Oldal kiválasztása

A38 Hajó a TV-ben: Jász András Kultúrfunk, Ibro & Sanke Percussion Group, 0 A Guča Partyzans Brass Band és a Vujanović nővérek, Koffin Kats, Boggie, Tosca

2013. 09. 30.

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között a Jász András Kultúrfunk, az Ibro & Sanke Percussion Group, A Guča Partyzans Brass Band és a Vujanović nővérek, a Koffin Kats, a Boogie és a Tosca. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

Electronic-Beats-Tosca-Markus-Rössle-940x626.jpg

Október 1., kedd, 00.10 (DUNA TV), Jász András Kultúrfunk

Szaxofonos jazz-funk saját szerzeményekkel a dallamok jegyében. Jász András 2007-ben diplomázott a Liszt Ferenc Egyetem jazz tanszékén, játékában a funkos hard-bopos hatás érezhető. 2007-ben részt vett Jackie Orszaczky utolsó hazai koncertjein, illetve fellépett Billie Cobham-mel Budapesten. Jelenleg olyan zenekarokban szaxofonozik, mint a Ghymes együttes vagy a Kéknyúl Hammond Band. A Kultúrfunk zenekar 2011-ben alakult hosszas tervezgetés után Sebestyén Áron zongoristával és Szabó Tamás dobossal. Első lemezük igazi örömzenélés és kalandozás a blues és jazz határán, amit ezen a koncerten mutattak be.

Október 2., szerda, 23. 45 (DUNA TV), Ibro & Sanke Percussion Group

A különleges hangzású, nyugat-afrikai zenei hagyományokat felelevenítő Sanke Percussion Group vezetője, Cheikh Ibrahima Fall (Ibro) a guineai Bokéban született, ahol kisgyerekkorától tanult játszani a helyi hagyományos ütőhangszereken, mindenekelőtt dzsembén. Tízéves korától már szólistaként játszott, később tradicionális táncot tanult, később a legnevesebb szenegáli együttes a Bougarabou szólistája lett. Nagyon fiatalon, 19 évesen váltotta valóra nagy álmát, és alapította meg saját zenekarát. A Djakarlo (azaz Szemtől Szemben) Guinea tradicionális történeteit eleveníti meg ütőhangszerekkel, tánccal és sokszor humoros játékkal. A tehetséges zenész és táncos a nyugat-afrikai kultúra professzionális képviselőjeként 2011 óta Magyarországon él és tanít.

Október 3., csütörök, 01.25 (DUNA TV) A Guča Partyzans Brass Band és a Vujanović nővérek

A Guča Partyzans Brass Band-et sokak számára talán a legegyszerűbb úgy leírni, mint a neves Boban Markovic Orkestar megfelelőjét, amely a délszláv régió alapvetően cigányzenéjének adja elő egy különös, karneváli hangulatú, vigadós változatát. Különlegessége pedig nem kevesebb, mint hogy ezek a tüzes rezesek Magyarország első balkáni zenét játszó rézfúvós zenekara. Vendégeik Tara és Lana Vujanovic, akik gyermekkoruk óta énekelnek szerb és macedón népdalokat két szólamban. A belgrádi származású lányok fiatal koruk ellenére számtalan dalversenyen vettek már részt, döntősek lettek a szerbiai „Imam Talenat” tehetségkutató versenyén.

Október 4., péntek, 01.35 (DUNA TV), Koffin Kats

A pörgős twist-zenéből építkező detroiti Koffin Kats budapesti koncertje nagy élmény volt. Egyesek azt mondták utána, ha Elvis Presley-ről teret neveztek el, akkor ők hamarosan akár szobrot kapnak Budapesten. A Koffin Kats az egyik leghitelesebb zenekar, mely tagjainak igazán a vérében van a zenélés, illetve a szórakoztatás. Klasszikus trió felállásukban (bőgő-gitár-dob) mozgatnak meg mindenkit a rock’n’roll-psychobilly-punkrock keresztmetszetében, s valóban sallangok nélkül a legjobbat kapjuk tőlük mindhárom világból. Budapestet mindig külön várják az európai turnéikon belül is, így nem csoda, hogy ezúttal is felejthetetlen show-val debütáltak az A38 nagyszínpadán.

Október 5., szombat, 00.50 (DUNA TV), Boogie

Csemer Boglárka, Boggie már több mint két éve kápráztatja el közönségét. Boglárka zenekarával egy olyan zenei világot képvisel és mutat meg, mely ritka a magyar előadók körében. A zenekar könnyedén mozog mind a jazz, mind a pop világában, de legfőképp annak határmezsgyéjén. Olyan dalokat alkotott, melyeket napok múlva is magunkban dúdolunk még, tartalmában, zeneileg pedig nagyfokú igényességet képvisel. Boglárka a maga kisugárzásával, franciás bájával, csengő hangjával egy érzelmekkel, gondolatokkal teli világba kalauzol bennünket. Boglárka karrierjét eddig több fordulópont is meghatározta: együttműködése Sebestyén Áron zongoristával a Csillag születik című tehetségkutató műsorban, az első saját szerzemények megszületése, a Jazzy Dalverseny Magyar Jazz Szövetségének különdíja, a Francia Intézet meghívása az Országos Sanzonverseny zsűrijébe. A koncerten Boggie első szólólemezét mutatta be.

Október 6., vasárnap, 01.35 (DUNA TV), Tosca

Az idén februárban hetedik nagylemezét megjelentető Tosca immár közel húsz éves karrierje szorosan összeforrt Richard Dorfmeister és a bécsi-osztrák elektronikus zene történetével. Bár Dorfmeister elsősorban Peter Kruderrel közös remixeiről, és a 90-es évek alapvető downtempo albumának tartott K&D Sessionsről híresült el, valójában a Tosca gyökerei korábbra nyúlnak vissza. Dorfmeister még a gimnáziumban találkozott Huberrel, és együtt ügyködtek a Dehli9 nevű formációban. Aztán útjaik – legalábbis időlegesen – szétváltak, Dorfmeister szép lassan felépítette jellegzetes remix-stílusát, Huber pedig a bécsi kísérleti színtérben merült el. Aztán újra találkozva a bécsi downtempo elektronika emblematikus formációját hozták létre, egyik lemezük címében megemlékezve az egykori „garázszenekarról” is. Finom, lassan építkező, álomszerű, atmoszferikus, amibentes számaik, a nagyszerű vendégénekesek és rapperek, Dorfmeister és a producertárs Huber professzionális stúdiómágiája, az összetéveszthetetlen hangzás hatalmas népszerűséget hozott a Toscának. Nem véletlen, hogy lemezeit a műfaj két legfontosabb kiadójánál, a !K7-nél, és a G-Stone-nál adta ki.