Oldal kiválasztása
Hexvessel

Sötéten örvénylő pszichedelikus folk-rock: Hexvessel

Kvohst, azaz Mat McNerney, a skandináv rock egyik legnagyobb egyénisége legutóbb szeptemberben jött Budapestre, akkor a Beastmilk-utódzenekar Grave Pleasures élén lépett fel az A38 Hajón. (Akkor készítettünk is vele interjút, ami itt olvasható.) Most másik fontos zenekarával, a sötéten örvénylő pszichedelikus folkot játszó Hexvessellel érkezik április 1-jén, az A38 Hajó szervezésében a Dürer Kertbe. A skandináv színtér egyik leginkább egyedi hangú együtteséről van szó, amire nemrég a neves lemezkiadó, a Century Media is felfigyelt. A Hexvessel – lejjebb meghallgatható – harmadik nagylemeze éppen ma jelent meg a Centurynél.

Kvohst tíz éve költözött Finnországba, és legnagyobb sikereit a Beastmilk élén aratta. De a fáradhatatlan zenész emellett számtalan zenekart vezet, ezek egyike a Hexvessel, a folk-rockot sötét északi pszichedeliába oltó együttes. A Hexvessel éppen ma jelentette meg harmadik nagylemezét, a When We Are Death-t. A Budapesten utoljára évekkel ezelőtt járt Hexvessel ezt a lemezt mutatja be az A38 Hajó szervezésében a Dürer Kertben. A koncert a Liveurope programsorozat része, erről bővebben itt lehet olvasni angolul.

Már az együttes neve is mélyen árulkodó: Kvohst úgy írja körül a fantázianevet, mint egy „szellemeket, rítusokat és varázslatokat tároló edényt„, és ez a megközelítés mélyen jellemző a Hexvesselre. A hetvenes évek pszicho-folkját fordítja bele a sötét, északi, skandináv doom-rockba. Maguk a koncertek is teátrális rituálék, ugyanakkor mégis nagyon távol állnak Kvohst korább, blackmetálos henteléseitől. A Hexvessel természetközelisége, a helyenként feltűnő akusztikus hangszerek, a nosztalgikusan búgó orgona, az átszellemült dalszövegek egészen organikus hatást keltenek.