Oldal kiválasztása

A legenda visszatér: a kétezres évek meghatározó instrumentális hiphop-formációjáról, azaz a manchesteri Fingathingről az elmúlt években nem sokat hallottunk, aminek legfőbb oka, hogy a csapat bőgőse azaz Sneaky családot alapított és Berlinbe költözött… ám tavaly ősszel ismét elkezdett dolgozni DJ Parkerrel az új anyagokon, idén nyáron pedig már néhány nyári fesztiválon is felléptek. Jó néhány év után ismét Budapestre látogatnak – ezúttal nem akármilyen körítéssel -, a műfaj hazai kiválóságai mellett Jon Kennedy is tiszteletét teszi december 6-án az A38 Hajón.

Fingathing_photo_2013.jpg

DJ Peter Parker (polgári nevén Daniel Baxter) és a nagybőgős Sneaky (Simon Houghton) rendhagyó duója 2000-ben alakult. Peterre a Grand Central Kiadó feje, Mark Rae figyelt fel, aki akkorra már a Cutting Crew-val és a DMC világbajnok DJ Noize-zal dolgozott. Sneaky klasszikuszenei tanulmányokat folytatott, és sikerei nyomán kérte a Ninja Tune-os Mr. Scruff, hogy működjön közre Keep It Unreal című albumán. A fürge ujjú basszistának híre ment a londoni zenei életben, és egyre többfelé hívták játszani – így dolgozott együtt például a Metalheadzes Lemon D-vel is. Első saját alapítású formációját végül a Grand Central zászlaja alatt hozta létre Pete Parkerrel – ez lett a Fingathing. Hamar világszerte keresett előadókká váltak, az első lemezeik megjelenését követően élő fellépéseikről mindenhol szuperlatívuszokban számolnak be. A világ egyik legnépszerűbb lemezjátszómágusa, DJ Shadow is őket kérte fel előzenekarnak 2002-es világ körüli, albumbemutató turnéjára. Az elmúlt években nem sokat hallhattunk a Fingathing háza tájáról, ennek legfőbb oka, hogy Sneaky Berlinbe költözött és családot alapított, ám 2013-ban az apai örömök után ismét visszatér a legenda. A nyár folyamán már felléptek néhány fesztiválon is. A két villámkezű zenész köztudottan megszállott képregényrajongó, így grafikus barátjuk, Chris Drury is elkíséri őket ezúttal Budapestre, hogy biztosítsa a zene mellé járó vizuális élményt.

Ez alkalommal a műfaj hazai megfelelői közül a nemzetközi színtéren is bizonyított DJ Bootsie nyitja a műsort. Itthon az 1996-os DMC bajnokság első helyezettjeként, illetve Az Árral Szemben nevű formációjával robbant be a köztudatba. Azóta találkozhattunk vele Yonderboi és Zagar lemezein – utóbbi zenekarnak mai napig tagja – , de saját lemezeiről a CSI sorozatban, vagy éppen a tavaly augusztus 20-i tűzijáték nyitányán is hallhattuk szerzeményeit. Az utóbbi években zenekarával a Bootsie Quartettel sorra lépett fel a legrangosabb hazai fesztiválokon, illetve a már tizenkét főre duzzasztott zenekarral, mellyel fellépett a Művészetek Palotájában, ezúttal egy személyben áll színpadra, hogy megmutassa a közönség számára manapság talán legkevésbé ismert oldalát.

Hazai fronton a turntablist műfaj másik két megszállottja, azaz Győremix és DJ Direct egy speciális élő scratch-műsorral fejeli meg a Fingathing szettjét. A hazai hiphop megkerülhetetlen alakjai legfrissebb produkciójukat mutatják be ezen az estén. A HUNaBEAT név alatt debütáló projekt négy darab bakelitlemez-játszóval, és kizárólag hazai bakelitlemezekkel operálva köti össze a két szigetországi vendég műsorát: a félórás szett után a már szinte hazalátogató Jon Kennedy követi őket a pult mögött.

Jon védjegyszerűvé vált hangzásra és a virtuóz szempler használatra a rendkívül jó nevű Tru Thoughts Kiadó harapott rá a kétezres évek derekán, majd két sorlemeze jelent meg a Grand Central kiadónál, időközben Anglia egyik legfoglalkoztatottabb lemezlovasává nőtte ki magát. Legutóbb tavaly tavasszal járt az A38 Hajón, ami olyannyira jól sikerült, hogy budapesti tartózkodása végül négy napig tartó őrületbe torkollott. Legfrissebb 14” anyaga az amerikai Organik gondozásában jelent meg tavasszal, ezzel párhuzamban szinte folyamatosan turnézik: megjárta Franciaországot, Japánt, Indiát, Egyiptomot, Dubait, idén decemberben pedig az Egyesült Államok beli és kanadai turnéja előtt egyenesen hazánkba látogat szettjével. Mr. Kennedy táncos és eklektikus jazz-funk-hip-hop-downtempo szettjét tovább ívelve a Mana Mana brigád oszlopos tagja, azaz Dj Suefo gondoskodik a levezetésről.

Facebook-esemény itt.