Oldal kiválasztása

ipousset_bonyking_amatorski_03.jpg

Valami van mostanában a belga levegőben. A dEUS, a Hooverphonic és a 2 many DJs hazájában most egy teljesen új, zenére éhes, kreatív nemzedék van kialakulóban. A 2000es évek közepe óta a belgák csak úgy öntik magukból a jobbnál jobb zenekarokat, legyen az garage rock (Black Box Revelation), indie pop (Balthazar), vagy éppen egy post-rock duó (Madensuyu). Idén ősszel egy izmos flammand-vallon zenei desszant foglalja el az A38 Hajót. Első körben a modern reggae koronázatlan hercegnője, Selah Sue látogatott el immár másodszor Budapestre. Jövő héten a belga jazz legnagyobbjai, az Ipecac records és személyesen Mike Patton által patronált, a dEUS első lemezén is producerkedő Flat Earth Society big bandje zúdítja a Hajóra rezes kürtjeit. Október 2-án pedig a lo-fi dream pop elektronikában utazó csodálatos Amatorski érkezik. A legpatinásabb belga kiadó, a Crammed Discs épp ma adta ki a zenekar „tbc” című lemezének remix változatát, melyről a blogunkon meghallgatható a 22 Februar c. szám a Marble Sounds átgondolásában:

A zenekar szláv beütésű elnevezése a zseniális Kieslowski-film, „Az amatőr” lengyel címéből ered. Az Amatorski alig három éve jelentette meg első EP-jét, amivel szinte azonnali és meglepetésszerű sikert aratott. Az akkori lo-fi hullám tetőpontján a zenekar melankolikus, csilingelő, szándékoltan minimalista szobazene-számaival tökéletesen illeszkedett a trendbe, és szólalt meg egyedi hangon. Nagyon finom, nagyon személyes és nagyon meghitt: ez az Amatorski varázsa és bája. Mindez elsősorban az énekesnőnek, Inne Eysermansnak köszönhető, akinek törékeny, sebezhető személyisége a színpadon – és a felvételeken is – különleges élménnyé varázsolja az Amatorski produkcióját.

Az Amatorski a Come Home című mélyen személyes dallal lett nagyon népszerű (a szám Inne nagyszüleinek második világháború alatti levelezését dolgozza fel), olyannyira, hogy a zenekar szinte az összes fontos belga zenei elismerést bezsebelte, és idén tavasszal megjelent első, biztos folytatást ígérő TBC (azaz To Be Continued…, Folytatása következik) című nagylemeze. Finom, gyermekjátékokra, zenedobozokra emlékeztető, csilingelő hangzás, Eysermans megbabonázó hangja, egyszerűnek tűnő, de mégis magukkal ragadó, sokrétegű lo-fi popdalok – nem véletlen, hogy a keverést az a Darren Allison végezte, aki a hasonló hangvételű, finom kamarapopban utazó Belle & Sebastiannel vagy az Efterklanggal is együtt dolgozott.

Magával ragadó melankólia, mély személyesség, finom, törékeny hangulatok – ez várható a friss belga közönségkedvenc, az Amatorski első magyarországi fellépésén.

Október 2., szerda, Amatorski, mïus, Lynd

Jegyvásárlás: http://www.a38.hu/hu/program/amatorski-be-marge-hu-lynd-hu

Facebook event: https://www.facebook.com/events/724392560920169/