Oldal kiválasztása

Ahogy évről-évre megszokható volt, az A38 Színpadon fellépő friss és menő előadók idén is erős alternatívát nyújtnak a Sziget Nagyszínpadának nappalra, estére valamint a Party Arénának éjszakára. Az A38 Színpad műsorából bloggereink ajánlják a kedvenceiket a hajtás után.

sziget.png

Augusztus 7., szerda

Bat For Lashes (UK)

Az angol és pakisztáni felmenőkkel bíró, a zenelés mellett képzőművészetekkel is foglalkozó Natasha Khan eddigi három lemezével bizonyította, hogy helye van napjaink legizgalmasabb énekesnői között. A Kate Bush-hoz is hasonlított, multiistrumentalista Khan a szintipop és a könnyed, álmodozó pszichedelika fele nyitó popdalaival méltó ráadása lehet Nick Cave koncertjének szerda éjjelre.

Totally Enormous Extinct Dinosaurs (UK)

A furanevű T.E.E.D., azaz Orlando Higginbottom tavaly adta ki első nagylemezét, ami egészen a második helyig mászott fel a brit tánczenei listán. Orlando zenéjében a tinglitangli diszkó és bulizós electro keveredik egy jó nagy adag indie hatással, ami rettentően cool és slágeres tud lenni. Élőben pedig nem csak zeneileg, hanem vizuálisan is különleges élmény a különc zenész fellépése.

Augusztus 8., csütörtök

Bad Religion (USA)

A Magyarországon már többször fellépő amerikai punk rock legenda koncertjének legyinteni is lehetne akár, viszont 2013-as True North nem csak hogy a zenekar első lemeze, ami a Billboard top 20-ába bekerült, de a kritikusok szerint se volt 20 éve ennyire jó lemezük. Úgy tűnik, a zenekar tényleg nem akar már mást, mint amihez a legjobban ért: 2-3 perces szélsebes punkdalokat írni, epikus, együtténeklős óh-ós refrénekkel. 

Wax Tailor (F)

A csütörtöki nap másik ajánlott fellépője már több mint egy évtizede jelen van a francia hip-hop szcénában. Wax Tailor már többször járt Magyarországon, legutóbb februárban adott egy elég jó koncertet az A38 hajón. Védjegye az elegancia és a kissé melankolikus hangulat, ami nem az a cipőbámulós búskomorság, hanem sokkal inkább a merengő álmodozás. 

Augusztus 9., péntek

Woodkid (F)

A rendezőként Rihannának, Lana Del Raynek és Kate Perrynek forgatott klipjeivel ismertté váló Yoann Lemoine idén jelentette meg első nagylemezét a Woodkid művésznév alatt. A Golden Age a barokkos neofolk zenéket keresztezi finom, kísérleti elektronikával. A lemez nagyívű, mégis bensőséges dalai valamint Lemoine videoklipes kötődése egyszerre ígérnek felejthetetlen zenei és vizuális élményt.

Marcel Dettmann (D)

Péntek éjjelre jobb program nem is lehetne egy kis technónál. Marcel Dettmann a berlini Berghain klub rezidens dj-je, leginkább minimalista, helyenként zajos és nyomasztó zenéket ír, de mostanában sokkal könnyedebb anyagai is jelentek meg, például az idei Linux/Ellipse kislemez a 50Weaponsnél. A producer már javában dolgozik a második albumán, mely szeptemberben fog megjelenni a legendás Ostgut Ton kiadónál, reméljük a Szigeten néhány új száma is előkerül majd.

Augusztus 10., szombat

Emilíana Torrini (ISL)

Az olasz-izlandi Emilíana Torrini már a kilencvenes évek közepe óta jelentet meg lemezeket, de csak az előző évtized végén a Me And Armani-lemezről való Jungle Drum című dalával szerzett igazi nemzetközi ismertséget. Az alig két és fél perces szám, a honfitárs, Björk Sugarcubes nevű zenekarának legjobb, felhőtlenebb pillanatait idézte. Ennek a folytatása érkezik majd ősszel. A szigetes koncert érdekessége, hogy a turné előtt csak a Szigeten lép fel az énekesnő.

Gesaffelstein (F)

A francia Mike Levy az utóbbi időben már a felkapottabb elektronikus zenészek közé tartozik. Egyik legnagyobb sikere, hogy az év vagy talán az elmúlt évek egyik legmegosztóbb hip-hop lemezén, Kanye West Yeezusán két számban is munkálkodott (Black Skinhead, Send It Up). Nem csak az amerikai rapper albumára, hanem saját zenéire a sötét atmoszférájú, indusztriális beütésű, energikus techno-electro jellemző, amiből dj szettjeibe is jut bőven.

Augusztus 11., vasárnap

Tame Impala (AUS)

És akkor, ahogy a nagyszínpadon biztos, hogy nem lesz nagyobb buli, mint David Guetta zárásán, úgy az A38 Színpadon is az utolsó napra maradt a talán legnagyobb, de mindenképpen legfontosabb név. A Tame Impalának több mértékadó szaklap által is az év lemezének választott Lonerismje egyszerre egy időtlen lemez, egy instant klasszikus, valamint hitvallás az iránt, hogy még mindig lehet izgalmas dolgokat csinálni gitárral is. Ken Parker egészen a hatvanas évek pszichedeliájáig vezette vissza zenekarán, hogy onnan elindulva, a modern stúdiótechnikákon át, vala olyat alkosson, amiben kéz a kézben jár a nosztalgia és a jövő. Poptörténelem.

Katy B (UK)

A még mindig nagyon fiatal londoni lány 2010-ben tört be a köztudatba Katy On A Mission című számával, de már előtte is a helyi dubstep és uk funky közeg közkedvelt énekesnője volt. Szólókarrierjét igazi veteránok egyengették, például Geenius, DJ Zinc és Benga, ennek hatására a bulizós housetól kezdve a fülledt funky-n át a klasszikus dubstepig mindenbe belenyúlt, ami a brit bass music vonalhoz köthető. A kezdeti, kedves szomszédlány szerepet egyre inkább elhagyva mára már igazi, feltörekvő popdíva lett, aki tömegeket mozgat meg a legmenőbb fesztiválokon.

összeállították: Lang Ádám és Árvai Dániel