuk, hogy ezt miért érdemes ennyire várni.

Death_Rattle_-_Fortress.jpg

A két éve még duóként megalakult zenekar már első videóiban is igyekezett olyan képet alkotni magáról, ami háttérbe szorítja magukat a tagokat: a hangsúly egy rejtélyes távolságtartásra helyeződik, ami tökéletesen passzol azokhoz a borongós dalokhoz, melyeket a banda eddig megjelentetett. A debütáló HE&I EP-hez két videót is készítettek Helenék, és a pozitív visszajelzések nem csupán Nagy-Britannián belül, hanem nemzetközi szinten is elérték a duót: ezt követően – na meg a rádióba való bejutás után, hiszen az XFM-től az Artrockerig mindenki játszani kezdte az EP dalait – érkezett felkérés a londoni divathét felől arra vonatkozóan, hogy a Death Rattle rukkoljon elő egy feldolgozással. Így született meg a The Chain, ami egy Fleetwood Mac dalt forgat ki teljesen önmagából, hála a morózus és tompa taktusoknak, Helen andalító orgánumának, na meg a háttérben fel-felsejlő szintiszőnyegeknek. A duó a tavalyi év folyamán lépett ki először országának határai közül, és tavaly ősszel is eljutott Budapestre, ám a mostani alkalom több okból is különleges lesz, hiszen a jelenlegi Európa-turné hivatott bemutatni a háromtagúvá vált banda friss EP-jét, a Fortresst, amiről az első kislemezes dal, a White Ropes nemcsak meghallgatható alább, hanem ingyen le is tölthető az alábbi linkről. Ugyanígy a Record Store Day alkalmából (amit itt igyekeztünk összefoglalni) megjelent ma egy száz darabra limitált válogatáslemez a bristoli Fear of Fiction gondozásában, amiben egy, még a tél végén megosztott friss Death Rattle dal, a The Blows hallható az első helyen – ez az összeállítás az alábbi linken streamelhető.

A zenekar vendége május 8-án a Lites & Cokes lesz, akik egy remek EP-vel (Then Withdraw Gravity), valamint egy módfelett igényes videoklippel rukkoltak elő még két évvel ezelőtt, aztán kissé elcsendesedtek: a mostani fellépésük hosszú idő után az első lesz, és ők is különleges programmal készülnek minden érdeklődő számára. Alább pedig egy videóválogatás keretein belül lehet meghallgatni a Death Rattle legfrissebb dalát, a Fleetwood Mac feldolgozás koncertfelvételét, valamint a HE&I-hoz készült három videoklipet.