Oldal kiválasztása

A 2014-es év nem csak az első világháborúnak vagy a kozmikus háttérsugárzás felfedezésének kerek évfordulója, hanem az egyetemes zenetörténet egyik legkülönösebb alakja, Herman Poole Blount, azaz Sun Ra születésének centenáriuma is. Az 1914. május 22-én, tehát pontosan száz éve született zeneszerző, zongorista, filozófus és a Sun Ra Arkestra halhatatlan, saját bevallása szerint a Szaturnuszról származó vezetője, Sun Ra 1993-ban hunyt el (vagy távozott a Földről), de a free jazz egyik legnagyobb hatású együttesét azóta Marshall Allen szaxofonos tovább irányítja. A Sun Ra Arkestra négy évvel ezelőtt lépett fel az A38 Hajón, és az alapító születésének századik évfordulóján az A38 Hajó e koncert felvételével tiszteleg az alapító emléke előtt.

18245.jpg

Az évforduló kapcsán természetesen felgyorsultak a történések a Sun Ra Arkestra körül. Pár napja a JazzTimes számolt be arról, hogy az életművet gondozó Sun Ra Archives a Sun Ra-oeuvre huszonegy (1957 és 1974 között megjelent) lemezét újrakevert verzióban jelenteti meg az iTuneson. A számos Sun Ra-lemezfelvételnek otthont adó Variety Studio tulajdonosa, Warren A. Smith pár hete adott el az Ebayen 26 ezer dollárért, tehát majdnem hatmillió forintért néhány Sun Ra-mesterfelvételt. A centenárium legfontosabb hozadéka azonban mégiscsak az, hogy a Sun Ra-szövegek jogait megszerző New York-i független kiadó, a Norton Records az eddig meg nem jelent versek, dalszövegek és prózák kiadását nem mással támogatta meg, mint két speciális Sun Ra kölnivel. A Saturnia és Prophetika néven piacra dobott illatszerekről sok információnk nincs, csak annyi, amennyi az üvegcséről leolvasható: „Ezt a bolygót Sun Ra átkozta el„.

SunRa060514a.jpg

Az A38 Hajó sosem vetette meg a jó free jazzt (hogy mást ne mondjunk, május 28-án az FS Massaker lép fel, június 9-én meg az Universal Indians Joe McPheevel), éppen ezért a Sun Ra Arkestra is játszott már itt Marshall Allen vezetésével. Mint annyi más – az évek során több mint ezer – produkciót, ezt a fellépést is rögzítettük és televíziós műsort készítettünk belőle. A 20. századi dzsessz nagy újítója születésének századik évfordulóján e koncert felvételével tisztelgünk Sun Ra emléke előtt.