Oldal kiválasztása
Erik Truffaz Quartet

Afrikai hatások és eletro-jazz: Erik Truffaz Quartet

Erik Truffaz, a francia-svájci trombitás húsz éve a nu jazz emblematikus alakja. Truffaz már többször fellépett az A38 Hajón, legközleebb május 14-én érkezik, hogy kvartettjével bemutassa legújabb lemezét. Korai, erős Miles Davis-hatásokat mutató lemezei mgalapozták hírnevét és stílusát: Truffaz sokáig maga volt a megtestesült kortárs cool. Finom balladák, laza blues-alapok, felettük a jellegzetes hangszínű trombita visszafogott és ökonomikus futamai – hogy aztán később Truffaz kacérkodjon a lassú hiphoppal és a spoken worddel is. Legutóbbi lemezein már erőteljesebben távolodik a Davis-hagyományoktól, egyre több elektromos-elektronikus elemet illesztve muzsikájába, d’n’b-, hiphop- és keleti zenei motívumokat használ. A két napja megjelent Doni Doni című lemezen az afrikai, egészen pontosan a mali hatások a legerősebbek. A lejjebb teljes egészében meghallgatható lemezen több számban is közreműködik a nagyszerű mali énekesnő, Rokia Traoré, és a lendületes afrobeat ritmusokat már új dobos, Arthur Hnatek hozza.

Truffaz a nu jazz egyik emblematikus figurájaként, egyáltalán nem zárkózott el az oly divatos elektronikus hatásoktól sem, így alakulhatott ki évek során együttműködő partnereinek meglehetősen eklektikus névsora: Pierre Henrytól Alex Gopherig, Bugge Wesseltofttól a St. Germainig, Ed Harcourttól DJ Camig és Amon Tobinig. Több projektet is működtet egyszerre, de legtöbbet talán klasszikus jazz-kvartettjével dolgozik. A kvartett tagsága idén átalakult: Truffaz emblematikus dobosa, Marc Erbetta távozott a zenekarból, és helyét a fiatal Arthur Hnatek, a Tigran Hamasyan mellől ismert muzsikus vette át.

A Doni Doni legnagyobb meglepetése azonban nem ő, hanem a csodálatos mali énekesnő, Rokia Traoré. Az egész lemez nagyon sokat merít a nyugat-afrikai zenékből, és Rokia Traoré négy számban is énekel. (Mali zenei hagyományairól és többek körött Rokia Traoréról Weyer Balázs írt nagyszerű összefoglalót blogunknak.) Az afrobeat hatások mellett némi magyar szál is felfejthető a lemezen, aminek egyik szerzeménye a Szerelem címet viseli. Truffaz ezt a lemezt mutatja be kvartettjével az A38 Hajón. Hogy mire számíthatunk, arról itt egy kis előzetes, az Erik Truffaz Quartet teljes koncertje a tavaly év végi Worldstock fesztiválról.

Itt pedig a teljes lemez a Spotify-on: