Oldal kiválasztása
Monophonics

Érett, retrós, de mindig friss: Monophonics

A 2005-ben alakult Monophonics, ez a Sly & The Family Stone, a Temptations és George Clinton hagyományait lelkesen ápoló együttes zuhogó dobokból, feszes basszusmenetekből, elszállós gitárhangzásból, Motown-soundból és a legfeketébb énekhangból gyúr zseniális elegyet. A San Franciscó-i zenekar április 14-én jelentette meg negyedik nagylemezét. A Sound of Sinning című albumot teljes egészében sajnos nem tudjuk megmutatni, de néhány szám és régebbi album hozzáférhető. Így mindenki képet kaphat arról, milyen remek pszichedelikust soult játszik az A38 Hajón június 26-án, a Budapest Essentials keretében fellépő Monophonics.

„Fekete rock” vagy „pszichedelikus soul” – nagyjából ezzel a műfaji meghatározással szokás illetni az idén tízéves Monophonicst. A San Franciscó-i szextett le sem tagadhatná szülővárosát: a Sly & The Family Stone inspirálta, a progresszív rockot, a bluest, a funkot és a soult ötvöző zenéje igazi kaliforniai termék. A Monophonics ezt dúsítja feszes Motown-hangzással, és hoz létre gyönyörű, érett, kissé retrós, de mindig friss vintage-muzsikát.

A Monophonics következetesen, már-már monomániásan ragaszkodott az általa kikevert jellegzetes hangzáshoz, már jóval azelőtt, hogy a pszichedelikus retro-soul újra divatba jött volna. Ezért fordulhatott elő, hogy első lemezei, a maguk elementárisan nyers megszólalásukkal nem kavartak nagy vihart, bár a Monophonics mindig is kedvelt fellépője volt a stílus fesztiváljainak, és fellépett például Montreux-ben is.

Ám a kétezertízes évek közepén a pszichedelikus soul visszatért, az Alabama Shakes elsöprő sikere, Sharon Jones vagy Kelis visszatérő lemezei mind ezt bizonyítják. A Monophonics pár napja, április 14-én megjelent negyedik nagylemeze, a Sound of Sinning totálisan beletalált a trendbe, azzal a kis megkötéssel, hogy a zenekar sosem követte a trendeket.

Íme az egészen friss videóklip a lemez Lying Eyes című nyitószámához

Ez pedig az album első videója, a Tylor Troy Bohlman által rendezett pszichedelikus Promises

És még egy szám a lemezről, a Strange Love

Emitt meg a Monophonics előző albuma, a 2012-es In Your Brain

És egy korábbi lemez, az erősen funkos Into the Infrasounds

[bandcamp width=650 height=300 album=2143301206 size=large bgcol=ffffff linkcol=de270f artwork=small]