Oldal kiválasztása

Tóth Andrej a nagymarosi és a lembergi víkendházak, a lvovi és a kijevi dácsák után a Balaton témáját dolgozza fel legújabb festményein. A magyar tenger jellegzetes szereplői, színterei az Andrej képeire oly jellemző naiv bájjal, ugyanakkor nem kevés iróniával kerülnek bemutatásra: az elmaradhatatlan balatoni lángos, a hekk és a kovászos uborka most fatáblákról kacsint vissza ránk. Ugyanakkor visszatérnek korábbi kiállításainak motívumai, az édes élet fülledt erotikája.

Tóth Andrej az A38 grafikusaként már három ízben nyerte el az Év Kulturális Plakátja Díjat, a Magyar Nemzeti Galéria folyamatosan kéri be plakátműveit a gyűjteményébe, az „Aranyrajzszög” kulturális plakátdíj elnyerése után pedig a Magyar Plakát Társaság fogadta a tagjai közé.

Június 10-én nyíló kiállításáról, a Balatonról, a hekkről, a zenéről, a plakátművészetről és még sok minden másról beszélgettünk Tóth Andrejjel a hajtás után olvasható interjúnkban.

A kiállítás megnyitója: június 10, kedd, 20:00 (A38 Hajó Kiállítótér)

A kiállítás megtekinthető: 2014. június 10-30.

Pakli06.jpg 

Volt mát szicíliai, párizsi és ukrán ihletésű kiállításod, most pedig a Balaton témáját dolgozod fel legújabb sorozatodban. Milyen személyes emlékeid kötődnek a Balatonhoz?

Feleségem hozományaként jött be életembe a balatonalmádi nyaraló. Mivel én egy nagymarosi dácsával tudtam előrukkolni, így nyarainkat e két álomvilág közt ingázva töltjük. Emlékek? Reggeli strandolás a csajokkal (2leányom+feleségem), mikor még látni a vízben a lábujjunkat is, jól megérdemelt kávé-sör-tejfölössajtoslángos-fröccs, a füredi Bergmann kávézó – sétány – Jókai villa háromszög, csónakból való keszegezés a nádasnál, nyugágyon elaludni Alonso 5. körénél, nagypapa szőlőjének szüretelése, első korty must, nagypapa bora még a karácsonyi asztalon is. A többi szerintem ugyanaz mint bárkinek, ki valaha is volt a „mi tengerünknél”.

Már a Dolce Vita Bed & Breakfast kiállítás során is kísérleteztél fafelületekkel, a Plattensee anyaga viszont már teljes egészében bútorlapokra, nagymarosi málnarekeszekre, szekrényajtókra és két fa halra készült. Mióta és miért vonzanak ennyire az új, nem szokványos felületek és a fa?

Ahogy említed, a szicíliai kiállítási anyagom óta. Nagymaroson él egy jó barátunk, Máté, bútor-restaurátor, feltaláló, ezermester, egy csodabogár. Mindig akad nála egy-egy érdekesebb falap, szekrényajtó. A málnarekeszekkel meglepett. Négy összetákolt alacsonyfalú farekesz, beállítottam a műtermem közepére és hosszú napokig kerülgetem őket. Vártam mikor szólítanak meg. Megtörtént. Imádom s mindig izgatottan várom ezt a folyamatot, ahogy az egyes fafelületek kikövetelik a saját képi világukat. (A két fahal mára már nyolc lett.)

A kiállítást követően ART HEKK címmel egy online webshopot is indítasz. Milyen célt fog szolgálni ez a honlap?

Az ART HEKK (arthekk.hu) egy Balaton tematikájú handmade termékek alkotta új, saját „brand”. Két apropója is van létrejöttének. Az egyik, hogy kiállítási bemutatkozásaim során rendszeresen felléptek a „de szeretnék egy ilyet a falamra” és ehhez hasonló látogatói igények, melyek több okból is kielégítetlenek maradtak. Célom, hogy e két világot, a galériás és a kis szériás kreatív termékek világát különválasszam, de úgy, hogy ezzel mégis támogatják egymást, több szabadságot adnak egymásnak. A másik ok nagyon egyszerű, Balatonunknak érthetetlen módon nincsen mai kreatív világa, márkája. Üres a piac. Már vannak biztató jelek, sok-sok kezdeményezés az újraértelmezésre, épp ezért igyekszem az elsők közt lenni. Nehéz megfogalmazni, hogy mi valójában az ART HEKK. Talán a Geszti Péter által írt (ő adta a nevet is) bemutatkozó sorok többet elárulnak róla:

Képeslap

A strand, a nádas, a kacsák, a Badacsony, a naplemente, az üdülők, a lángos, a palacsinta. A diszkólézer, ami csóváskodik az éjszakában, a tompa tucc-tucc, ami átkel a túlsó partról. A fürdőrucik, a lányok, a fecskék és fruskák, a napolaj, a matrac, a bóják, a komp, az iszap meg a szaga. A vonat zaja, ami átmegy hangosbemondóba. A vitorlások. A ringás a vízen. A szúnyog, amit lenyeltünk.

Minden nyár retro, minden idő múlt.

Képtelen lap

A tó, aminek csak északi és déli partja van – keleti és nyugati nincs. Ez hogy lehet? Tovább megyek. Van-e Magyarországnak tengere? Nincs. Akkor miért hívják úgy a Balatont, hogy a magyar tenger? Aztán. Hogy hívják a Balaton legnépszerűbb halát? Hekk. És milyen hal nincs a Balatonban? Hekk.

Ez, ahogy a dolgok festik magukat minálunk. A dolgok kicsi, de nagyszerű és vidám értelmetlensége, amelyben olyan otthonosan fürdünk. A valóság, amelyet meghekkeltünk. Erről szól az ART HEKK.

Hogy a képtelen képes legyen.

Az A38 grafikusaként már három ízben nyerted el az Év Kulturális Plakátja Díjat. A plakátművészetnek önálló és állandóan megújuló kifejezésmódja van Toulouse-Lautrectől Shepard Faireyig, a szovjet és vietnámi propagandaművészettől a lengyel koncert poszterekig. Mely plakátművész vagy irányzat volt és van rád a legnagyobb hatással?

Az orosz avantgárd, szovjet propagandaplakátok, El Liszickij s társai. Persze ezt is, mint ahogy sok mindent a Hajónak köszönhetem: 11 évvel ezelőtt belekapaszkodtam ebbe az irányzatba, hogy kialakíthassuk az A38 arculati világát.

Ha ki kellene emelned 3 koncertplakátot, amit Hajós programokhoz készítettél, melyek lennének azok?

Kari Györgyi – Jan Togay rendezéséhez készült Szívcirkusz plakát, Fonda és harmadik legyen a Zuboly-Zakopover (Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából).

 

 SzivCirkusz.jpgFonda_B1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Feleséged cimbalomművész, Magyarország vezető koncerthelyszínének vagy a grafikusa. Alkotás közben milyen zenéket hallgatsz?

Reggel 8.00-tól 12.00-ig Kossuth, 12.00-től 16.00-ig Tilos, 16.00-tól elalvásig Bartók Rádió. Otthon is ez utóbbi megy, Halász Jutkák mellett.

Anyukád révén szoros családi szálak kötnek Ukrajnához. Mennyire érint téged és rokonaidat a jelenlegi ukrán politikai helyzet?

Kijevben élnek rokonaim. Majdan-i forradalmat nehezen éltük meg, a bolsoj medve kopogtatását még nehezebben. Értetlenül állunk az ostobaság, sunyiság, düh képviselőivel szemben.

Mik a terveid, álmaid, vágyaid?

Utánanéztem mit válaszoltam korábban erre a kérdésedre. íme: „teraszon cimbalmozó feleség, a szőlősben kergetőző gyermekeink, és egy mindig friss festékfoltoktól virító festőállvány látványa, persze mindez egy toszkán birtokon.” Elég jól haladok. Az utolsót felcserélhetjük egy balatonira.