Oldal kiválasztása

PJ Harvey új kislemezével a guantanamo-i börtönben 11 éve tárgyalás és ítélet nélkül fogvatartott Shaker Aamert szabadonengedéséért protestál.

pjharvey-coat2.jpg

Az angol énekesnő előző albumával, a Let England Shake-kel az angol történelem felé fordult, és készített el egy olyan anyagot, ami háború-ellenességével implicite reflektált hazája távolkeleti szerepvállalására. Új dala, az Shaker Aamer is ezt, a nála új, a szociálisan érzékeny vonalat viszi tovább, kicsit avittas, lo-fi soundjával pedig egyaránt kötődik az előző lemez rezignált hangulatához, de megidézi a protest-dalok hagyományát is.

2001-ben kaptál el terrorizmus vádjával, azóta Bush és Obama is tisztázta, mégse került sor a tárgyalásra. A spekulációk szerint a fogva tartása most már inkább csak azért húzódik, hogy bizonyos kellemetlen információk, tévedések ne kerüljenek napvilágra. Aamer túl van több éhségsztrájkon, egyiken testsúlyának 40%-át vesztette el, az angol diplomácia folyamatosan dolgozik a szabadon engedésén. Londonban élő, brit felesége, és négy gyermeke várja haza.

szerz.: Lang Ádám