Oldal kiválasztása

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Carbovaris lemezbemutató koncert, Shantel & Bucovina Club Orkestar, Agnus Dei, F.O. System, Vágtázó Csodaszarvas és Ágoston Frió. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

254892_209284229109522_7423107_n.jpg

 

Június 9., hétfő, 23:25 (M2), Carbovaris

Hazánk egyik legkedveltebb indie-kvartettje, ez az évek során Wan2 tehetségkutatót nyerő, a Universalnál lemezszerződéshez jutó, majd a Petőfi Rádió és a Viva TV játszási listáin komoly helyezéseket elérő Viva Comet jelölést is kapott zenekar, amely az utóbbi idők egyik legüdítőbb produkciója. A kiindulópont valahol a kilencvenes évek britpopjában és a hatvanas évek mod mozgalmában található. A korai anyagok nyersebb, punkosabb hangzását némiképp a Placebóra emlékeztető csilingelős, visszhangos gitárok meg skás, helyenként funkos lüktetésű indie pop dalok váltották fel. Az okosan felépített, jó arányérzékkel megírt dalok, eltalált hangulatok magasan kiemelik az angolul éneklő együttest a britpop-csapatok táborából.

Június 10., kedd, 23:25 (M2), Shantel & Bucovina Club Orkestar

A Bucovina Club maga a balkáni őrület. Szédületes tempójú ritmusok, szerb, bolgár, román, roma és török muzsikák némi elektronikával, programozott alapokkal megtámogatva, bővérű menyecskék, ugrálás a DJ-pult tetején, a nekivadult közönség talán még bankjegyeket is dugdos a mixerbe. Shantelnek óriási szerepe van abban, hogy a balkáni zene meghódította a klubokat, de az Outkast és a Basement Jaxx hangmintái, a Gogol Bordello jóvoltából a stadionokat és a Borat révén a mozikat is. Ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy Shantel állította össze a Fallal szemben rendezője, Fatih Akin Oscar-díjra nominált filmjének, az Auf der andern Seitének a zenéjét is.

Június 12., csütörtök, 23:25 (M2), Agnus Dei és F.O. System 

1998-ban jelentette meg első és egyetlen albumát az Agnus Dei, az egyik első hazai “rock supergroup”. A tagok nagy sikerű formációkból érkeztek és fogtak össze egy új, spirituális, zakatoló rock produkcióra. A frontember, Mátyás Attila visszatérését a dark zenéhez örömmel fogadta az F.O. System egykori hatalmas tábora. 1994-ben, a budapesti E-Klub Halloween partyján lépett fel először az Agnus Dei zenekar papi csuhákban, hatalmas gyertyák között. A zenészek, akik hétköznapjaikat korábban a rock legmélyebb bugyraiban töltötték, ezúttal szárnyaló zenét adtak elő. Egy dal kivételével, ahol Csiga volt a szerzőtárs, az Agnus Dei valamennyi dalát és szövegét Mátyás Attila írta, később a dalokat Nemes Csaba közreműködésével hangszerelte és rögzítette a zenekar. Az F. O. Sytem a magyar dark zene mára kultikussá vált csapata, mely a Fekete Lyuk és az underground zenei élet meghatározó zenekara volt. Szövegeivel, dallamvilágával és egyetlen megjelent lemezével a ’80-as évek alternatív irányzatainak egyik kiemelkedő képviselőjévé vált, és maradt mind a mai napig. Az image, a koncertek hangulata, a transzcendens kisugárzás, és nem utolsó sorban a dalok magukkal ragadták a közönséget. 1988-ra kinőtték a „Lyuk”-at, és több nagy fesztivál kiemelt zenekara lettek. Játszottak a New Model Army-val, a Christian Death-el és turnéztak az akkori NSZK-ban és Nyugat Berlinben. 2006-ban a zenekar a VOLT Nagyszínpadán játszott, s az óta is 3-4 évente újra a közönség elé áll. 2009-es, teltházas Petőfi Csarnokos koncertjüket DVD-n is megörökítették. Ezen az estén a Hajón adott kiváló, igen szuggesztív visszatérő-koncertjüket láthatjuk-hallhatjuk, amely Mátyás Attila 50. születésnapja alkalmából került megrendezésre.

Június 13., péntek, 23:25 (M2), Vágtázó Csodaszarvas

A Vágtázó Csodaszarvas együttest Grandpierre Attila alapította 2005-ben. Az együttes elődje az 1975 és 2001 között fennálló Vágtázó Halottkémek volt (VHK, 2009-től Vágtázó Életerő). A zenekar őserejű, mágikus zenét játszik, a magyar népzene legősibb rétegét, az eurázsiai lovas-népek népzenéjét elevenítve fel. A hivatalos zenei kategóriák közül talán a világzene áll hozzá a legközelebb. Grandpierre Atilla Kodály Zoltán és Bartók Béla összehasonlító zenei tanulmányainak nyomán több évtizeden át gyűjtötte a Kárpát-medencétől Koreáig és Észak-Indiáig terjedő térség ősi népzenéjéből az őserejű, varázslatos népzenei maradványokat, amelyek rokonságban állnak a belső világából fakadó zenével. Így fedezte fel az eurázsiai népzene ősrétegében azt az elemi erejű, öntörvényű népzenét, amelynek létére Bartók következtetett az A népzene forrásainál, A magyar népzene és a Mi a népzene? című tanulmányaiban, és amelyet „igazi parasztzenének” nevezett. Ennek a kitartó munkának köszönhetően állt össze az az egységes zenei világ, melyet a Vágtázó Csodaszarvas zenekarban zenélő tíz népzenész hasonló tapasztalataival ötvöz és ad elő.

Június 15., vasárnap, 23:25 (M2), Ágoston Frió 

Ágoston Béla a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem ének-zene-karvezetés szakán végzett 1992-ben. Elismert népzenész és jazzmuzsikus, a közreműködésével eddig megjelent lemezeken multi-instrumentalistaként szerepelt. Formációiban főleg alt- és tenorszaxofonon, valamint basszusklarinéton hallható. Tradicionális magyar és zsidó népzenét, valamint feldolgozásokat is játszik Szvorák Kati (Szvorák Kati és a Kõfaragók) és Kiss Ferenc (Etnofon Zenei Társulás, Odessa Klezmer Band) zenekaraiban dudán, klarinéton, furulyákon, de koncertjein felhangzik a dorombének is. Legújabb zenekarát, az Ágoston Friót így jellemezte: „Szabad formáció. Az örömzene és az egymásrautaltság, a közös teremtés zenei tapasztalataink jelene. Ki mit hoz? Ma estére, persze. Ki tudjuk-e üríteni magunkból a legutóbbi koncert óta felgyülemlett érzéseket, hangokat? El tudjuk-e engedni a gyakorolni valót és egy közös repülésre tudunk-e invitálni?” A válasz természetesen egy nagy-nagy igen, a felállás pedig: Ágoston Béla – tenorszaxofon, hegedű, fuvola, Hock Ernő – basszusgitár, Szegő Dávid – dob.