Oldal kiválasztása

Timbuktu-770x434.jpg

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Timbuktu, Rupa And The April Fishes, Paddy And The Rats, Flat Earth Society, Ozric Tentacles, Mangod és a Trottel Stereodream Experience. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

December 2., hétfő, 00.35 (Duna TV) Ozric Tentacles

A brit Ozric Tentacles, avagy röviden Ozrics zenéjét próbálták már leírni pszichedelikusként, űrrockként, trance-ként, de egyvalami biztos: ez a 80-as évek óta létező klasszikus együttes nehezen sorolható be kategóriákba. Az élő hangszerek mellett ezernyi effektet, gépi ritmust használó Ozrics psytrance- vagy technóelemeket éppúgy beépít muzsikájába, mint fúziós vagy ambient-motívumokat. Nehéz elhinni, hogy ez az úttörő együttes immár több mint negyedszázada ontja a lemezeket és tartja elsöprő erejű koncertjeit. A rengeteg tagcserén átesett zenekar mára valóságos „családi vállalkozássá” vált, de ez mit sem von le az áhítatos, kultusz-szerű tiszteletből, ami az Ozrics-t körülöleli. Skatulyákba nem szorítható, áradó muzsika, féktelen szabadság, és műfajteremtő eredetiség: mindez együtt az Ozric Tentacles.

December 3., kedd, 23.40 (Duna TV), Trottel Stereodream Experience

            Rupaszov Tamás közel harminc éve működő és világot járó, az utóbbi időkben Trottel Stereodream Experience néven futó kísérletező együttese mára szakított a gyökereit jellemző, hajdani punkkal, és a zenekar újabb anyagaiból már folkos-elektronikus pszichedélia örvénylik elő. Meditatív, erőteljes, sodró, misztikus, „elszállós” zenéjükben a monotonitás nem válik unalmassá, de a kísérletező, keresgélő hangzások sem idegenek Rupaszov Tamástól és zenésztársaitól. Zenéjük a pszichedelikus stílus hőskorát és legnagyobbjait idézi atmoszférájában.

December 4., szerda, 00.20  (Duna TV), Flat Earth Society

                       A világhírű belga dszessz-zenekar az egyik legkülönösebb zenei formáció a kontinensen. Nem véletlen, hisz alapítója Toots Thielemans építészmérnök, aki egyszerre klarinétművész, szaxofonművész, billentyűs hangszereken játszó zeneszerző és producer is. A FES zenéjében a számos előre megírt zenekari rész mellett hatalmas tér jut az improvizációra is, azonban zenéjük 95% hazai előállítású. Számos kortárs zeneszerző alkotásait használják ihletként és inspirációként, befogadják, beépítik, integrálják művészetükbe, ami a legkülönbözőbb zenei hangulatokkal gazdagítja a FES repertoárját és alkotói univerzumát. A FES nem fél az olyan más művészeti területekkel való találkozástól és a velük való összesimulástól, amilyen a színház és a film, emellett képes a legkülönbözőbb összetételű közönség lenyűgözésére, a kifinomult dzsessz-hallgatóktól a vad rockzene-kedvelő fiatalokig, mert bárhol és bármilyen közegben élvezi betöltött szerepét, vagyis minden színpadon otthonosan mozog.

December 5., csütörtök, 01.25 (Duna TV), Mangod

„A Mangod az egyik legígéretesebb, egyúttal az utóbbi idők egyik legsikeresebb magyar zenekara a honi rock- és metálszcénán. Története 2005-ben kezdődött, amikor hárman az akkor feloszlott patinás Cadaveres de Tortugas-ból, név szerint Perso (ének, basszus), Kecskés Péter (gitár, vokál) és Viniczai Szabolcs (dob), kiegészülve Bacsa Gáborral (gitár, vokál) a Cyborn-ból, úgy döntöttek, egybegyúrják a felszabadult energiáikat. A megalakulásukat követően sokat játszottak itthon és a szomszédos országok klubjaiban, megnyerték a Viva és a Jim Beam közös versenyét, szerepeltek több válogatáslemezen, s 2007-ben jelent meg debütáló lemezük, a Near Life Experience 11 sötét hangulatú, intenzív, fogós modern rock dallal. 2011 őszén változások történtek a banda életében, az énekes egy ígéretes torokkal rendelkező fiatal titán Hunyadi Zoltán lett. A tagcserék miatt a csapat érzékeltetni akarta, hogy ez már egy új felállás, ezért a névből elhagyták az Inc kiegészítést, s 2012 őszén egy 4 számos kitűnő EP- vel jelentkeztek, hogy azután igazi fesztivál-kedvenccé nőjék ki magukat.”

December 6., péntek, 01.25 (Duna TV), Rupa And The April Fishes

A női Manu Chao” – ha kicsit zsurnál-ízűen ezt mondanánk a Rupa & The April Fishes énekesnő-dalszerzőjéről, Rupa Maryáról, nem is járnánk messze a valóságtól. Ska, reggae, punk, latin és keleti hatások kavarognak az együttes élettel teli, többnyelvű és multikulturális muzsikájában, amibe ugyanakkor belefér a társadalmi elkötelezettség és markáns véleménynyilvánítás is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a zenekar első nagylemezének címe: eXtraOrdinary rendition, azaz „különleges kiadatás”, ami az USA-ba szállított terroristagyanús személyekkel szembeni eljárás hivatalos elnevezése.

December 7., szombat, 00.20 (Duna TV), Timbuktu

Timbuktu, azaz polgári nevén Jason Diakité (egy nigériai származású, az USA-ban született, de Svédországban élő jogász-emberjogi harcos-dokumentumfilmes-akadémikus fia) Svédország kétségkívül legjobb és legismertebb rappere, akinek kedvéért még az Ace of Base-t és az Alcazart is megbocsátjuk a svédeknek. Az 1975-ben született fáradhatatlan dumagép immár nyolcadik sorlemezén van túl, számtalan Grammit nyert (ez a legrangosabb svéd popzenei elismerés, a Grammy megfelelője), és megbízhatóan szállítja a jobbnál jobb hiphop-himnuszokat. Timbuktu persze svédül reppel, de az előadás intenzitása, a zseniális flow, a magával ragadó lendület elmossa a nyelvi határokat. Annál is inkább, mivel Timbuktu muzsikája igazán nem a minimalista-samplinges vonalat követi, épp ellenkezőleg: a leggazdagabb, dúsan hangszerelt, páratlanul változatos, kicsit jazzes, atomcsapásszerű funk azonnal letaglózza a közönséget. Nem véletlen, hogy Timbuktu egy interrjújában Prince-t emlegeti példaképként: hasonlóan gazdag, táncolható, de mégsem komolytalan, fúvósokkal, szintikkel, ütőhangszerekkel jócskán kibélelt funk az övé is.

December 8., vasárnap, 01.35 (Duna TV), Paddy And The Rats

A Paddy & the Rats zenekar 2008-ban alapította az énekes-dalszerző Paddy, Vince-szel, és Joey-val. Ezek után csatlakozott hozzájuk Seamus, Sonny és Sam, a hegedű virtuóz, aki az élő bulikon ír sípon, banjon és skót dudán is játszik. 2012 tavaszán Sonny kiszállt a bandából és Bernie vette át a helyét. A hat „ír kalóz” saját elmondása szerint azért lett patkány, mert az olyan az állatok között, mint a punk stílus a zenében. Mocskos és kártékony. Ők pedig pontosan ilyen zenét játszanak. Legtöbbet az ír nép kocsmazenéjéből emelik a sajátjukba és kelta motívumokkal ötvözik a dögös, koszos punk-rock dalokat. De sokszor megjelenik a tengerész- és kalózvilág hangulata mind a szövegekben, mind a zenében. A hattagú zenekar első lemeze (Rats on Board) 2010-ben jelent meg és a hazai piac mellett külföldön is értékesítették, amit óriási siker övezett. Az iTunes-on 2010-ben és 2011-ben ők lettek a legtöbbször letöltött magyar zenekar!!! Emellett az egyik legnagyobb európai kelta-rock portálon (a Celtic-rock.de-n) 2. és 3. helyezést értek el a 2010-es év zenekara és lemeze szavazásán a hallgatók által. A srácok nem tétlenkedtek sokat és el is készítették második korongjukat, amit Hymns For Bastards névre kereszteltek és 2011 tavaszán került a világ online lemezboltjainak „polcaira”.