Oldal kiválasztása

Hegyeshalmon túl, Burgenland tartományban található Nickelsdorf (magyar nevén Miklóshalma), mely immár 34. éve a hazai és az osztrák free jazz rajongók mekkájává vált. Amúgy szintén a Nickelsdorfhoz közel eső pannon síkságon szervezik 2005 óta a Nova Rock fesztivált is, melynek állandó visszatérő vendégei a metal szcéna legjobbjai a Metallicatól a Rammsteinig. A helység legfontosabb kulturális nevezetessége mégis a főutcán található Jazzgalerie, a különösebb extra enteriőrtől mentes étterem és annak tulajdonosa, a megszállott jazzfanatikus Hans Falb.

large.jpg

A Jazzgalerieben rendszeresen tartanak jazzkoncerteket, de a hazai jazzfanok mégis inkább a bécsi Porgy And Besst veszik célul, ha valami olyasmit szeretnének látni, ami nem jön keletebbre. Ezért a lényeg a júliusban esedékes Konfrontationen fesztivál, melynek másik kulcsszemélyisége és kurátora a már szintén helyi lakosnak számító svéd szaxofonos, Mats Gustafsson. A Jazzgalerie helyszínéhez közel lehet kempingezni, lemezeket vásárolni vagy családias hangulatban sörözgetni, de a legfontosabb itt mégis az élő jazz zene, melyből idén is bővelkedik a fesztivál. A 2013-as fesztivál fellépői között akad rengeteg ismerős név, illetve olyanok is, akik idén a IX. Újbuda Jazz fesztivál vendégei is lesznek. Ilyen lesz például a fiatal és szimpatikus hölgyekből verbuvált dán power free jazz kvintett, a Selvhenter. A free jazz talán legnagyobb tavalyi felfedezettjei nem csak a műfaj legfontosabb eseményein szerepelnek, de rock fesztiválokon is rendszeresen fellépnek. A két dob, szaxofon, pozán és hegedű felállású dán zenekar fő ereje nem a hangszerekből fakadó virtuozitás, vagy a bonyolult kompozíció, hanem a hangzás. Megszólalásuk leginkább a The Thing által is képviselt intenzív betondöngető soundhoz hasonlítható.

A Konfrontáció másik Újbudás fellépője a szász jazz két trombon-óriásainak egyike, a Bauer testvérek közül idősebbik Konrad „Conny” Bauer lesz. Nickelsdorfban szólóban láthatjuk, míg szeptemberben az A38 Hajóra az angol szaxofonos Trevor Watts társaságában érkezik. A MU Színházban is fellépő Isabelle Duthoit pedig a Jazzgalerieben férjével, a trombitás Franz Hautzingerrel duózik. A fesztiválon természetesen rengeteg más ismerős arc is fellép. Itt lesz a szaxofonos Marco Eneidi is, aki nemrég Pándi Balázzsal zúzta szét a Hajó gyomrát, vagy ott lesznek a tavalyi Újbuda fellépői is, a legendás Alexander von Schlippenbach és triója. Állandóan visszatérő zenészként a fesztivál kihagyhatatlan vendégei a chicagói free jazz guru Ken Vandermark, a brit szaxofonos legenda Evan Parker, vagy a dobos Hamid Drake, aki már annyit játszik világszerte, hogy szerintem ide már biztosan a klónja érkezik. És hát természetesen a fesztivál csúcspontja a vasárnapi Fire! Orchestra fellépése lesz. A Mats Gustafsson által vezetett formáció trióból álló magja már járt nálunk az A38 Hajón, de ez most egy más történet. A John Zorn féle Electric Masada, vagy a Brötzmann vezette Chicago Tentet hagyományait követve egy többnyire skandináv zenészekből összeállított big bandről van szó. A koncertfelvételből készült, idén megjelent Exit! сímű lemezükön a stílusok sokasága keveredik a Fire-re jellemző elemi káosszal, jazzes groove-okkal és néhol krautrockos beütésekkel. Az énekesnők között pedig ott lesz a Wildbirds and Peacedrumsból is ismert, most pedig Mariam and The Believers néven előadó fantasztikus iráni svéd énekesnő, Mariam Wallentin.

A nickelsdorfi jazzfesztivál részletes programjával itt lehet megismerkedni, míg a IX. Újbuda jazz fesztivál teljes line upjával pedig hamarosan az A38 Hajó honlapján lehet informálódni.