Oldal kiválasztása
Terence Fixmer

Minden eddiginél személyesebb album

A sötét, indusztriális techno és EBM nagy francia főhőse, Terence Fixmer pár napja jelentette meg új lemezét. A Chris Liebing-féle CLR-nél kijött, Depth Charged című albumot Fixmer egy csomó élő fellépésen mutatja be, és a dátumok közé odakerült Budapest is. Terence Fixmer május 23-án újra az A38 Hajón! A cikkben pedig húsz perc az új lemezből, illetve a CLR podcast legutóbbi adása, Fixmer friss szettjével.

Terence Fixmert a techno nagy újítójaként ismerik, amióta csak első lemeze, a stílusteremtő Muscle Machine megjelent DJ Hell híres International Deejay Gigolójánál. A totálisan lecsupaszított, döngölős alapokra felhúzott ipari effektekből, EBM-ből, minimálból összecementezett monumentális építmény alapvetően határozta meg a techno fejlődését.

Bár nem mondjuk, hogy senkis sem lepett meg, azért elég kézenfekvő volt, hogy Fixmer hosszú és gyümölcsöző együttműködésbe kezdett a Nitzer Ebb jellegzetes hangú énekesével, Douglas McCarthyval. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez volt az elektronikus zene történetének egyik leggyönyörűbb, két nagylemezt is eredményező kooperációja. A nyolcvanas évek emblematikus poszt-indusztriál arca dolgozott együtt a kétezres évek elejének új hősével.

Nem kétséges, hogy Fixmernek óriási szerepe van a modern techno hangzásának megalapozásában, a „Berghain sound” kicsiszolásában, és abban, hogy a nyers, ipari alapok beszivárogtak (vagy inkább bedübörögtek) a táncterekre.

És most itt a francia producer ötödik nagylemeze, a Depth Charged. A lemezt „minden eddiginél befelé fordulóbb” albumának nevező Fixmer egy számban (Inside of Me) még énekel is – már amennyire az ipari alapok fölött felbugyogó, baljós, hörgős suttogást éneknek lehet nevezni. Terence Fixmer legújabb lemezét élő fellépésen mutatja be az A38 Hajón. Sajnos a megjelenést megelőző Resident Advisor-streamről már lemaradtunk, de itt egy húszperces belehallgató, illetve alatta a lemezt kiadó CLR legfrissebb podcastje, Fixmer szettjével.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/192087994″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”600″ iframe=”true” /]

Emitt Fixmer szettje a CLR legújabb podcastjében, rajta az említett Inside of Me, illetve több szám az új lemezről.

CLR Podcast | 314 | Terence Fixmer by Clr on Mixcloud